Gå direkt till Nyheten (Insändare: Barnet togs från mamman…)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Insändare: Barnet togs från mamman…

Publicerad Thursday, 20 May 2021, 17:55 av Insändare

Stiftelsen Lotsen i Lidköping är en kristen hjälporganisation för drogmissbrukare och arbetar som samordnare mellan olika behandlingshem och myndigheter. I en insändare beskriver de hur en mamma med kort varsel förlorade inflytande över sin och sitt barns framtid.

En mamma med barn placerades frivilligt direkt efter BB på ett utredningshem. Nu skulle det bli rätt från början trodde vi. Mamman har länge önskat och sökt få hjälp i sin föräldraroll.

Utredningen visar både brister och förmågor. Mamman behöver, vill och kan ta till sig hjälp för att stärka sin föräldraförmåga.

Under ett måndagsmöte meddelar socialtjänsten de ska omhänderta barnet på onsdag, samma vecka. ”Ger du samtycke till det? Vi behöver veta det senast onsdag, annars blir vi tvungna att göra ett LVU.”

Mamman, med stöd från en lokal ideell organisation, argumenterar för alternativ.

Onsdagen kl.09:00 ringer socialtjänsten och frågar om placeringen kan ske frivilligt. Mamma ber istället om att få alternativa lösningar. Men den har redan fattat ett beslut. Mamman undrar hur de kommit fram till detta, varför inga andra alternativ varit möjliga.

Kl.12:30 hämtar socialtjänsten barnet.

Barnet är inte i någon akut fara. Både mor o barn är på ett hem med kunnig personal. I samband med omhändertagandet har mamman inget juridiskt ombud.

Socialtjänsten har inte fört någon dialog med nätverket omkring mamman, inte undersökt möjligheten till en samplacering på familjehem. Den har heller inte haft någon dialog vare sig med barnets pappa, eller pappans närmaste krets.

Några få personer fattar beslut som påverkar människor för resten av deras liv. Människor i vår kommun lever i ett sammanhang där alla påverkas av beslut som fattas av personer, vars anställningar bekostas av kommuninvånarna. Beslutsfattare vare sig arbetar med, eller frågar efter, det samhälle som får leva med konsekvenserna av deras beslut.

Så här kan vi inte ha det!

/Anna Bergenwall, Lotsen

Not. Jag har fått tillåtelse av mamman att publicera detta. Hennes advokat säger att vi inte har något att förlora, vi måste säga ifrån.

 

 

15 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annethe Norde’n-Krantz
Gäst
Annethe Norde’n-Krantz
20 May, 2021 10:00

Det är inte första gången socialtjänsten gör liknande beslut och många gånger med lögner med i besluten

Henrik Björk
Gäst
Henrik Björk
21 May, 2021 08:32

Vet Annethe . skälv har jag nu blivt bestraffad för tredje gången. får inte prata med min pojk på tre månader för trollhättans kommun . dom ljuger för min son . dom vill bara förstöra dom tänker inte på barna . illa av kommunerna.staten att göra så .. mvh henrik.

abpot
Gäst
abpot
20 May, 2021 10:38

-Jag håller med dig i det, ”att så här kan vi inte ha det”.Socialtjänsten skall inte ha som uppgift att fatta beslut att omhänderta barn helt utan orsak. Så ett hot om LVU bör väl då ha sin grund just i ”vården av den unga” att se som ett nödvändigt måste?
-Eller vad menar Anna Bergenwall, Lotsen??? Jag fattar inte ändamålet med att deklarera innehållet i den ovannämnda insändare…
-Om fallet i saken är att inte Socialtjänsten finner det vara ekonomiskt försvarbart att följa Anna Bergenwall, Lotsens råd så har nog Socialkontoret sin grund i det… ELLER?

Anna Bergenwall
Gäst
Anna Bergenwall
21 May, 2021 08:35
Svarar  abpot

Jag förstår inte riktigt din fråga men du kanske menar att om socialtjänsten tar ett barn med hjälp av LVU så har dom en vettig anledning till det. Så borde det vara och det finns tillfällen då det är ett riktigt beslut. Men man gör det som ett sista alternativ och i detta fall finns det bättre lösningar.

“Finner det ekonomisk försvarbart” förstod jag inte. Du får förtydliga den frågan i fall du vill.

Tack för att du läser min insändare.

Per J
Gäst
Per J
21 May, 2021 09:11
Svarar  abpot

Med den beskrivning som görs i ärendet är det lätt att förstå att många undviker att söka hjälp. Abpot, läs: 

“Mamman behöver, vill och kan ta till sig hjälp för att stärka sin föräldraförmåga.” 

