Gå direkt till Nyheten (“Vem hôller te på taket?”
Dialekt ett nytt sätt fånga turister)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

“Vem hôller te på taket?”
Dialekt ett nytt sätt fånga turister

Publicerad Wednesday, 16 June 2021, 15:08 av - Inskickat material

Genom att använda Västgötskan i sin marknadsföring hoppas Destination Läckö-Kinnekulle skapa uppmärksamhet bland lokalbor att hemestra och upptäcka mer från sitt eget område via appen Läckö Kinnekulle.

Med frågor som ”Vem e ho på taket?” på markklistermärken och handspritflaskor med texten ”Sprita hännera. Tesammans hôller vi oss freska” skapas lokalstolthet och förhoppningsvis ett och annat samtal mellan lokalbefolkning och besökare för att förklara vad texterna egentligen betyder och hur det uttalas.

Nya markklistermärken har poppat upp runt om i Lidköping senaste veckan med olika budskap stavat på Västgötska, har du sett dem? De är del av en kampanj från Destination Läckö-Kinnekulle riktad mot Lidköpings invånare för att få dem att upptäcka sitt eget område via appen Läckö Kinnekulle. I appen finns massor av tips för hemester, såsom historisk stadsvandring, vraksafari och vandringsleder. Genom att använda sig av Västgötsk stavning hoppas destinationsbolaget att de ska få människor att stanna upp och fundera över vad det egentligen står.

– Många av oss är så upptagna i vardagen och blir konstant utsatta för reklam i olika former. Genom att lyfta in Västgötskan hoppas vi att folk kan stanna upp och få sig ett gott skratt, säger Carolina Hellström, destinationsutvecklare på Destination Läckö-Kinnekulle.

Inom samma kampanj har man även tagit fram handspritflaskor med budskapet ”Sprita hännera. Tessamans hôller vi oss freska!”. Dessa delas ut gratis från Turistbyrån i Gamla Rådhuset och kontaktcenter i Kommunhuset. Detta är ett sätt att uppmärksamma Lidköping samtidigt som man visar ett ansvar i pandemitider. Handspriten är framtagen av Lidköpingsbaserade företaget Minides, som ställt om sin verksamhet från att tillverka Lisch vodka till handsprit i pandemins spår.

Många, speciellt besökare, tycker att det kan vara svårt att läsa Västgötska och än mer att uttala det. Detta hoppas destinationsbolaget ska kunna leda till en isbrytare mellan lokalbefolkning och besökare. Tilltaget att använda sig av Västgötska är inget nytt, Götene kommun gjorde viral succé när de släppte en film om coronariktlinjer på Västgötska. Så för bolaget som ägs av Götene och Lidköpings kommun var det självklart att höra av sig till Adrian Braekke på Götenes kommun för stavningstips.

– Då vi själva var osäkra på stavning så har vi tagit hjälp från flera olika håll, bland annat min pappa som är duktig på lokala ord och uttryck, när vi skrivit för att det ska bli så autentiskt som möjligt, säger Carolina Hellström.

Totalt finns 7 klistermärken runt om i Lidköping som frågar saker som ”Vem e ho på taket?” när man står framför Rådhuset.

– Kan du hitta alla 7?

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elisabeth
Gäst
Elisabeth
16 June, 2021 05:03

Mycket kul idé! Borde andra platser ta efter. Dialekter bör vårdas och användas. Önskar jag fick möjlighet ta mig till Lidköping!