Gå direkt till Nyheten (Insändare: Välfärden främst under 1 maj)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Insändare: Välfärden främst under 1 maj

Publicerad Thursday, 29 April 2021, 13:59 av Insändare

Flera företrädare för socialdemokraterna i Skaraborg har skrivit en gemensam insändare inför 1 maj.
Bilden: Årets 1-majmärke.

Välfärden först – årets (s)-paroll på första maj

Första maj, arbetarnas internationella högtidsdag har firats runt om i världen sedan slutet av 1800-talet, till minne av alla som offrat sig i kampen för anständiga villkor för alla arbetare. I år är det dessutom 90 år sedan skotten i Ådalen. En fredlig demonstration som slutade i att militären öppnade eld, fem människor miste sina liv och flera skadades.

Under pandemin har Sverige utsatts för otroliga prövningar men också visat på en fantastisk styrka. Personal i vård och omsorg har gjort enorma insatser. Befolkningen har visat på prov på uthållighet och solidaritet. Pandemin har visat vikten av en stark välfärd. Välfärden måste sättas först. Du som arbetar i välfärden behöver bättre villkor och välfärden ska finnas där för dig vem du än är. En stark välfärd bygger hela samhället starkare och ger trygghet för dig genom hela livet.

Att inte fler arbetare väljer att demonstrera för sina rättigheter känns oerhört sorgligt. Vad hände med att gemensamt ta ställning, marschera tillsammans för bättre arbetsvillkor, inte bara för oss själva utan för alla de som behöver få sina röster hörda? Har egoismen vuxit sig så stark i oss att vi slutat tänka på andra?

Att sätta välfärden först verkar inte så självklart för alla som det är för oss. Vi ser många exempel på högerns ideologiska privatiseringar och nedskärningar. Välfärden är något vi gemensamt skapat för att komma alla till del, men vi ser exempelvis att sjukförsäkringen har urholkats, att A-kassan inte är lika stark, att dödsolyckorna på arbetsplatserna stiger. Varför har det blivit så?

140 miljarder i skattesänkningar har satt sina spår i samhället. Vi såg det inte direkt under åren 2006–2014, men det är något vi märker idag. Detta är pengar som kunde ha lagts på sjukförsäkringen, arbetsmiljön och A-kassan, men i stället gick rakt ner i fickorna på de som tjänar allra bäst i samhället. Klyftorna i samhället har aldrig i modern tid varit så stora mellan fattiga och rika. Är det ett sådant samhälle vi vill ha?

Vår övertygelse är att om vi ska få det så bra som möjligt måste vi alla ta ställning för ett rättvisare samhälle, där var och en av oss bidrar till och får ta del av vår gemensamma välfärd. Vi sätter välfärden först, på 1 maj och alla andra dagar! Vi hoppas att du tar ställning och väljer att demonstrera digitalt med oss på första maj i år. Kampen för ett rättvist och jämlikt samhälle måste fortsätta. Upp till kamp!

Jan Hanna, facklig ledare för Socialdemokraterna i Skaraborg
Facklig-politiska kommittén IF Metall Östra Skaraborg:
Annika Sjöhem
Antti Lindberg
Björn Lugn
Ingela Lager
Joakim Nordh
Jörgen Fransson
Roger Krona

7 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Roger
Gäst
Roger
30 April, 2021 03:46

Varför behöver ni demostrera mot eran egen politik?

abpot
Gäst
abpot
30 April, 2021 03:11
Svarar  Roger

-Jag hoppas på att välfärden kommer återgå till den vänstra sidan och inte som det är nu, ett rent styre av högerspöket som lyckats lura väljarna att tro detta spöke bara de med mer vill ha ännu mera.

-Nu måste välfärden öka till förmånen för de med en sådan urusel ekonomi så man måste vandra omkring med trasiga skor! -Hoppas de arbetsföra individerna i samhället inser att alla måste gå ihop och plana ut samhällets ekonomiska toppskikt till ett samhälle där alla är lika värdefull

-För inte delas den ekonomiska kartan korrekt. SLICKA UPPÅT OCH SPARKA NEDÅT är mer aktuellt än någonsin!

Senast redigerad 2 år sedan av abpot
Henrik Karlsson
Gäst
Henrik Karlsson
30 April, 2021 01:59

Tommy löften som hörts till leda. Varför inte konkret bevisa att man gör vad man sagt tidigare. Bygga upp trovärdighet hos väljare

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
30 April, 2021 07:14

Bra artikel. Alliansens skattesänkningar bekostades av sjuka, arbetslösa och pensionärerna. Deras vansinniga helt ohämmade arbetskraftsinvandring (ihop med MP) och privatiseringar banade väg för internationella kriminella nätverk att stjäla miljarder ur det svenska välfärdssystemet och för människohandel. Sveriges normallöntagare betalade priset och de redan rika blev ännu rikare. Det är hög tid för förändring! Och kom ihåg att riksdagen har haft högermajoritet alltsedan 2006.

RGR
Gäst
RGR
1 May, 2021 11:25

Är det inta dags för LO att klippa sina band med S?

Jan Johansson
Gäst
Jan Johansson
1 May, 2021 04:10
Svarar  RGR

Skulle dom gjort för länge sen.
Det var längesen sossarna brydde sig om dom arbetande massorna.

RGR
Gäst
RGR
2 May, 2021 07:03

Det vore bättre om partierna, eller kanske tom. enskilda kandidater, fick konkurrera om fackförbundens, eller enskilda fackklubbars, stöd istället för att facket slentrianmässigt stöder S för att “det alltid har varit så”.
Men det är verkligen inte mina business att lägga mig i. LO ska naturligtvis själva få bestämma hur de sköter sin organisation.