Gå direkt till Nyheten (Konstverk i Lundsbrunn och Källby överlämnas)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Konstverk i Lundsbrunn och Källby överlämnas

Publicerad Saturday, 15 May 2021, 15:46 av Redaktionen

På tisdag överlämnas officiellt de båda konstverk som genom Götene Lions och bidrag från en sparbankstiftelse kunnat förverkligas.
Formellt är konstverken gåvor från Lions till Götene kommun.
Uppdaterad version. (Bilden: bronsrelief med golf och padel – en av flera reliefter i Lundsbrunn)

Vid överlämning närvarar konstnärerna Edna Cers och Martin Hansson samt Africa Coll, Lions och Sparbangsstiftelsens representanter samt Götenes kommunalråd och ordförande i nämnden för utbildning, kultur och fritid. Det blir ingen offentlig tillställning, utan de lite festligare invigningarna tillsammans med allmänheten får vänta till hösten.

Konstverket i Lundsbrunn

I Lundsbrunn har Edna Cers och Martin Hansson tillsammans skapat ett konstverk i sten och med bronsplaketter som reflekterar Lundsbrunns mångåriga och intressanta historia.

Konstnärerna har inspirerats av Lundsbrunnsprofilen Stina Lundbäcks bok Lundsbrunn, med temat ”En skymt av det som var. En glimt av det som är”. Idén är att i sju bronsreliefer följa Lundsbrunns utveckling fram till det nutid. Platsen för konstverket är den lilla parken invid järnvägsövergången mitt i Lundsbrunn.

Konstverket i Källby

I Källby centrum har Africa Colls Brassica napus (latinets Raps) uppförts vid buss/tåghållplatsen. Konstverket i form av en rapsblomman i olika stadier är utfört i cortenstål, och är en symbol för allt som jorden ger oss. Blomman representerar tillväxt och allt den ger symboliserar också det Källby ger.

Det är en väl frekventerad plats av gående, cyklister och resenärer och konstverket kan också ses från Fridebogårdens äldreboende.

När Amfiteaterns Vänner upphörde som förening överlämnades alla innestående medel till Götene Lions Club. I gåvobrevet angavs att gåvan i första hand ska användas för kulturändamål i Götene kommun. Därför har Lions startat konstprojektet som genomförs med stöd av Sparbanksstiftelsen Skaraborg. Totalt finns närmare en och en halv miljon kronor för projektet.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
13 May, 2021 08:18

Hade varit bättre om kulturskolan fått de pengarna.