Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Inte ska väl vi alla betala för vad vissa använder?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Inte ska väl vi alla betala för vad vissa använder?

Publicerad Friday, 21 May 2021, 12:00 av Björn Smitterberg

Det har blivit en konstig trend att vi alla skattebetalare ska betala nöjet för några andra att kosta på sig.

Redaktören tycker exempelvis att ROT- och RUT-avdrag är orättvisa. Varför ska jag betala för grannens nya badrum. Det kan väl grannen betala själv.

Citronpris blir det för att kommunstyrelsens majoritet antog “förstudie” om laddstolpar i Lidköping.
Det är en dålig förstudie. Den är framtagen blixtsnabbt bara för att det finns statsbidrag att söka. Någon påstår att Lidköping är sämst i Sverige på laddstolpar. Det är nog fel även om det behövs fler laddstolpar. De som finns är i stor utsträckning privata. Ett av kommunen ägt bolag står väl för hälften av alla laddstolpar i Lidköping – och låter ingen utomstående använda dom.
Politikerna borde från början ha klart ha sagt i från hur stolparna ska betalas.
Självklart ska den som tankar el betala och i priset ska stolpens anslutningsavgift ingå.
Lidköpings Energi AB ska inte syssla med detta, vilket politiska majoriteten bestämt – det här är något för elbolag och Lidköpings Elnät. Nu kan man ju tro att man får tanka varmvatten i laddstolparna i stället för el.
Slut lägg kostnader på skattebetalare i allmänhet – lägg kostnaderna på användare. Precis så som man gör med användare av bensin och diesel.

Det finns saker som kan gynnas genom bidrag. Men det ska vara bättre saker. Det får inte vara så att det är allmänheten som ska betala för att vissa ska få använda laddningsbara bilar och även få bidrag till solceller. Det här är förvirrande. Det gynnar vissa, och missgynnar andra.

Det klagas en del på hur vaccineringen sköts. Sluta leta fel, leta efter allt som funkar bra.
Redaktören tycker ändå att hela sjukvårdsorganisationen fått en jätteuppgift – i alla led – att hantera och gjort det bra. Redaktören vet att det i några fall blivit fel. Redaktören fick själv den första sprutan för fem veckor sedan – och trots att betydligt fler var kallade till puttin var redaktören den siste som fick den dagen. Trevligt bemötande, bra info och rent och  snyggt. Dagen efter var redaktören lite mer vimsig än vanligt.

Häromdagen drabbade dock en vårförkylning. Det var positivt att det var ett negativt svar.

Minnesbilden;  lördagen 21 maj 2011 kl 21.54: Blåsmusikens dag med Armémusikkåren.

Klicka till artikeln direkt efter konserten i Stadsträdgården.
Är det fler som saknar blåsorkestrarna – levande musik är en av de gener som Lidköping förlorat genom pandemin.

Har nu tänkt på bristen av helgdagar i år. De där halvhelgdagarna midsommarafton och julafton infaller på fredagar. Nationaldagen är på en söndag. Nästa röda dag förutom söndagar är en lördag i början av november.
Många oxveckor väntar.

/God Helg. 

 

23 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kent
Gäst
Kent
21 May, 2021 12:13

Bra skrivet.

Nils
Gäst
Nils
21 May, 2021 02:37

“Inte ska väl vi alla betala för vad vissa använder?”Jo, det är precis det vi ska. Det är så det fungerar.
Tanken är att vi betalar skatt som i sin tur går tillbaka till samhället i olika former.

Eller vill insändaren hellre betala för allt som den själv använder, helt själv?

Lunnarn
Gäst
Lunnarn
22 May, 2021 11:14

Dessutom får vi villaägare kraftigt subventionerade tomter.
Fick en bra start i livet och kunde köpa och bo i villa.
Men,att sko sig på andra känns(ursäkta ordet) faen.

Nisse
Gäst
Nisse
21 May, 2021 04:01

För att få maximal nytta av de gemensamma tillgångerna behöver man ha det gott ställt…

Pelleman
Gäst
Pelleman
22 May, 2021 02:17

Kan väl tilläggas att de som använder kommunens laddstolpar idag inte betalar något för elen, bara för parkeringen.

