Gå direkt till Nyheten (Debatt: Återinförda amorteringskrav slår hårt mot unga i Lidköping)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Återinförda amorteringskrav slår hårt mot unga i Lidköping

Publicerad Thursday, 08 April 2021, 15:21 av Insändare

Representanter för HSB debatterar amorteringskraven och hur det slår mot personer som vill äga bostsäder.

Återinförda amorteringskrav slår hårt mot unga i Lidköping

Finansinspektionens har meddelat att de vill att amorteringskraven återinförs efter sommaren. Detta kommer drabba tre av tio västsvenskar och än fler i gruppen unga vuxna (16-29 år), enligt en ny sifo-undersökning.

Stigande bostadspriser, krav på kontantinsats, bankernas orimliga kvar-att-leva-på-kalkyler och krav på amortering. Det är anledningen till att många unga familjer, även med normala inkomster, är portade från att köpa en bostad.

Kritiken mot att återinföra amorteringarna är också omfattande från många av landets ledande ekonomer. Hushållen sparar mer än någonsin och återinförda amorteringskrav riskerar att minska hushållens motståndskraft och konsumtionsvilja. Det är bekymmersamt att Finansinspektionen och regeringen inte väljer att lyssna på dessa synnerligen tunga och välgrundade argument i debatten.

Men är det inte viktigt att vi har en sund amorteringskultur i Sverige? Absolut, men detta kan lösas mellan bankerna och bostadsköparna, eftersom vi har ett personligt ansvar för våra skulder. Ett strängt och generellt amorteringskrav innebär att alldeles för många bostadsbehövande hamnar i kläm.

Istället för krav behövs åtgärder som underlättar för unga att komma in på bostadsmarknaden, exempelvis ett statligt startlån och stöd till bosparande som man har i Norge. HSB har tagit fram lösningen HSB Dela som hjälper unga in på bostadsmarknaden och där vi går in och delar på köpet. Men vi ensamma kan inte lösa problemen.

Nu är det hög tid för regeringen att underlätta för unga på bostadsmarknaden, en gång för alla.

Sören Petterson, styrelseordförande HSB Nordvästra Götaland
Anders Lago, förbundsordförande HSB

__________________________________
Läs alla debattartiklar – klicka

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lasse på berget
Gäst
Lasse på berget
8 April, 2021 04:32

Lån ska väl alltid återlämnas?!

Bo Dereby
Gäst
Bo Dereby
8 April, 2021 05:04

Det vore kanske bra med amortering på huslån. Tror att det kommer att bromsa upp den vansinniga höjningen av priser på såväl villor och bostadsrätter. Man sätter sig i skuld för miljoner och höjs räntan kommer snart många få det jobbigt och då kanske speciellt ungdomar

Niklas
Gäst
Niklas
9 April, 2021 06:51

Amorteringskravet tillkom av den enkla anledningen att man ville bromsa den sanslösa utvecklingen av priser på bostadsmarknaden.
Sen har den väl bara haft en tillfällig effekt, priserna har oftast bara stannat av tillfälligt. Blir man 20% fler människor i ett land på 5-8 år så är det inte heller speciellt konstigt om priserna på bostäder rusar.
Man kanske bör fundera ytterligare varför priserna stiger som de gör, det har helt enkelt att göra med tillgång och efterfrågan.
Få bostäder till en allt större folkmassa=rusande bostadspriser.

Gurkan
Gäst
Gurkan
9 April, 2021 04:03

Klart man ska amortera!? Sen kan nivån på kravet diskuteras. Men att invagga unga i att det är så billigt att låna är fel. Amortering är en del av att låna pengar. Det andra är ränta. Och tyvärr är kunskapsnivån för låg bland många hur detta fungerar.

Robert
Gäst
Robert
10 April, 2021 04:44

Jag kan acceptera slopat krav på amortering, om ränteavdraget slopas helt och hållet samtidigt som räntorna höjs 3-4%. Eventuellt en modifierad fastighetsskatt på det. Jag bor ärligt talat alldeles för billigt.