Gå direkt till Nyheten (Tidernas start på året för Moelven)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tidernas start på året för Moelven

Publicerad Thursday, 29 April 2021, 10:15 av Redaktionen

Moelven, med en av sina produktionsanläggningar i Lovene, redovisar en rekordstart på verksamhetsåret.

Aldrig tidigare har Moelven haft ett så bra första kvartal som 2021, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Under årets tre första månader redovisade Moelven en omsättning på 3 182 miljoner NOK och rörelseresultatet 290 miljoner NOK (norska kronor).

Det är en resultatökning på 220 miljoner NOK jämfört med samma period förra året, samtidigt som omsättningen ökade med 446 miljoner NOK. Detta är Moelvens näst starkaste kvartalsresultat någonsin, som bara överträffats av andra kvartalet rekordåret 2007.

Stor efterfrågan, stark internationell prisutveckling och ivriga hemmasnickare är förklaringen till Moelven-koncernens fantastiska start på året.

– Mycket har förändrats jämfört med samma period förra året. Då hade vi fulla lager, medan vi idag befinner oss i andra änden av den skalan. Årets vinterkyla var inte optimal för vår produktion och nu arbetar vi för fullt med att hantera den högsäsong vi befinner oss i, säger Morten Kristiansen, koncernchef för Moelven Industrier.

Trämarknaden är internationell och aktiviteten och efterfrågan på världsmarknaden påverkar därför priserna. I USA bygger man mer i trä och på grund av minskad avverkning i Kanada över tid kommer allt mer av trävarorna från Europa. Denna efterfrågan, i kombination med en renoveringsboom under pandemin internationellt och på hemmamarknaden, har lett till en positiv prisutveckling inom flera segment. Som en följd av detta har även råvarupriset stigit för Moelven.

Koncernens bolag inom limträ, modulbyggnader och kontorsinredning upplever inte en lika stark marknadsutveckling som virkessegmentet, men de kan visa upp förbättringar i orderreserverna.

– Moelven har för närvarande en mycket god utveckling och vi tror att efterfrågan på trävaror kommer att ligga kvar på den här nivån under första halvåret. Samtidigt arbetar vi kontinuerligt med att förbättra lönsamheten och koncernens struktur. Det är nödvändigt för att vi ska kunna hantera förändringarna inom vår bransch, säger Kristiansen.