Gå direkt till Nyheten (Omfattande skriftväxling om nya reningsverket
Ingen vet när domstolsbeslut kommer)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Omfattande skriftväxling om nya reningsverket
Ingen vet när domstolsbeslut kommer

Publicerad Wednesday, 05 May 2021, 08:51 av Björn Smitterberg

I fredags skickade Lidköpings kommun in sina svar till Miljööverdomstolen, svar på de yttranden som länsstyrelsen, Naturvårdsverket och en privatperson skickat till domstolen.
Miljödomstolens avslag förra året på att använda Lidan för att släppa det renade vattnet i stället för att bygga en ledning tvärs igenom Lidköping till Vänerns strand har lett till överklagan i Miljööverdomstolen.
Bilden: Animation.

Pernilla Bratt är VA-chef i Lidköping och har sammanställt och besvarat alla de synpunkter som lämnats mot att använda Lidan.

– Jag vet inte hur lång tid det här tar, säger Pernilla Bratt. Nu ska vårt yttrande ut på remiss och det blir en skriftväxling som kan ta tid. Jag hoppas vi ha ett beslut i början av 2022.

Det är Miljööverdomstolen som avgör när skriftväxlingen ska avslutas.

Det nya reningsverket är ett krav för att bygga Hamnstaden, och det är alltså dubbelt viktigt att Lidköping får ett reningsverk som klara framtida krav på rening och kapacitet. Priset beräknades i vinter bli cirka 900 miljoner kronor.

En del av kostnaden kan Lidköpings kommun återfå som bidrag. Men det får inte dra ut på tiden. Ett av bidragen, från Boverket till den lilla å som planeras, Ängsbäcken, har redan frusit inne.

Bidrag från staten i övrigt har kommunen fått respit med, men det är oklart om EU-bidraget tillåter förseningen.