Gå direkt till Nyheten (Debatt: Varför säga upp sig?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Varför säga upp sig?

Publicerad Thursday, 22 April 2021, 08:03 av Insändare

I en insänd debattartikel ifrågasätter en Lidköpingsbo grunden för debatten om Lidköpings sjukhus och varför vissa tappat arbetsglädjen.

Har följt inlägg, kommentarer på facebook och i största allmänhet, genom olika medier bemödat mig om att få en bild av “spelet” kring Skaraborgs Sjukhus (SkaS) hantering av Lidköpings sjukhus.

Vad jag förstått är det enbart nattakuten som diskuteras, en verksamhet som “betjänar” färre än tjugo om året.

Denna verksamhet blir, med min lekmannamässiga syn, kanske inte det mest rationella och ekonomiska utnyttjandet av SkaS gemensamma resurser.

Att istället kunna utnyttja den resursen för att genomföra 400-600 planerade operationer, (siffran hämtad från media), känns för mig som ett steg åt rätt håll.

När jag i lokalmedia läser att personal säger upp sig med motiveringen att arbetsglädjen är borta undrar jag, varför saknas er glädje att hjälpa de människor som verkligen lider, och lidit i månader och till och med år för att nu kunna få sin höftoperation gjord och därmed få tillbaka sin livskvalitet?

Till sist, vår lokal Lidköpingspolitiker i SkaS styrelse häcklas för att inte värna vårt sjukhus.

Då blir min fråga, skall en politiker i denna styrelse (fyra sjukhus) se till helheten, att våra gemensamma resurser tas till vara på bästa sätt, eller skall var och en “kriga” för sin stad som i detta fall med Lidköpings nattakut?

Måste få säga som avslutning att jag självklart vill ha ett fullt fungerande akutsjukhus i Lidköping med all den expertis som är möjlig men måste trots allt försöka se till helheten, den helhet som betalas av mina skattepengar.

/Ronny

21 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
22 April, 2021 08:32

Varför inte lägga ner även Skövde då Ronny? Vi kan ju lika gärna åka till Göteborg eller Örebro istället?Om du nu vill ha ett fullt fungerande akutsjukhus i Lidköping så är det än märkligare att du anser nuvarande beslut vara bäst för helheten, där sjukhuset upphör att vara just ett akutsjukhus?Dessutom beroende på en icke outtalad agenda, som man i sju år drivit genom medveten underfinansiering av sjukhusen. Som tur är har underskotten i efterhand strukits tack vare S och V initiativ. För planerings skull så hade det varit bättre om pengarna funnits med från början.

Ronny Carlsson
Gäst
Ronny Carlsson
22 April, 2021 05:40

Mitt inlägg handlade till stora delar om sköterskorna som säger upp sig då de menar att arbetsglädjen försvinner och att de inte ser nån framtid för sjukhuset med förslaget.
Du raljerar och tycker “varför inte lägga ner även Skövde då”?
Seriöst, varför försvinner arbetsglädjen om man istället för några få operationer per år kan hjälpa hundratals svårt lidande patienter till ett värdigt liv???
Detta är min övergripande fundering som du inte gav nåt svar på.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
23 April, 2021 10:55

Jodå det har du svar på i en annan kommentar, men du kan få det igen. Frågan är varför de som insjuknar akut nattetid ska behöva betala priset för att vi fått en pandemi, som staten dessutom lovat att ta alla kostnader för.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
22 April, 2021 08:34

Tydligen har ett antal sagt upp sig även i Skövde, enligt hörsägen.

Ronny Carlsson
Gäst
Ronny Carlsson
22 April, 2021 05:47

Kan detta bero på att de inte ser nån framtid där heller??

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
22 April, 2021 08:53

Man kan ju också tillägga att sjukvårdspersonalens löner i regionen ligger under riksgenomsnittet, vilket innebär att personalen subventionerar regionen med ca 1 miljard per år. Till slut har droppen urholkat stenen. (Detta gäller inte sjukhus eller regiondirektören dock.)

Jörgen Larsson
Gäst
Jörgen Larsson
22 April, 2021 12:34

Jaha du, så du tycker det är ok att t ex Pär Johnsson en dag beslutar om att försämra vården på sjukhuset och nästa dag strida för att kommunen kan växa till beslutade nivåer?
Det är inte i närheten av trovärdighet.
Att en person och ett parti inte fattar det säger en del.
Men du verkar luta din uppfattning på initierat underlag, är det dina eller annans uppfattning du saluför?

