Gå direkt till Nyheten (Snabb ökning av antalet A-traktorer)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Snabb ökning av antalet A-traktorer

Publicerad Tuesday, 04 May 2021, 09:05 av Redaktionen

På mindre än ett år har antalet A-traktorer ökat med cirka 27 procent. Vanligast är som tidigare att A-traktorerna byggs av Volvobilar. Men efter en regeländring under 2020 ses också stora ökningar av andra bilmärken som exempelvis BMW, Volkswagen och Audi.

Den 15 juli i fjol förenklades de tekniska kraven vid ombyggnation av en bil till A-traktor. Förändringen genomfördes för att det skulle vara möjligt att också bygga om automatväxlade bilar till A-traktorer. Som tidigare får traktorn inte ha en konstruktiv hastighet som överstiger 30 km/tim.

Efter förändringen har antalet A-traktorer ökat kraftigt. Enligt vägtrafikregistret har cirka 7 800 A-traktorer registreringsbesiktats efter den 15 juli 2020 och totalt finns i dag mer än 36 000 A-traktorer i landet.

– Människors åsikter om A-traktorer skiljer sig åt. Allt från att det är fordon som fyller en viktig funktion för att säkerställa mobilitet på landsbygden till att det är ett fordon som borde förbjudas. Klart är att fordonstypen väcker känslor, konstaterar Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Tydliga förändringar kan ses i vilka bilmärken som är populära att registrera om till A-traktorer före och efter regeländringen. Som tidigare är den överlägset vanligaste A-traktorn en Volvo. I dag är 57 procent av alla A-traktorer en Volvo. Men utöver Volvo som vanligt märke ses kraftiga ökningar av A-traktorer byggda av BMW, Volkswagen och Audi. BMW-traktorerna har under den korta perioden mer än fördubblats och uppgår i dag till cirka 1 700 fordon. Det gör märket till trea på listan över totalt antal registrerade A-traktorer. Mer än en fördubbling har också skett när det gäller Volkswagen men på lägre nivåer. Den största procentuella ökningen gäller märket Audi, men från låga nivåer. Det finns endast 51 A-traktorer av märket Audi med registreringsdatum innan den 15 juli. Efter regeländringen har 431 tillkommit.

Fakta: A-traktor

En A-traktor är ett motordrivet fordon bestående av ombyggd bil, som är inrättat att dra andra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustat med kopplingsanordning. A-traktorn ska vara ombyggd på sådant sätt att den konstruktiva hastigheten uppgår till högst 30 km/tim och endast med stor svårighet går att öka hastigheten.

Den 15 juli 2020 avskaffades kravet om att bilens hastighet på lägsta växeln ska vara högst 10 km/tim vid två tredjedelar av ursprungsmotorns maximala varvtal.

Sedan den 20 maj 2018 omfattas A-traktorer av krav på återkommande kontrollbesiktning.

________________________
Källa: Transportstyrelsen

13 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Bruno
Gäst
Bruno
4 May, 2021 12:31

Det finns två problem. De kör för fort och de kör för långsamt. Att bli omkörd är man själv kör i 80 på landsväg är inget sällsynt. Sen finns det laglydiga A-traktorförare som kör i 30 och på vissa vägar drar de i rusningstid upp köer efter sig. Hur man än vänder sig… o s v.

Roger
Gäst
Roger
4 May, 2021 12:44

förbjud dom då dom stoppar alla trafik, dett kan inte vara meningen att ett fåtal a-traktorer skall få bestämma hastighet på våra vägar

Peter
Gäst
Peter
5 May, 2021 08:13
Svarar  Roger

Du har inga barn eller barnbarn

Janne
Gäst
Janne
4 May, 2021 02:08

Helt värdelöst med sånt på våra vägar, bara iväg för oss bilister. Man tror att det är en vanlig bil sen är det en a traktor…nej bort me dom. Var lite annat för när man gjorde om gamla lastbilar till en a traktor då fanns ju ett riktigt syfte med dom. Nu är de bara lek på vägen.

Roger
Gäst
Roger
4 May, 2021 02:20

Atraktorn är bra för ungdommar som bor på landsbygden
Men det ska vara gammla regler om att en atraktor ska ha öppet flak och inte som det är nu att du kan ta vilken bil du vill.
En atraktor är regestrerad som traktor och ska ha drag och öppet flak.
Det är ett ombygt fordon.
Att ta vilka bilar som helst och sätta i en H reg är helt fel tjusningen med atraktorn är borta.
Nu har det blivit som med allt annat mest pengar finast atraktor.
Och varför inte låta atraktorn gå 50 istället för 30.
Så tar vi ochså bort olagligheter som elknapp och ryckspär.

Kent Almer
Gäst
Kent Almer
4 May, 2021 05:08

Tycker inte om att moderna epor
Som är byggda på bilar som är gjora
För bortåt 200 km bara ska få gå
30 km medans vindskydde av plast
Ska köras i 45 km. ????

Maria Nordgren
Gäst
Maria Nordgren
4 May, 2021 10:05

Höj hastigheten till 50 eller 60 då underlättar det för alla.

Roland Andersson
Gäst
Roland Andersson
4 May, 2021 10:19

Höj hastigheten till 50 km. Sen ska de vara som vanliga bilar i hänseendet att kunna ha flera passagerare och möjlighet att kunna lasta dom.

Erik
Gäst
Erik
5 May, 2021 05:35

Självklart ska det bort från vägar i mesta möjliga mån. Att ha det som ett arbetsfordon och frakta på lantbruk och till utägor är en sak. Men nöjesåka i stan= nej.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
5 May, 2021 10:08

Jättebra att ungdomar kan åka väderskyddat och säkert. De och deras föräldrar betalar väl skatt som alla andra för att ha rätten att bruka vår gemensamma infrastruktur. Förstår inte detta ständiga gnällande?

David
Gäst
David
5 May, 2021 11:35

Det är ju jättebra att ungdomarna har något att meka med och samlas runt och får en kunskap och erfarenhet i väntan på bilkortet
Men det är ju lite synd att dessa fordon har blivit så dyra och att det hela tiden byggs nya.
Men det är ju tur att dom gamla reglerna byttes ut för motorerna gick verkligen på max i trettio förr i tiden.
Mopedbilar är iallafall inget sunt förnuft.

Nisse
Gäst
Nisse
5 May, 2021 03:27

Som flera skriver så höj hastigheten, för då blir det en ickefråga – om föraren istället suttit på en moped (vilket ju faktiskt är alternativet till traktorn) så ska de ges lika stort utrymme vid en omkörning.

Peter
Gäst
Peter
5 May, 2021 08:15

Om en plast moppe bil får köra 45 i timmen
Varför får inte samma hastighet en a traktor som är mycket säkrare