Fredrik
Gäst
Fredrik
22 May, 2021 05:11

Men det är ju rot användarens egna inbetalade skattepengar som används för att skapa mervärde åt sig och de som lejs in för att utföra arbetet. De som lejs in betalar sedan in del av det som skatt som de själva kan nyttja för att skapa mervärde åt sig och andra.
Rot användaren köper inte sällan även material till rot jobbet vilket genererar moms samt arbetstillfällen åt de som handlar med samt producerar detta material. Material som kanske inte införskaffats om inte rotavdraget på arbetskraft funnits.

Fredrik
Gäst
Fredrik
23 May, 2021 09:12

Ekonomi är inget nollsummespel.
Den miljardutgiften genererar även inkomster och arbetstillfällen.

Fredrik
Gäst
Fredrik
23 May, 2021 06:51

Är ju lite så det fungerar med skattemedel…För det mesta är det ju de med hög inkomst som får betala medans de med låg drar nytta.

Anders
Gäst
Anders
23 May, 2021 08:54

Man får också ta med i beaktandet att när rot o rut infördes var syftet tredelat. Tanken var att reformen skulle leda till ökad specialisering av arbetsmarknadens tjänster, som i sin tur skulle möjliggöra för de arbetsverksamma personer som köper tjänsterna av servicbolag att lägga mer tid på sitt arbete. Reformens andra syfte var att omvandla tidigare svarta tjänster till vita. Slutligen var målet att få människor utanför arbetsmarknaden att få jobb innom hushållssektorn.
forsättning följer.

Anders
Gäst
Anders
24 May, 2021 09:57

Frågan är om staten förlorar pengar på rotavdragen eller om de får in något mindre. En sak är säkert att de får inte in några pengar på svartjobb. Men man kan ju också se det så att det tas ut förmycket skatt eftersom verksamheter drivs framåt med rotavdrag, men avstannar och tenderar att bli en svrt marknad utan skatteavdrag.
Man kan ju alltid frågasig vad ska ligga i stalig verksamhet och vad ska ligga utanför statlig inblandning, men det är mer av partipolitisk diskussion.

Anders
Gäst
Anders
25 May, 2021 12:48

Staten subventionerar många olika saker/verksamheter allt från elbilar, elcyklar, till olika momssatser på olika verksamheter. Ska vi som inte använder de grejerna känna oss avundsjuka då för att (vi är med och betalar det som andra utnyttjar) är det så vi ska se det?

Anders
Gäst
Anders
25 May, 2021 09:54

Hur ska vi se det då? Kan du ge en förklaring på hur du ser på det. Jag har svårt att acceptera att Sverige ska skicka masa miljarder till EU som sen ska sickas tillbaka som bidrag till tex storbönder i skåne. Och att det finns företag i Sverige som har som affärside att sitta och hitta på olika upplägg som de kan söka EU bidrag för, där det inte finns några som helst krav på återkoppling vad pengarna används till.

Anders
Gäst
Anders
25 May, 2021 05:32

Ja jag vet att det troligtvis är godkända upplägg även om det är projekt utan något långsiktigt mervärde. Men jag har för mig att det var någon här som ondgorde sig över att rot gick till villaägarnas badrum fast jag tror nog att storböndernas Eu bidrag vida överstiger de pengarna.

Anders
Gäst
Anders
23 May, 2021 08:55

Del 2
Enligt Pia Blank på Skatteverket uppskattarhon att svenska hushåll köper mindre svarta tjänster i dag än 2005. Omhushållen 2005 betalade 11 miljarder svart så har det sjunkit till 3 miljader. Sen gör reformen att skatteverket har bra kontrollmaterial om företagens inkomster vilket gör att deligger närmare i sina kontroller.
Sen finns även de som tycker som en känd företagsledare. “Vad fan får jag för mina pengar”

Micke
Gäst
Micke
23 May, 2021 03:13

Apropå detta , så är det väl så med fjärrvärmen hörde att de flesta taxor i kommunen skulle stiga så inkl el jag nyttjar inte fjärrvärmen men får väl vara med och betala den nya panna som sattes in i början av året.

Tambourmajoren
Gäst
Tambourmajoren
23 May, 2021 05:04

Rättelse till minnesbilden: Det är Livgardets Dragonmusikkår på bilden. En av Försvarsmaktens musikkårer, som vanligtvis rider till häst på Beridna högvakten i Stockholm. Bilden är från det Tapto som avslutade den dagens Blåsmusikens dag. Ett evenemang som under flera år var arrangerat av Lidköpings Stadsmusikkår. Och visst saknar man blåsorkestrar och den levande musiken i alla former.