Gå direkt till Nyheten (Trädgården – centrum för konstnär i Konsthallen i sommar)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Trädgården – centrum för konstnär i Konsthallen i sommar

Publicerad Thursday, 17 June 2021, 14:31 av Björn Smitterberg

Det är en fascinerande person, Björn Wessman, som på lördag öppnar sommarens konstutställning i Konsthallen som nu återfå ta emot besökare. Det är en konstnär som har en rik bakgrund med akademiska examina bakom sig, och som av en händelse halkade in på att måla växter. Naturintresset har dock följt honom sedan barnsben.

Mitt i Konsthallen har han byggt en damm medväxter som påminner om trädgårdar han sett med japanska munkar. Björn Wessman är nämligen inte bara beläst – han är även berest och på lördag är det ett tillfälle för besökare att träffa honom personligen.

Någon särskild öppningsfest blir det inte – förpubliken riskeraratt få köa på grund av pandemiregler som bara tillåter cirka 15 besökare åt gången.

Men konsten som visas är väl värd väntan.

Björn Wessman har med en film om sig och hur han arbetar på en ö i Stockholms skärgård, hur han arrangerar sin egen lilla trädgård (gräsmattor är inget att ha!). I filmen spelar han specialkomponerad musik på sin niosträngade hardangerfela. Björn Wessman är verkligen en levnadskonstnär.

Han fotograferar mycket och komponerar ihop bilder till motiv. Han har också ett par bildserier. Bl a en slags triptyk – tre tavlor med 77 akvareller samlade i varje. Eller varför inte närgångna studier i blommor.

Främst är det rhododendron som lockar Björn Wessman. Men hela naturen lockar; naturen glöder av färger. Han har sin ateljé i yttersta delen av Stockholms skärgård. Han säger att konstnärens liv är ensamt: Jag har varit i karantän i 45 år.

– I skrevor i skärgårdens berg brukar jag plantera rhododendron – dom giller sura jordar, säger han och berättar om den märkliga växtfamiljen som finns i så många variationer.

I hans speciella lilla damm med levandeväxter mitt i Konsthallen finns flera arter. Men även arter inspirerade från andra världsdelar. Det är en spegling av den trädgård han har utanför sin ateljé – och den finns representerad i flera av målningarna, liksom även motiv från ett naturreservat där färgglad natur speglar sig i svarta vattendrag.

(Bilden visar inte hela målningen.)

– Det är färgerna som inspirerar mig. Jag kan gå i naturen och se färger komma emot mig.

Det är mycket färg i oljorna så som det är i många trädgårdar. 2019 hade Björn Wessman utställning på Valdemars Udde, och uppmärksammades där. Men han har haft flera andra utställningar på kända platser.

Konsthallens utställning faller rakt in i det nu växande trädgårdsintresset. Hela sommaren, ända till 28 augusti. Finns Björn Wessmans bilder att bese – och även den levande trädgården, som väl gör att konstintendent Amanda Österberg vet var hon ska vattna i sommar…