Gå direkt till Nyheten (E-hälsomyndigheten: I morgon kan du hämta covidbevis för att resa enklare)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

E-hälsomyndigheten: I morgon kan du hämta covidbevis för att resa enklare

Publicerad Wednesday, 30 June 2021, 08:31 av - Inskickat material

I morgon  öppnar tjänsten Covidbevis.se. Där kan du enkelt och kostnadsfritt hämta ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19, skriver E-hälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

– Ett covidbevis underlättar för resor i Europa. Du kan visa att du blivit vaccinerad mot covid-19 och uppfyller kraven som gäller i landet du reser till, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten.

Vaccinationsbeviset består av en QR-kod som innehåller nödvändig information. Den kan snabbt läsas av och verifieras. Du som resenär har ett eget ansvar att kontrollera vilka regler som gäller i landet du reser till.

Så gör du i fyra steg

För att få ett covidbevis på genomförd vaccination så behöver du:

Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret.
Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se (öppnar den 1 juli)
Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. När du har hämtat beviset skickas det även automatiskt till din digitala brevlåda, om du har en.
Redo att användas. Kom ihåg att undersöka vilka regler som gäller för ditt resmål.

Tre olika bevis

EU:s digitala covidbevis är ett dokument – digitalt eller på papper – som visar att du har fått vaccin mot covid-19, att du har testat negativt eller har tillfrisknat från covid-19.

I e-tjänsten Covidbevis kan du från den 1 juli få ett bevis på vaccination.

Från mitten av juli går det också att få bevis på negativt test – om företaget där du testat dig är ansluten till tjänsten Covidbevis.se

Senast den 12 augusti går det också att få bevis om tillfrisknande.

Saknar du e-legitimation?

Om du saknar e-legitimation så hittar du information här om du hur du skaffar en: Så skaffar du en e-legitimation

Du som saknar e-legitimation kan från den 1 juli få ett covidbevis på vaccination genom att skriva ut en blankett som du sedan fyller i och postar till E-hälsomyndigheten. Här finns blanketten:  https://www.ehalsomyndigheten.se/globalassets/covidbevis/Bestallning-av-vaccinationsbevis.pdf

(Se fler detaljer om hur du gör med blanketten under Frågor och svar nedan.)

Saknar du digital brevlåda?

När du hämtat covidbevis på www.covidbevis.se, så skickas beviset också automatiskt till din digitala brevlåda.

Om du inte har en digital brevlåda så kan du skaffa en här: Så skaffar du en digital brevlåda

Information på olika språk

Tjänsten www.covidbevis.se finns på svenska och engelska.

Det kommer också att finnas information om www.covidbevis.se på en rad olika språk på E-hälsomyndighetens webbplats: https://www.ehalsomyndigheten.se/other-languages/

Frågor och svar

Måste jag ha ett covidbevis för att kunna resa?
Nej, covidbevis är inte ett krav för att resa inom EU. Det digitala vaccinationsbeviset, som i Sverige kallas covidbevis, utvecklas för att underlätta resandet till andra länder inom EU.

Vissa länder kräver ett intyg på att du inte har covid-19 för att du ska kunna resa in i landet. Olika länder kräver olika typer av intyg, du bör därför hålla dig informerad om vad som gäller i det land som du ska resa till.

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns information för dig som planerar att resa.

Du hittar också information om utrikesresor hos Utrikesdepartementet (UD). På ambassadernas webbplats Sweden Abroad finns information om bestämmelser i olika länder. UD:s app resklar gör det enklare att hålla koll på vad som gäller på ditt resmål.

Hur går processen för att få ett covidbevis till?

Det är E-hälsomyndigheten som ansvarar för e-tjänsten Covidbevis och utfärdar vaccinationsbeviset.

Regionerna ansvarar för att genomförda vaccinationer rapporteras in i Nationella vaccinationsregistret (NVR) hos Folkhälsomyndigheten. Genom att beställa ett vaccinationsbevis i e-tjänsten Covidbevis.se begär invånaren ut ett utdrag ur NVR. Informationen från NVR är det som ligger till grund för covidbevis på vaccination.

