Gå direkt till Nyheten (Nedslag i Lidköpings historia – Lite udda porslin från Rörstrand: 8)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nedslag i Lidköpings historia – Lite udda porslin från Rörstrand: 8

Publicerad Saturday, 22 May 2021, 09:58 av Redaktionen

Arkivforskare och korsstygnsdesigner Alf Johansson inleder här en ny artikelserie – om udda porslin från Rörstrand kombinerat med ett annat stort intresse – korsstygn. Detta är åttonde artikeln i en serie som främst kommer att publiceras på fredagar, lördagar, söndagar och helgdagar under våren.

Som jag berättade i den förra artikeln presenterades modell NS eller Nationalservisen i priskuranten från 1935 på bilder som kaffe-, te- och mockagods, dock utan någon form av dekor. I de mönsterblad från Aktiebolaget Lidköpings Porslinsfabrik (ALP) som jag har tillgång till, finns det flera mönster, som är applicerade på koppar av NS-modell. Det lägsta mönsternumret som jag då har hittat är nummer 5628 på en hög mockakopp. Mockakoppen är då dekorerad dels med målade linjer av mattguld , dels med motiv bestående av tre sädesstrån med sina ax. Så förutom att NS-modellen har ett så kallat axmönster i själva porslinsgodset, så består dekoren 5628 också av en form av axmönster. Detta axmönster har lockat till mönsterlek för broderi med korsstygn.

I ”mina” mönsterblad från ALP finns det ytterligare 12 dekorer som har applicerats på koppar och en tallrik av NS-modell, varav flera efter första halvåret 1942 har producerats på NS-porslin stämplade med Rörstrandsstämpeln. Detta framgår bland annat av ett supplement till Rörstrands prislista 1941. Däri finns ALP:s dekornummer 5732 och 5853 upptagna på modell NS. I boken om Rörstrands serviser beskrivs de på följande sätt:

–   ”H 406 5732 Residence polerguldkant … 1942-1971 …NS …1941 stämplad Alp- Under 1942 namnbyte till Rörstrand.”
–   ”H 129 5853 Diplomat spegelrand i polerguld … 1942-1971 … NS … 1935-1941 stämplad ALP. Under 1942 namnbyte till Rörstrand.”

I ALP:s priskurant från 1935 presenterades för övrigt även bordservisen (jo, det står bordservisen i priskuranterna från denna tiden) eller matservisen av NS-modell.

I samma priskurant finns också en sida, där man kan läsa om NS-servisen som en vapen- och monogramservis. Man kan bland annat läsa:

”Vapen- och monogramserviser voro fordom en lyxvara förbehållen ett fåtal. Lidköpings Porslinsfabrik kan numera framställa dylika till priser, som ställa dem inom räckhåll för en och var. De bliva blott obetydligt dyrare än annat porslin i motsvarande utförande och komplettering kan ske långt in i framtiden. Vapen och monogram kunna göras av alla slag, såväl enklare som mera komplicerade i flera färger, huld, platina o. s. v., och fabrikernas konstnärer sörja för god stil och korrekt utförande även i heraldiskt avseende.” En familj som utnyttjade detta erbjudande var familjen Zickerman i en monogramservis. Jag har fått tillfälle att i familjens arkiv fotografera en tallrik ur den servisen.

Louise Adelborg var själv en av de konstnärer som komponerade dessa vapen och monogram. I en tidningsartikel i Göteborgs Morgonpost den 27 november 1935 kan man under rubriken Louise Adelborg målar servis för länsresidenset om hennes funderingar kring detta hantverk, bland annat:

”Jag har ju tagit upp monogram och vapen som specialitet, och det börjar faktiskt bli modesak. Monogrammet är heller ingen dyrbar lyx, som många människor tro. Det blir några kronor mera på servisen, men den personliga stämpel på sitt sätt man får är det väl värt. Ofta kommer kunder med egna idéer; ibland får man hitta på själv.”

I artikeln kan man också läsa om en nyhet i form av ”frukt- och dessertassietter med dekor efter landskapsblommorna”. Det handlade till exempel om kaprifol för Bohuslän, linnéa för Småland och kungsängslilja för Uppland. Man kunde i början av 1936 läsa om denna nyhet, till exempel i Aftonbladet den 11 februari. Av boken om Rörstrand 280 år kan man förstå, att dessa assietter senare tillverkades som ”Landskapsblommor 1948-1971, fältspat, tolv olika blommor, handmålade. Louise Adelborg”.

Nationalservisen tillverkades efter första halvåret 1942 av Rörstrand och användes därefter till väldigt många dekorer. Louise Adelborg formgav en del av dessa, till exempel de i min förra artikel nämnda Gyllenax och Kardinal (tidigare benämnd Romeo). I böckerna anges också dekoren Linnéa som formgiven av henne. Även flera av de andra konstnärerna formgav mönster till NS-porslin, till exempel Hertha Bengtsson med mönstret Snökristall, Jaqueline Lynd med mönstret Empir och Pia Rönndahl med mönstret Mårbacka. I min samling har jag faktiskt en assiett med dekoren Snökristall.

Varumärket Rörstrand ägs idag av Fiskars Group, som har sitt huvudsäte i Helsingfors, Finland. Bolaget har fortsatt att producera och utveckla NS-porslin även efter det att fabriken i Lidköping lades ner 2006. I broschyrer om Swedish Grace kan man se att servisen har fått många fler delar än vad som visades av ALP 1935. Man har bland annat ”plockat upp” den gamla Vase-vasen från 1925 och snäckskalet från servisen Adelborg.

Dessutom tillverkas NS-modellen i sex olika färger – Snö (närmast vit), Is (ljusblå), Äng (ljusgrön), Midnatt (mörkblå), Ros (ljusrosa) och sten (mörkgrå). Modellen Snö liknar den ursprungliga färgen på NS-modellen från 1930 och en del av pjäserna i servisen tillverkas endast i denna färg, bland annat Vase-vasen. I en broschyr kan man se, att man också har tillverkat en dekor som heter Swedish Grace Winter, som appliceras på delar av servisen – tallrikar, muggar och skålar.

_____________________________
Tidigare artiklar i serien: Klicka

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elisabeth
Gäst
Elisabeth
22 May, 2021 04:26

Längtar till nästa helg och fortsättningen! Läser med stort intresse och suger i mig allt som jag kopplar till min älskade gudmor som trampade fabriksgolvet hela sitt yrkesliv. Enastående beskrivningar av porslinets fascinerade historia. Tack!