Gå direkt till Nyheten (“Nacka” har gjort ett grundligt jobb i kommunens tjänst under 45 år
Tore Sahlström möter Jan-Olof Gustafsson i Örthagsparken)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

“Nacka” har gjort ett grundligt jobb i kommunens tjänst under 45 år
Tore Sahlström möter Jan-Olof Gustafsson i Örthagsparken

Publicerad Friday, 25 June 2021, 07:29 av Tore Sahlström

Den femtonde maj 1976 stegade då en skoltrött Jan-Olof Gustafsson in till den dåvarande parkchefen Finn Boström och började då sitt långa arbetsliv som parkarbetare i Lidköpings kommun.
I går torsdag gjorde Nacka sin sista dag inom förvaltningen efter hela 45 år.

Nu på måndag är han redo för ett nytt liv-då som nybliven pensionär.

– Även om jag har längtat efter att sluta jobba blir det väl en liten chock att anpassa sig till det nya livet utan väckarklocka och arbetskamrater, tror Nacka lite fundersamt.

Nacka Gustafsson har alltid skött sitt jobb som parkarbetare grundligt. Här tar han bort algblomningen i Örthagsparkens damm.

Jag tar med mig en liten kaffefika och möter upp Jan-Olof i Örthagsparken för en pratstund så här på hans yrkeslivs sista dag. Vi sätter oss vid de populära nya parkmöblerna för året och min första fråga blir naturligtvis varför kallas han Nacka?

-Det är inte alls som många tror att det är efter Nacka Skoglund, säger Jan-Olof.

– Visserligen har jag och pappa Alf, som också fick smeknamnet Nacka, spelat fotboll. Han i Heimer och jag i Lidköpings IF.

Nickspecialisten Nacka Gustafsson under match med Lidköpings IF.

– Det var så att det var hemma hos min farmor som namnet Nacka uppkom. Pappa Alf skulle ut avliva en höna när en förbipasserande dam ropade Där står du och nackar.

-Sedan dess har både farsan och jag fått bära det tilltalsnamnet Nacka, småler Jan-Olof Gustafsson.

Nacka hade sin uppväxt i Stadsträdgården där pappa Alf och mamma Inga bodde i flera år. Alf var först vaktmästare på Kylanderskolan och senare Fredriksdalskolan. I parken fanns det två vaktmästarbostäder 1968 och i den ena bodde alltså Nacka med sina syskon.

– Vi fick stans största trädgård och folk som skötte den på köpet, minns Nacka sitt boende i Stadsträdgården.

-I unga år träffade jag min fru Kerstin och vi har hängt ihop i 40 år. Hon har varit enorm. Hon har skött det mesta med bravur. -Jag har i många år hållit på med idrott både som spelare och ledare och Kerstin hjälpte till mycket när våra tre barn växte upp och nu när jag blir pensionär får jag betala tillbaka till familjen – som att ta hand barnbarnen bland annat.

Att det inte blev fotbollsspel i Heimer som pappa Alf har sin förklaring. Nacka var nämligen klasskamrat med Thomas Aronsson som, alltid varit LIF-are plus andra kompisar som också sparkade boll ute på Lockörn. Därför blev det fotboll i LIF med spel i division 3. Nacka spelade som högerback och med sin längd var han en bra nickspecialist. Dessutom var Jan-Olof en spelare som, orkade kuta snabbt från
försvar till anfall. En sportjournalist skrev i lokaltidningen att Nacka var som ett lokomotiv på kanten.

Året 1986 slutade Nacka spela fotboll och gick över att bli assisterande tränare tillsammans med Villaspelaren Claes Malmqvist. Efter ett par säsonger då fotbollsresultaten inte gick LIF:s väg så blev Nacka och Claes uppsagda och Nacka tog då sina fotbollspinaler och fortsatte sin fotbollsbana i Trässbergs BK.

Här i Trässbergs BK blev det efter aktivt spel på planen en operativ tränarsyssla från kanten i åtta säsonger.

Även inom bandyn har Nacka varit verksam om än inte så lyckosam. Spelade i Villas juniorer och sedan även några A-lagsmatcher.

