Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström på annorlunda utflyktsmål:
Bilkyrkogården på Kyrkö Mosse Ryd)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström på annorlunda utflyktsmål:
Bilkyrkogården på Kyrkö Mosse Ryd

Publicerad Tuesday, 10 August 2021, 10:42 av Tore Sahlström

Den omskrivna bilskroten på Kyrkö Mosse i småländska Ryd besöktes av skribenten i förra veckan. Mitt inne i mörkaste Småland ligger denna gigantiska bilkyrkogård med 140 gamla vrak som, mer eller mindre är gömda i buskage, skog och vattendrag.
– Alla bilder i reportaget är klickbara till större format.

Detta är skrotbilarnas himmel och allt andas nostalgi och svunna tider. En märklig promenad som, också ger en märklig känsla av mystik.

Här på mossen kan man se hur buskar och alger m m bryter ner gamla Volvon och PV och andra gamla rariteter.

Historien om skroten på Kyrkö Mosse började redan på 1930-talet. Mångsysslaren Åke Danielsson slog sig ner på Kyrkö Mosse för att bryta torv.
Efter ett par decennier sjönk lönsamheten för Åke och han övergick till skrothandel.

Danielsson saknade körkort och bilarna som skulle skrotas drog han på trailer eller vinschade ut på mossen. I början av 1970-talet lade Danielsson ner skrotverksamheten.

Minst 140 bilar liksom den enkla små husen där Åke bott och arbetat glömdes helt enkelt bort. Efter ett tag började myndigheterna reagera då bilvraken sågs som ett stort miljöproblem på mossen. Det blev en strid om skroten – för vem  skulle stå för kostnaderna och bortförandet av skrotbilarna samt sanering.

Sakta vaknade opinionen och fler ville att skroten skulle bli ett slags museum.

Idag har den gamla bilkyrkogården på Kyrkö Mosse fått myndigheternas välsignelse och mängder av intresserade bilvraksentusiaster vallfärdar till denna unika mosse i mörkaste smålandsskogen. Under mitt besök hade många nyfikna hittat till mossen – svenskar och även många utländska intresserade.

Vid ett besök;  Medtag gärna stövlar för det är ju trots allt en mosse.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ronnie
Gäst
Ronnie
10 August, 2021 01:31

Tråkigt bara att många inte kan låta bilarna vara ifred , det ska vältas bilar bryta loss typ dörrar m.m ! Säkert tas delar med som minne däridrån !

Gunilla
Gäst
Gunilla
10 August, 2021 09:11

Trevligt att få se. Visste inte att det fanns en sådan bilkyrkogård. Var i Småland ligger den? Hoppas bara att den får vara i fred!