Gå direkt till Nyheten (Debatt: Så vill KD hantera vårdskulden)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Så vill KD hantera vårdskulden

Publicerad Monday, 26 July 2021, 20:00 av Insändare

KD: Så börjar vi beta av vårdskulden

Operationer skjuts upp. Hälsokontroller får dröja. Besvär som inte är akuta får vänta. Under coronapandemin har det varit nödvändigt att skjuta upp vård och det kommer ta lång tid att beta av den s.k. vårdskulden. Såväl patienter som personal drabbas av den allt större vårdskulden.

Vi behöver tillföra resurser till vården men det räcker inte.  Uppdelningen i 21 sjukvårdsregioner försvårar när vi ska hantera den uppskjutna vården.  Därför föreslår vi att det tillfälligt inrättas en nationell vårdförmedling som ger de patienter som har väntat olagligt länge, mer än den lagstadgade 90 dagar på operation eller specialistvård, möjlighet att söka vård i de regioner där det finns ledig kapacitet. Då blir det möjligt att frigöra de resurser som finns i sjukvården, för tro det eller ej – det finns ledig kapacitet, det gäller att veta var den finns.

Den vård som ges inom ramen för den nationella vårdförmedlingen ska betalas av hemregionerna. För att finansiera förslaget satsar vi en miljard kronor under 2021 samt två miljarder kronor under 2022. Tanken är också att skapa en drivkraft för regionerna att beta av vårdskulden.

Långa vårdköer är ingen naturlag. Med en nationell vårdförmedling blir det lättare att se till att människor får den hjälp de behöver i tid. Ingen ska behöva vänta olagligt länge på vård.

Ebba Busch (KD) partiledare
Acko Ankarberg Johansson (KD) ordförande i riksdagens socialutskott
Conny Brännberg (KD) regionråd Västra Götalandsregionen

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
26 July, 2021 10:25

SVT väst rapporterade 17 juli att Sahlgrenskas vårdskuld var 12 000 operationer. Då lägger regionstyret där Conny Brännberg KD ingår, för sjunde gången en underfinansierad budget där sjukhuset skall spara 800 miljoner. För att travestera Einstein: “Dumhet är att göra exakt samma sak flera gånger och förvänta sig ett annat resultat”