Danne
Gäst
Danne
22 April, 2021 04:39

Det är klart att Pär måste arbeta för det uppdrag han vald till i regionen, det vill säga det som är bäst för regionen i sin helhet. Kommunpolitik är något annat, då får man tänka på de små lokala frågorna utifrån vad som är bäst för kommunen.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
23 April, 2021 03:04
Svarar  Danne

“Bäst för regionen”? Utifrån givna förutsättningar borde du tillagt. Fakta är att nuvarande regionstyre medvetet underfinansierat sjukhusen i sju års tid nu.

Ronny Carlsson
Gäst
Ronny Carlsson
22 April, 2021 05:44

För det första, jag är ingen spökskrivare, jag står själv för varenda stavelse i mitt inlägg. För det andra, är det ett oeftergivligt krav att Lidköpings kommun måste ha en nattakut på sjukhuset för att kunna växa och utvecklas??
Bara en liten undran.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
23 April, 2021 10:59

Det har ju läkarna svarat på tidigare att detta riskerar att dränera sjukhuset på kompetens. Frågan är hur du vet att det inte har någon betydelse?

Jörgen Larsson
Gäst
Jörgen Larsson
23 April, 2021 11:50

Klart det är ett viktigt krav. Handlar o.etablering av ny industri och inflyttning till kommunen. Vi borde hatillbsks både BB och en effektiv kvinnomedicin.

Björn Smitterberg
Redaktör
22 April, 2021 02:05

Inlagt av red på begäran:
Bra skrivet av Ronny. Det är5 vården som ska vara det viktiga. Inte lokaler eller antalet anställda. Jag harväntat på min operation och fattar inte varför det är en viktig fråga.
/Kerstin

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
22 April, 2021 03:02

Det kanske inte är någon viktig fråga nu, men när kompetens börjar lämna sjukhuset och Lidköping blir det det.Eller när företag väljer bort Lidköping till förmån för andra kommuner där det fortfarande finns akutsjukvård dygnet runt. Frågan är varför de som insjuknar akut nattetid ska behöva betala priset för att vi fått en pandemi, som staten dessutom lovat att ta alla kostnader för.

Nisse
Gäst
Nisse
22 April, 2021 05:25

Märkligt beteende att spela ut 20 akut-operationer mot planerade operationer – akuta insatser görs ofta vid fara för liv, och kan omöjligt jämnföras med en knä-operation oavsett det lidande ett trasigt knä ger upphov till. Eftersom man kommit fram till att 400 till 600 operationer av planerade operationer kan göras för samma summa (och som då rimligen också är behovet?) så ska man naturligtvis satsa ÄVEN de pengarna i vården… här föreligger ingen möjlighet att välja.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
22 April, 2021 11:33

Till sist. Att skuldbelägga personalen i hur sjukhuset hanteras, som insändaren gör är under all värdighet. Men sparka nedåt är klassiskt när det ”bränner till”.

Ronny Carlsson
Gäst
Ronny Carlsson
23 April, 2021 11:10

Som vanligt Ove trampar du snett i dina argument. “Att skuldbelägga personalen hur sjukhuset hanteras” eller “sparka nedåt”, var hittar du detta i min insändare?
Jag undrar enbart varför man tycker arbetsglädjen försvinner om nattakuten istället ersätts med planerade operationer.
Du skriver att mitt inlägg “är under all värdighet”, ok du får klassa det bäst du vill, jag känner tack och lov att mina funderingar är ganska klara och tydliga utan att jag sparkar på nån!

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
24 April, 2021 02:30

Detta skrev du Ronny: “varför saknas er glädje att hjälpa de människor som verkligen lider”.
För mig är det att sparka nedåt och skuldbeläggning av personalen under all värdighet hur snett du sen än tycker att det är.

Senast redigerad 2 år sedan av Ove Nordström
RGR
Gäst
RGR
25 April, 2021 11:29

“varför saknas er glädje att hjälpa de människor som verkligen lider, och lidit i månad”…
Personal i vård och omsorg har samma rätt som alla andra arbetare att ställa krav och stå upp för sina rättigheter gentemot arbetsköparen.

Ronny Carlsson
Gäst
Ronny Carlsson
26 April, 2021 10:11
Svarar  RGR

Nu handlade ju inte min fråga om arbetsrättsliga krav, det enda jag undrade över var varför arbetsglädjen helt plötsligt försvinner om man kan hjälpa fler.
Tyvärr verkar det som om läsförståelsen hos några som kommenterar, avsiktligt eller inte låter jag vara osagt, inte är på högsta nivå.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
26 April, 2021 07:29

Ronny, varför ska akut sjuka drabbas på grund av en pandemi staten lovat ta alla kostnader för? Bara att prioritera ej akut sjuka före akut sjuka rimmar ju väldigt illa med normal logik. Dessutom med en massa extra ambulanstransporter som följd.