Gå direkt till Nyheten (Riksdag och regering uppvaktade H.M. Konungen på 75-årsdagen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Riksdag och regering uppvaktade H.M. Konungen på 75-årsdagen

Publicerad Friday, 30 April 2021, 11:40 av Redaktionen

Förste vice talman Åsa Lindestam och statsminister Stefan Löfven uppvaktade den 30 april H.M. Konungen på 75-årsdagen. Vid en mottagning på Slottet överlämnades en gåva från riksdag och regering – en porträttmedaljong av Konungen som ska hänga i Riksdagshuset.

– Kungen har idag inte bara uppnått den aktningsvärda åldern av 75 år utan är även den svenska regent som har suttit längst på tronen. Det känns därför naturligt att vi från riksdag och regering ger en gåva som knyter an både till kungens tillträde till tronen 1973 och till de nära relationer som finns mellan statschefen och riksdagen, sade förste vice talman Åsa Lindestam vid överlämnandet av gåvan.

– På regeringens vägnar vill jag tacka kungen för hans långa och plikttrogna arbete för vårt land. När statschefen nu fyller 75 år kan jag konstatera att han framgångsrikt verkar i enlighet med det valspråk han valde 1973: För Sverige – I tiden, sade statsminister Stefan Löfven.

Gåvan
Riksdagens och regeringens gåva till kung Carl XVI Gustaf är en porträttmedaljong i gips av konstnären Ernst Nordin (1934–) föreställande kungen. Medaljongen mäter 65 centimeter i diameter och har en klassisk pärlstav som kantdekor.

Medaljongen har tagits fram av Herman Bergman Konstgjuteri AB i samarbete med Ernst Nordin. Den ska hänga tillsammans med den medaljong av kung Gustaf VI Adolf som hänger i riksdagen sedan tidigare. När denna medaljong behövde en ny placering efter en ombyggnation väcktes tanken på att komplettera den med en som föreställer kung Carl XVI Gustaf.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Eroik
Gäst
Eroik
30 April, 2021 11:42

Nej till statschef genom födsel .