– Tidigt insåg jag att jag inte var bra på att åka skridskor och så hade jag en förkärlek för fotbollen, berättar Nacka om sin korta bandykarriär på isovalen.

Nackas skötebarn har varit Örthagsparken, Fredriksdalsparken och Gamla Stadens Torg. Sedan Stadsträdgården blev omgjord så har skadegörelsen blivit mycket mindre. Enligt Nacka så tror han att det kan bero på att desto finare och välskött en park är så får den vara ifred från skadegörelse.

Något som också är positivt enligt Nacka är förenings-städet som kommunens påbörjade för ett antal år sedan. Här får olika föreningar en slant för att de på helgerna städar upp i parker och gator i
centrum.

-En kanongrej, tycker Nacka.
– De gör ett fantastiskt jobb och underlättar för oss personal när vi börjar på måndag morgon.

När det gäller hundlortar så tycker Nacka kunde bli bättre.
-Det är förbaske mig inte roligt när vi klipper gräset i parkerna och det skvätter upp hundskit i ansiktet. De flesta sköter sig men det finns alltid de som är nonchalanta och inte plockar upp hundbajset efter sina hundars tarmtömning, påpekar Nacka.

Nacka granskar de ståtliga blomsteruppsättningarna i Örthagsparken.

Våren är som mest hektiskt för parkarbetarna. Nacka tycker att det är den bästa tiden. Stimulerande när alla rabatter ska planteras med blommor och lökar. Bara en så där cirka 25.000 penséer skall i jorden varje vår men att få vara ute i friska luften när värmen kommer på vårkanten- det är så gôtt, förtäljer Nacka.

Under andra delen av året blir det snöröjning samt mycket jobb med trädbeskärning för stans park anställda.

Man förstår att Nacka har trivs med sitt 45 åriga långa parkarbete och många, inklusive skribenten, tycker nog att Lidköpings parkarbetare med Nacka i spetsen har gjort och gör ett formidabelt arbete i Lidköpings grönområden och oaser.

Numera ser man mer och mer folk som utnyttjar våra vackra parker. Kanske ännu mera nu under pandemin. Örthagsparken som den ser ut idag anlades i början 1950-talet. På de senaste åren han skribenten som bor nära en av stadens parker sett att det har blivit mycket mer rörelse i parkerna -tack vare den skötsel som parkarbetarna åstadkommer och mer utställda sittplatser med bord under den varma årstiden. Den välskötta Örthagsparken har blivit i nutid en populär och välbesökt stadsoas.

-Att jag jobbat och trivs i hela 45 år som parkarbetare är väl att jag har svårt att se att det skulle finnas ett friare jobb än det här och – jag har aldrig ångrat att jag i unga år tog det här yrket, säger en belåten Nacka.

Jan-Olof “Nacka” Gustafsson avtackades redan för någon vecka sedan. Då höll arbetskollegan Mikael Hultman ett personligt och fint tal sin arbetskompis Nacka. Naturligtvis blev några dragspelslåtar från Lidköpings egen Jularbo. Allt enligt utsago från den snart nyblivne pensionären Gustafsson.

Framtidsplaner för den kommande daglediga pensionstagaren Nacka finns redan på hans agenda. Arbete med sommarstugan ute på Spårön och så tänker paret Gustafsson fixa tillökning i familjen – nämligen att förvärva en hund.

På torsdagen blev det den sista åkturen med Park/Gata bilen.

-Det blir en blandad känsla på måndag -kanske mest glädje. Kommer sakna mina arbetskamrater.

– Nu bestämmer jag lite själv vad jag ska göra om, inte hustrun Kerstin har skrivit en lapp på måndag vad jag ska göra, skrattar Nacka.

Tack för pratstunden i Örthagsparken. På måndag är du redo för ett annorlunda liv som pensionär efter en trogen 45- årig tjänst inom Lidköping kommun.

_____________________
Bilderna är klickbara till större format. 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Margaretha Lindahl
Gäst
Margaretha Lindahl
25 June, 2021 09:10

Jättebra artikel om stans trevligaste parkarbetare. Lycka till med pensionärslivet/ Maggan