Gå direkt till Nyheten (Hörntornens stad: Lidköping)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hörntornens stad: Lidköping

Publicerad Tuesday, 13 April 2021, 15:16 av Tore Sahlström

För några år sedan skrev jag om olika stilar på stadens balkonger i Lidköpingsnytt. När jag för ett tag sedan flanerade i stadens centrum frapperades jag av att, det finns så många byggnader med torn i Lidköping.

Om jag återvänder till min barndomstid på Kinnekulle minns jag att vi var några grabbar som ofta åkte till en ödelagd herrgård med torn som hette Bestorp.
Huset hade några torn och det var en aning spöklikt när man gick upp för trappan i husets ena torn men även lite spännande för en ung grabb.

Det här intresset för hus med torn har följt mig upp i vuxen ålder – jag förmodar att det fortfarande är mystiken för hus med torn sedan ungdomsåren.

För några dagar sedan gick på en torn promenad i centrala Lidköping och upptäckte att Lidköping har en massa byggnader med tillhörande torn. Byggnadsstilarna kommer och går men ett torn på en byggnad påminner ofta om olika tidsepoker. Utmärkande för fastigheter med höga torn accentuerar
byggnadens höjd.

Jag får lite vurm för hus med torn. Dessa byggnader blir genast lite pampiga och vackra att beskåda och har säkert en egen historia. Några av oss kanske drömmer om att skaffa ett torn till sitt hus – en vacker påbyggnad som ger en fin utsikt och ett utmärkt rum för fika med gäster.

Av alla de hus med torn som jag under några timmar hittade i centrala Lidköping så är nog hörntornet på Garströmska huset bland de vackraste. Hela huset ger prov på en ståtlig panelarkitektur med ett vackert hörntorn från 1880-talet. Vid en omröstning förra året om Västergötlands vackraste byggnad kom Garströms med bland de främsta.

Jag kunde se att många av de byggnader som framröstades och kom långt upp på listan var byggnader med just torn som exempelvis Järnvägsstationen i Ulricehamn och Tornhuset Stora Torget i Hjo.

Så det är något stilfullt och vackert med hus med hörntorn. Här kommer ett bildsvep över byggnader i Lidköping med sina ståtliga torn. Det finns säkert många fler som jag har missat men, jag har gjort ett litet urval.

Dina-fastigheten

Garströms-hörnan

Esplanaden 4-6

Grevhusgatan

Rådagatan 12

Esplanaden 8

Mellbygatan 30

Tingshuset

 

7 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jakob
Gäst
Jakob
13 April, 2021 04:16

Så fint! Så synd att dagens arkitekter endast kan rita fyrkanter..
Mer torn till Lidköping!

Elisabeth
Gäst
Elisabeth
13 April, 2021 04:57

Vackert med torn ! Samtidigt ser man att de och husen inte fått den kärlek de förtjänar. De är inte omhändertagna. Tråkigt

Bosse
Gäst
13 April, 2021 11:18

Jättefina byggnader och stort erkännande till alla de som bekostar underhållet, det finns många vackra byggnader i centrala stadskärnan.

Birgitta Carlsson
Gäst
Birgitta Carlsson
14 April, 2021 12:53

Sparbankshuset i Skara med prinssesssn och draken

abpot
Gäst
abpot
14 April, 2021 05:06

-Denna arkitektur och de verksamma arkitekturerna med denna begåvade syn för skönhet lekte med all säkerhet med sand till skillnad mot de arkitekturerna av idag som format sina förmågor till yrket av Lego och det har pågått en lång period nu. Därav den stora skillnaden av nybyggen och dåtidens byggen… Det går för fort nu för tiden

Sven
Gäst
Sven
14 April, 2021 07:56

Är det sant att garströms kommer göras om till en pizzeria?

Curt Johansson
Gäst
Curt Johansson
20 April, 2021 02:16
Svarar  Sven

Fundera över om datumet för publiceringen av denna nyhet kan ha någon betydelse. Det var den 1.a April….