Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström:
Mineralvattenfabriken vid Skofteby)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström:
Mineralvattenfabriken vid Skofteby

Publicerad Thursday, 15 April 2021, 11:05 av Tore Sahlström

Av en äldre bekant fick jag reda på att, det vid förra seklets början hade det legat en mineralvattenfabrik ute vid Skofteby säteri.
Det skulle även idag finnas något kvar som påminde om fabriken.


Jag tog mig till Skofteby säteri och vid själva gården frågade jag en herre om han kunde visa mig platsen. Han var vänlig och förklarade vart jag skulle gå – över ett gärde och nedför en brant mot Flian så skulle jag hitta det enda kvarvarande från förr – nämligen pumphuset.

Mannen berättade även att pumphuset fungerar än i dag och pumpar upp 20 kubikmeter vatten per dygn – vinter som sommar.

Skofteby är en stor egendom och ett av Lidköpings äldsta herresäten. En gång i tiden bodde här cirka 150 personer på egendomen inräknat gårdsfolk, torpare och lantarbetare. På gården fanns det både ostmejeri och sågverk.

Till och med hade egendomen en egen mineralvattenfabrik.

Redan i slutet av 1800-talet hade det upptäckts att en källa intill brinken utmed Flians flöde ute vid Skofteby hade ett märkligt vatten.
Vattnet analyserades och det visade sig att det var ungefär samma hälsobringande som vattnet hade hos dåtida kuranstalter.

Sedermera såldes det hälsosamma vattnet buteljvis på Lidköpings apotek och stadens speceriaffärer.

Hoppet om en större förtjänst gjorde att det bildades ett aktiebolag med namnet Secularis.

En fabriksbyggnad uppfördes ovanför slänten.

Fabrikens varor forslades vidare sedan med lastpråm med släp in till Lidköping. Denna pråm fanns en längre tid vid Framnäsbadet och utgjorde grunden till länkarnas samlingsplats “Arken” (nedbrunnen).

Affärerna med mineralvattnet tycktes till en början ha gått bra. Till och med Amerikalinjens välkända båtar hade Skoftebyvattnet ombord, men när en annan mineralvattentillverkare (Ramlösa) 1927 övertog aktiemajoriteten lades Secularisfabriken ned.

Det finns inget kvar från själva fabriken vid Flian men pumphuset finns kvar från denna epok. Jag hittade en riktig gammal bild på nätet hur Secularis-fabriken såg ut.

Pumphuset är en liten åttakantig byggnad alldeles intill Flian och lär vara byggt omkring 1905.Pumphuset användes för att pumpa upp mineralvatten till en byggnad där vattnet kolsyrades för att vidare tappas på flaska.

Den åttakantiga byggnaden har ett högt kupoltak.

Fotnot: Flasketiketterna hade följande budskap. Skoftebyvattnet är ett naturligt radiumhaltigt mineralvatten som, på grund af sin behagliga smak har egenskaper för ett utmärkt bordsvatten.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Björn Smitterberg
Redaktör
15 April, 2021 12:42

Tore Sahlström tillägger:
Jag har alltid undrat varför platsen nära Terasscafét heter Amerikakajen. En Lidköpingsbo ringde mig och berättade att pråmarna med mineralvatten från Skofteby omlastades i Lidköping nedanför Stadsträdgården till större båtar för vidare transport.
En annan Lidköpingsbo meddelade att Länkarnas pråmen Arken brann ned natten mot söndagen den 11 november 2007.