Gå direkt till Nyheten (Föreslår taxeökningar det närmaste året)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Föreslår taxeökningar det närmaste året

Publicerad Tuesday, 13 April 2021, 11:35 av Björn Smitterberg

Teknisk Servicenämnd i Lidköpings kommun hanterar kommunal service som betalas via avgifter. Nu har nämnden för sin del beslutat om taxehöjningar för de kommande tre åren. Det är kommunfullmäktige som beslutar.

Elnätsavgifter:
2022: 2,9%, 2023: 2,8% och 2024: 3,0%

Renhållning, hämtningsavgifter:
2022: 10,6%, 2023: 4,4% och 2024: 5,3%.

VA brukningsavgifter:
2022: 0%, 2023: 0% och 2024: 10,4%

Bredband: Inga förändringar.

Nämnden har investeringsplan för de tre åren med 984 miljoner kronor. Besluten om taxor tas årsvis, de båda åren 2023 och 2024 anger hur utvecklingen ser ut på längre sikt.

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Missnöjd
Gäst
13 April, 2021 03:07

Att höja taxan för renhållning över en tid av 3 år med totalt 21,58% är inte i enlighet med prisutvecklingen för de övriga tjänsterna. Att sedan sophämtarna slarvar och inte gör hela arbetet och ställer tillbaka sopkärlen där dom hämtar dessa är också en orsak till varför höjningar av det här slaget är omotiverade!

Janne
Gäst
Janne
13 April, 2021 04:36

I stället för att höja avgiften för elnätet så kan Teknisk Servicenämnd sälja de tomter de frigjort i ledningsgatan mellan Majåkersskolan och Lidåkerskolan måste bli minst ett 50 tal tomter som i dag är gräsytor, buskage eller bara sly, Det finns säkert mer sådana här ställen i kommunen som kan finansiera den större delen av avgifts höjningarna.
Vad gäller höjning av sophämtningsavgiften så har man redan dubblat denna under 2018 då en del av Majåkersområdet fick det nya sopsystemet utan att ha efterfrågat det vilket medförde att man fick en rejäl höjning av taxan och att man införde varannan veckas tömning som gör att större delen av Majåker luktar som Kartåsenssoptipp gjorde när den var i bruk mellan slutet Maj till September. Så här borde ske en sänkning av avgiften med 200%. Då det inneburit att man kör mer bil än nödvändigt med återvinningsmaterial till Kartåsens återvinningscentral.

R.S
Gäst
R.S
13 April, 2021 08:53

Värdelös att man är tvingad till att ha sophämtning. Vi har en endast en tunna som är för matavfall/restavfall. Vårat matavfall går till djuren och restavfall till återvinningen så vi betalar över 1800kr för tömning av ett tomt kärl. Men det är självfallet förståeligt att pengar måste komma in för att betala för sopåkarnas nya specialbilar. Och sopåkarnas höjda löner.

Man är tvingad att ha kommunalt VA, Elnät och sophämtning så självfallet ska man suga ur varenda krona ur invånarna,

Undrar om vara kommun får höjda avgifter på vattnet också med tanke på att deras invånare betalar mindra för lidköpings vattnet än vad lidköpingsborna gör

Svenne
Gäst
Svenne
13 April, 2021 10:23

Du har rätt och fel Janne
Elnät är en kommunal förvaltning och äger således ingen mark eller tomt men för köpa den av kommunen men kommunen kan sedermera sälja den och ta hela vinsten. SOLIDARISKT???
Angående renhållningen så håller jag med dig till fullo. Byta avfallsprogram till det sämre, säga att vi ska frysa matavfallet för att det inte ska stinka, sprayar ättika i kärlet för att ta bort larver och sedan ha mage att höja taxan. Det är så dåligt hanterat så det ät inte klokt. Nä renhållningen ta ert ansvar och kom med relevanta förslag och inte nödlösningar. Höja taxan är ok om vi får någon förbättring men inte en försämring som det har blivit

Lunnarn
Gäst
Lunnarn
13 April, 2021 10:40

Nu,slutar jag att undra vad vi har för politiker i vår kommun.