Gå direkt till Nyheten (Vargen tog 48 djur i Västra Götaland förra året)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vargen tog 48 djur i Västra Götaland förra året

Publicerad Tuesday, 22 June 2021, 07:40 av Redaktionen

Fler tamdjur i Sverige rivs av vargar, men färre av lodjur visar ny statistik. I Västra Götalands län attackerades under år 2020 82 tamdjur av rovdjur. De flesta skadorna – 48 stycken – orsakades av vargar.

Av de angripna djuren dödades eller försvann 80, och två skadades, enligt ny statistik från SLU Viltskadecenter som publicerades denna vecka.

Lo tog 34 djur, och varg 48.

I hela landet attackerades över 550 djur, varav vargar stod bakom merparten. Det innebär ett trendbrott; efter några års nedgång ökar nu antalet vargangrepp för andra året i rad. För första gången på tio år står varg för fler attacker än lo.

Statistiken baseras på anmälningar till länsstyrelsen i respektive län, och innehåller bara sådana angrepp där det kunnat bekräftas att ett rovdjur ligger bakom attacken.

– Här finns det även ett mörkertal. Ägarna vet att det blir medial uppmärksamhet om de anmäler och med det kommer risken för hot och hat från djurrättsaktivister, både på gården och i sociala medier. Därför kan man misstänka att en del mindre angrepp, där få djur drabbas, aldrig anmäls, säger Anders Wetterin, viltexpert på Lantbrukarnas Riksförbund.