Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Arbetslust? Möjligen…)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Arbetslust? Möjligen…

Publicerad Friday, 23 April 2021, 12:05 av Björn Smitterberg

Hur är det med arbetslusten? Eller arbetslusen?
Solskenet skapar skarpa skuggor i skrivarstugan. Varma strålar som för tankarna till sand mellan tårna.
Så går redaktören ut för att hämta posten. Då slås de värmande känslorna i spillror. Vintern har gjort nya framsteg. Våren har backat. Nordan viner runt hörnen.

På fikarasten diskuteras varför det alltid blåser så på Rörstrandsområdet. Fyrkantiga hus? Ytor där vindens energi samlas för att passera den smalare fortsättningen? Borde vi ha små vindkraftverk i Blå Porten där det alltid blåser?

I en intervju med en arkitekt fick redaktören veta att man i stadsplanering ska undvika raka gator just för att undvika blåshål.
Men det kanske vi har fått glömma bort, nu gäller det att hålla medeltempen nere. Alltid någon glädje med kall nordan i slutet av april.

Är vi mer hälsosamma nu?
Är hanteringen av coronasmittan en fingervisning till ett friskare sätt att leva?
Ja i vissa fall verkar det som om vår hantering av smittorisken medfört att andra sjukdomar minskat.
Gonorré, klamydia, mördarbakterier, hepatit B och C, RS-virus och vanlig influensa. Det är smittor som minskade förra året och sätts i samband med pandemin.
Men det har ju funnits nackdelar. Depression smittar inte, även om det påverkar omgivningen – inte sällan genom att det ibland är en jakt på tröst mot sin ledsnad.

Minnesbilden

Det är nu tio år sedan Änghagens handelscentrum började byggas. Nu tio år senare har området förändrats med nya hyresgäster – andra har fallit bort. Några butiker har byggts ut. Området har nu annan ägare än tidigare.

För tio år  sedan valde Johan Esplund att flytta till Ryssland för att spela bandy.

Fotot här nedan är 13 år. En företagare i Karlstad hade köpt restaurangbåten “Skutan” (som tidigare under vintern ställt sig på Lidans botten) och började med en mindre båt en bogsering till Karlstad. Den slutade vid Trädgårdsholmarna där fartyget ännu. 2021, står som vrak. Redan vid bogseringens start var det många åskådare som uttryckte tvivel. Den nye ägaren var själv på plats, satt i en bil och vägrade kontakter med Lidköpingsnytt – som blev utskälld av två stora hundar som vaktade sin husse.


Foto: Lidköpingsnytts arkiv kl 16,05, lördag 8 maj 2008.

En annan händelse som redaktören minns mycket väl inträffade den 26 april för 35 år sedan i Tjernobyl.
Den måndagen innebar att en i stort sett sömnlös vecka inleddes. Spännande var det – redaktören i centrum för världens nyhetsförmedling. Alla frågor strömmade in från medier och allmänhet. Vi svarade på allas frågor. Experter hjälpte till. På ett sätt påminner händelsen om dagens pandemi.

En rubrik som blev fel: Falu-Kuriren skulle skriva att “Deprimerade får nytt stöd i vården”. Det blev lite fel med ett kommatecken. “Deprimerade får, nytt stöd i vården”.
Så lätt kan allt bli fel när man skriver.

/God Helg

 

 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
23 April, 2021 12:37

Tjernobyl.