Gå direkt till Nyheten (Lidköping protesterar mot gymnasielinjer i Götene)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköping protesterar mot gymnasielinjer i Götene

Publicerad Thursday, 08 April 2021, 12:45 av Björn Smitterberg

Olinsgymnasiet i Skara har hos skolinspektionen begärt att få starta  utbildningar som stör andra  skolor och De la Gardiegymnasiet är ett sådant.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Lidköping beslutade i dag att i ett yttrande till Skolinspektionen påtala att flera av programmen som planeras i Götene redan finns vid Lidköpingsskolan och har flera lediga platser. Detsamma gäller även andra kommunala gymnasier i närkommunerna.

För Lidköpingsdel påtalas att Service/Handels-programmet vid de la Gardie har fler platser än sökande. Barn- och fritidsprogrammets inriktning fritid och hälsa finns också och har fler platser än sökande. Samhällsprogrammet med inriktning beteendevetenskap har också fler lediga platser det inte finns sökande till.

En satsning på dessa utbildningar i Götene kan komma att ske på bekostnad av utbildningar i Lidköping – vilket skulle drabba De la Gardie ekonomiskt och personellt.

– Vi skulle kanske tvingas att driva halvklasser i vissa fall, och det är dyrt, säger Andreas Bill (C) som är ordförande i Utbildnings- och Arbetsmarknadsnämnden.

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
8 April, 2021 03:14

Centern har väl vurmat för detta skräpsystem hela tiden, men nu passar plötsligt inte “galoscherna”. Märkligt?

Politisk kommentator
Gäst
Politisk kommentator
8 April, 2021 03:39

De la Gardiegymnasiet är ju ingen helig ko som alla kommuner runt om ska skicka sina elever till. Om elever kan studera i sina hemkommuner så är väl det bra för både eleven och miljön. De la Gardiegymnasiet ska ju vara ett gymnasium för främst Lidköpings elever. Om eleveantalet minskar på De la Gardiegymnasiet så får ju verksamheten anpassa sig. Sluta tänk new public management i skolvärlden.

Lunnarn
Gäst
Lunnarn
9 April, 2021 02:18

Självklart ska föräldrarna till ungdomarna tänka både en och två gånger om fördelarna av att studera i hemmakommunerna.
Förstår inte vitsen med att Lidköpings styrande politiker frenetiskt sökt slå ut grannkommunernas gymnasieskolor.