Gå direkt till Nyheten (Ett återöppnat café visar konst)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ett återöppnat café visar konst

Publicerad Tuesday, 29 June 2021, 13:45 av Björn Smitterberg

Rörstrand år målet för kaffesugna. Här finns sedan tidigare Konditor Trulson, och i dag återöppnade Rörstrands Museum sitt café – en  mötesplats därman inte minst ska kunna samtala om den konst och det konsthantverk som  ska visas när museet som helhet blir klart till advent. Här vid entrén ska även den omtalade skulptur sättas upp som visats på flera håll i världen men som de senaste tio åren legat nedmonterad hos museet.

Bland de första cafégästerna i dag var grafiska designern Sophie Wood och hennes kollega arkitekten Joakim Kling. Det är de båda som står för hur caféet utformats och nu jobbar vidare med museet som helhet.

Än  så länge har caféet en provisorisk ingång. Det gamla caféet är inte så inbjudande i dag – det ska nämligen bli den nya museientrén.

Samtidigt har caféet fått sina första utställare. Det är konstnärer som inte har någon annan koppling till Rörstrands Museum än att de ska vara med i den jury som ska välja bland den konst som ska ställas ut i caféet.

My Johansson-Dufva – bilden tagen med extremt vidvinkelobjektiv

– Tanken är att skapa en mötesplats och ett samtalsrum, säger museets VD My Johansson-Dufva.

– Då är konst och keramik utmärkta underlag för samtal.

Utställare i dg är:

Kimmo Hakonen som arbetar med skulptur och grafik. Han verkar i Göteborg. Han har haft ett antal utställningar runtom i Europa. Hans arbeten finns i såväl museum som i privata samlingar.

Nina Bergqvist arbetar som keramiker och gipsmodellör, främst med bruksgods och även med fria keramiska gestaltningar. Framförallt hittar hon sin inspiration i natur och arkitektur.

Helena Larsdotter är textilkonstnär och arbetar med blandtekniker av olika slag. Berättelsen utifrån ett dialektiskt perspektiv är ofta en central drivkraft i Helenas arbeten.

Helena Larsdotter närmast, sonen Eirik Larsdotter i mitten och Nina Bergqvist till höger.

För öppningsutställningen på nya Rörstrand museum café, har Nina och Helena som gemensam inspiration arbetat utifrån några ord och som de tolkat var och en på eget vis genom keramiska objekt och bildkonst.

Caféet har stark prägel av närproducerat. Det är ljus inredning, tillverkad av snickare i Skaraborg, här finns glass tillverkad i Grästorp. och mycket av råvarorna i övrigt lokalproducerat. Dock inte kaffebönorna, men de har blandats till en Rörstrandsmak av ett lokalt rosteri.

Rörstrands café har diskuterats politiskt. Museet har nämligen starkt stöd med kommunala medel. Kommunen får inte stötta enskilda företag.

– Tanken är ju att caféet ska vara lönsamt, säger My Johansson-Dufva. Och då blir det inte aktuellt att ta kommunala pengar till annat än museiverksamheten.

99 tallrikar av olika design finns som fond i caféet. Detta har funnits tidigare också, men nu fått en ny vägg.

__________________________
Bilderna är klickbara till större format.

 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tekstforfatter pris
Gäst
12 July, 2021 08:40

Caféet har stark prägel av närproducerat. jeg kan lide det