Covidbevis skickas automatiskt till din digitala brevlåda efter du har hämtat det. Covidbevis går också att spara ner och skriva ut.

Hur snabbt efter att jag blivit vaccinerad kan jag få ut mitt covidbevis?
Vaccinationen måste först rapporteras in i Nationella vaccinationsregistret (NVR). Det kan därför ta cirka sju dagar efter vaccinationen innan du kan få ditt covidbevis. E-tjänsten Covidbevis.se öppnar den 1 juli och det går inte att förbeställa eller få ut bevis innan dess.

Kom ihåg att i vissa fall kan du få ut ditt covidbevis innan det kan användas för inresa i ett land. I dag finns det till exempel länder som kräver att det har gått 14 dagar efter den sista dosen av en vaccination för att beviset ska godtas. Du behöver därför kontrollera regelverket i det landet du ska resa till.

Behöver man ha fått två doser innan man kan söka om ett covidbevis eller räcker det med en dos?
I ditt covidbevis står det vilket vaccin och hur många doser du har fått. När du har fått din första dos kan du få ett covidbevis.

Reglerna om du behöver en eller två doser vaccin i ditt covidbevis kan skilja sig åt mellan olika länder. Det är landet som du ska besöka som beslutar vilka krav som gäller där. Därför måste du i god tid innan du reser själv ta reda på vad som gäller, se UD:s app Resklar och Ambassadernas webbplats Sweden Abroad.

För att ha fullgott skydd så behöver du ta bägge doserna. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats om vaccinationer.

Vad ingår i covidbevis?

EU:s digitala covidbevis är ett dokument – digitalt eller på papper – som visar att du har fått vaccin mot covid-19, att du har testat negativt eller har tillfrisknat från covid-19.

I e-tjänsten Covidbevis.se kan du från 1 juli få ett bevis på vaccination.

Från mitten av juli går det också att få bevis på negativt test – om företaget där du testat dig är ansluten till tjänsten Covidbevis.

Senast den 12 augusti går det också att få bevis om tillfrisknande.

Vad gäller för barn (0-18 år)?
Behöver de covidbevis för att kunna resa inom Europa?

EU-länderna bestämmer själva hur de utformar sina regler. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller i det land som ni planerar att resa till eller passera genom. UD har aktuell information om vad som gäller i olika länder.

Just nu vaccinerar Sverige endast vissa barn under 18 år, till exempel vissa riskgrupper. Efter den 1 juli kan vårdnadshavare söka ett covidbevis via en blankett på myndighetens hemsida. Blanketten skriver du ut och fyller i och skickar till E-hälsomyndigheten. Vaccinering av barn från det år man fyller 16 år kommer att påbörjas i augusti i Sverige.

Ungdomar som har fyllt 16 år och har e‑legitimation kan själva hämta sitt covidbevis på Covidbevis.se.

Jag kan inte använda en e-legitimation, hur gör jag då?

Om du inte har möjlighet att använda en e-legitimation så kan du från den 1 juli beställa ett vaccinationsbevis från E-hälsomyndigheten. Det gör du genom att skriva ut, fylla i och posta en blankett till myndigheten. Därefter postar myndigheten ditt vaccinationsbevis till din folkbokföringsadress. Tänk på att beställa ditt vaccinationsbevis i god tid före din resa.

Blanketten finns här från den 1 juli: https://www.ehalsomyndigheten.se/globalassets/covidbevis/Bestallning-av-vaccinationsbevis.pdf

Om du inte kan skriva ut blanketten så går det bra att mejla eller ringa oss så skickar vi den till dig.

Ring på 0771-766 200 eller mejla på covidbevis@ehalsomyndigheten.se

Behöver jag betala för mitt covidbevis?
Nej, det är kostnadsfritt.

Fler frågor och svar om Covidbevis hittar du här:
https://www.ehalsomyndigheten.se/fragor-svar/?category=59