Gå direkt till Nyheten (Nedslag i Lidköpings historia – Lite udda porslin från Rörstrand, del 15)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nedslag i Lidköpings historia – Lite udda porslin från Rörstrand, del 15

Publicerad Sunday, 06 June 2021, 15:37 av Redaktionen

Arkivforskare och korsstygnsdesigner Alf Johansson inleder här en ny artikelserie – om udda porslin från Rörstrand kombinerat med ett annat stort intresse – korsstygn. Detta är 15:e artikeln i en serie som främst kommer att publiceras på fredagar, lördagar och söndagar under våren.

I de två föregående artiklarna har jag berättat om två pjäser i äkta Nylundskt stengods, som fanns hemma hos mamma och pappa

Jag har mönsterlekt med dessa Gunnar Nylunds former. Då har jag använt mig av samma ”underdel” i de fyra ”stengods”-föremålen – ett krus, två vaser och en kruka. Den senare kan också ses som en ljusstake.

Jag har faktiskt också ett par ljusstakar av MODELL NYLUND. En sådan ljusstake har jag hittat i anteckningsboken Nya modeller D 9:12 i Rörstrands arkiv på Landsarkivet i Göteborg. Då har den skrivits in under 1937. Mina ljusstakar är stämplad med Rörstrandsstämpeln utan datum. I porslinsgodset är intryckt modellbeteckningen GN.

GN var den servismodell formgiven av Gunnar Nylund, som lanserades av Rörstrand 1936. I tidskriften Form nr 4 1936 skrev Åke Stavenow:

”I februari detta år framträdde Rörstrand-Lidköping med en ny utställning i N. K:s ljushall, främst i avsikt att lansera Nylunds nya servis GN. Det måste först som sist sägas ifrån att den nya servisen var en synnerligen angenäm bekantskap. Den är utförd i flintporslin vid Rörstrand i en mängd olika prisklasser, betingad av variationen av gods, glasyrer och dekorer. Urtypen är helt odekorerad och utförd i en elfenbensfärgad massa, som ger den största rättvisa åt den strama, sakliga men ändå eleganta formen.”

I andra tidningar kan man läsa mera om GN-modellen, till exempel i Nya dagligt Allehanda och Svenska Dagbladet den 9 respektive 11 februari 1936.

I tidningarna nämns, att Irma Claesson hade komponerat de 21 dekorerna som servisen presenterades i 1936. I boken Rörstrand 280 år med fajans, flintgods porslin & stengods av Bengt Nyström och Jan Brunius tryckt 2007 kan man om Irma Claesson bland annat läsa:

Claesson, Irma (1911-1988), g. Yourstone Keramiker, utb. Vid Slöjdföreningens Skola i Göteborg. … Verksam vid Rörstrand 1928-1939 och senare på frilansbasis för Rörstrand, Uppsala-Ekeby och Bo Fajans.”

Men MODELL NYLUND existerade redan före 1936. I Nya Lidköpings-Tidningen den 29 juni 1934 kan man nämligen om en utställning i Råda under rubriken Konstutställning vid excelsiorfesten med underrubriken Rörstrand – Lidköpings porslinsfabriker exponera sin konstnärliga produktion läsa:

””Jockeyservisen” har dekorerats med en hästsko, genomträdd av en piska. Läckert!”.

Jockey-servisen råkar vara den kaffeservis som min mamma och pappa hade ”i alla tider”. Delarna i den är stämplade MODELL NYLUND och dessutom med Aktiebolaget Lidköpings Porslinsfabriks märke med Lidköping i tryckt stil dock utan årtal. Mammas och pappas servis var alltså tillverkad i mitten av 1930-talet.

Dekoren är i ALP:s mönsterblad angiven med nummer 5833 anbringad på en kaffekopp av AK-modell. Denna modell kan man hitta i ALP:s priskurant för 1939. Denna modell har även använts till andra ALP-dekorer, till exempel numren 5858, 5880 och 5902.

Utvecklingen av GN-modellen kan studeras i anteckningsboken Modellbok år 1934-  i Rörstrands arkiv på Landsarkivet i Göteborg. Sidorna med GN-modellen är daterade februari-juni 1935. I bilden nedan visas sidorna 34, 36 och 38. På sidan 38 visas kaffekoppen och då har GN suddats ut. Varför? Kan det ha varit så, att kaffekoppen var av ALP:s AK-modell, som i botten är stämplad MODELL NYLUND? Jämförelse mellan denna kaffekopp och kaffekoppen på sidan 38 visar likheten. Det ser dock ut, som om hänklarna är olika. Är det den tidigare MODELL NYLUND hos ALP från 1934, som Gunnar Nylund senare har utvecklat till GN-servisen hos Rörstrand i Göteborg? Jag har inget svar på frågorna.

Delar i GN-servisen ändrades på olika sätt under de kommande åren. I modellboken hittar man anteckningar om ändringar av bland annat tillbringaren. Den skulle få ”lös hänkel”, ”maskinformas”, få ”mindre rymd” och så skulle ”tuten ändras”.

__________________________
Läs alla tidigare artiklar i serien Nedslag… av Alf Johansson – klicka här

 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Stig-Olof Hjerpe
Gäst
Stig-Olof Hjerpe
7 June, 2021 02:35

Jag har två ljusstakar modell GN. Dek Claesson Handmålad. Mörkare färger.