“Barnet är inte i någon akut fara. Både mor o barn är på ett hem med kunnig personal.” 

abpot
Gäst
abpot
21 May, 2021 08:43
Svarar  Per J

-Vem är det som säger att mamman behöver hjälp? Är det mammans ord eller Lotsens ord insänt i skrift av Anna Bergenwall?

-Vem säger att ”barnet inte är i någon akut fara”? Vem påstår att både mor och barn är på ett lämpligt hem och dessutom med kunnig personal?
Jag uppfattar det hela som ett uttalande av Lotsen med personal och inte av yrkesfolk inom Socialtjänsten…

Per J
Gäst
Per J
22 May, 2021 12:01
Svarar  abpot

Abpot. Om du hade läst ordentligt ser du att mamman ger sin tillåtelse att insändaren ska publiceras.

abpot
Gäst
abpot
22 May, 2021 08:42
Svarar  Per J

-Jag tycker mig ha läst allt som finns i texten. Och jag ser klart och tydligt att insändaren är undertecknad av Anna Bergenwall, Lotsen…
-När jag ser en insändare med undertecknad därtill så anser jag att det jag läser oxå kommer ifrån just undertecknad!
-Det bärande ordet är Lotsen och företrädaren är Anna Bergenwall. Om Anna Bergenwall inte undertecknat insändaren med Lotsen så hade jag läst det som just Anna Bergenwalls personliga ord men nu är det inte som så, så därav är insändaren ifrån och av LOTSEN…

Per J
Gäst
Per J
23 May, 2021 12:10
Svarar  abpot

Abpot, du ställer frågan vems ord det är. Det är Anna Bergenwalls ord. Som beskriver ett ärende som fått svåra konsekvenser för en vårdnadshavare. En vårdnadshavare som ger sitt godkännande att publicera en insändaren som beskriver ärendet. Är det inte fantastiskt att det finns personer som engagerar sig för andra människor? Som ger en hjälpande hand i svåra stunder?

abpot
Gäst
abpot
23 May, 2021 02:22
Svarar  Per J

-Visst är det underbart med en hjälpande hand. Socialtjänsten har nog svårt att klara av att bekosta alla de behandlingsformer som erbjuds av många behandlingshem i vårat land. Om alla de med hög inkomst betalade in mera skatt så skulle nog socialtjänsten ha tillräcklig ekonomi att bekosta samtliga vårdföretag, men nu är det ju inte så, tyvärr.
-Att Stiftelsen Lotsen inte får ta del av den ekonomiska kakan som socialtjänsten besitter betyder ju inte att någon annan eller annat företag med sin behandling och vård har ett bättre utfall än Lotsen till en lägre kostnad!

Per J
Gäst
Per J
24 May, 2021 06:36
Svarar  abpot

Abpot: Vill du berätta hur stor del av Socialtjänstens totala budget som går till vårdföretag. Jag är inte säker på att den är så hög som du verkar ge sken av.

abpot
Gäst
abpot
24 May, 2021 10:10
Svarar  Per J

-Det tror inte jag heller men för de som får betalt är den nog en viktig del för verksamheten. Vad jag läser i insändaren är att Lotsen inte blivit godkända av Socialtjänsten och det är avtrycket som jag oxå får av insändaren som Lotsen deklarerar ut…

-Men mer vill ha mycket mer och mindre det smakar ju oxå gott!

Henrik Björk
Gäst
Henrik Björk
21 May, 2021 06:33

känner med mamman . vet hur kommunerna jobbar har skälv blivit av med en pojk på samma sätt .

Angelina
Gäst
Angelina
24 May, 2021 10:28

Tyvärr är det många som inte har någon talan eller får möjligheten att utvecklas i Lidköping. Det är barnen som får lida av Socialtjänstens beslut i många fall och vilket kan förorsaka allvarliga konsekvenser längre fram i livet! Det bör finnas specialiserade psykologer insatta tillsammans i beslut av ärenden. Det finns för lite kunskap i området kring barn och ungas/vuxnas psykiska hälsa och välbefinnande. Vården bör där med få tillsammans med Socialtjänsten fatta beslut vad som anses vara barnet och förälderns bästa i ärenden där LVU fattas!

Jörgen Larsson
Gäst
Jörgen Larsson
25 May, 2021 10:38

Finns ju möjlighet att få ärenden överprövade. Socialnämnders beslut om LVU går att överklaga till förvaltningsrätten, om jag mins rätt.
Finns det oklarheter i handläggningen av ärendet och far barn uppenbart illa är en anmälan till IVO befogad.
Varför? Jo, oftast är dessa ärenden så infekterade att det på goda grunder är bättre att 3e part granskar helt objektivt.