Gå direkt till Nyheten (Lidköping sjunker bland Sveriges miljökommuner)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköping sjunker bland Sveriges miljökommuner

Publicerad Tuesday, 11 May 2021, 08:44 av Redaktionen

Lidköping backar från fjolårets plats 25 till 30 när tidningen Aktuell Hållbarhet för 13:e gången presenterar sin granskning av kommunernas miljöarbete. Malmö är Sveriges bästa miljökommun 2021, följd av Helsingborg och Karlstad.

– Det är i en hårdnande konkurrens som Lidköping har sjunkit i vår miljörankning. Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet.

Tidningens kommunrankning mäter aktivitet och ambition på bred front inom miljöområdet. Den baseras dels på en egen enkät som genomfördes i början av året, dels på data från ett flertal offentliga källor om kommunernas arbete som sammanvägts i en totalpoäng. 245 av Sveriges 290 kommuner besvarade enkäten i år vilket motsvarar en svarsfrekvens på 84 procent.

Sveriges miljöbästa kommun Malmö fick 41,59 poäng i rankningen, av sammanlagt 53 möjliga poäng. Tvåan, Helsingborg, fick 41,52 poäng. På tredje plats kom Karlstad, som fick 39,91 poäng. Lidköping fick 32,10 poäng vilket räckte till en 30 plats (fjolårets placering var plats 25).

Aktuell Hållbarhets enkät består av 22 frågor och genomfördes 22 januari till 5 mars. Kommunerna har bland annat svarat på frågor om sitt klimatarbete, om kommunen har egen produktion av förnybar el och om kommunen ställer hållbarhetskrav på sina finansiella placeringar. Sammanlagt kan enkäten ge 23 poäng.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
11 May, 2021 10:56

MP Lidköping ger avtryck! :-D