Gå direkt till Nyheten (Debatt: Sverigedemokrat kritiserar kommunalråd för översvämningar)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Sverigedemokrat kritiserar kommunalråd för översvämningar

Publicerad Friday, 20 August 2021, 18:34 av Insändare

Sverigedemokraten Tomas Persson, folkvald till fullmäktige, ledamot av samhällsbyggnadsnämnden, öser kritik mot den politiska ledningen för att Lidköping inte kan hantera översvämningar.

Den 5:e augusti gick kommunalrådet i Lidköping ut med hur han “känner tillförsikt med det arbete som görs” gällande översvämningar och liknande problem som till stor del ligger på samhällsbyggnadsförvaltningen, en av de starkaste förvaltningarna, som dessutom under väldigt många år styrts av just samma kommunalråd.

I dagarna kom det ett skyfall över Lidköping, mest vatten på kortast tid fick de västra delarna av tätorten, än värre var det utanför. Det stod sjö inne i stan på många ställen trots att innerstan inte fick i närheten av vad Tofta/Härebacka fick.

Vi har ett föråldrat ledningsnät på många ställen i staden där väldigt många fastigheter har sitt dagvatten (vatten från tak och hårdgjorda ytor) kopplat på avloppsnätet. Detta innebär att vid skyfall måste reningsverket skyddas och utspätt avloppsvatten pumpas ur systemet i pumpstationer innan det når reningsverket, det pumpas rakt ut i diken, på grönytor, i dräneringar, m m.

Inget nytt reningsverk kommer att ändra detta, man vill inte ha in utspätt avloppsvatten i ett reningsverk för det är svårare att rena.
Ändå byggs det för stora pengar så att landsbygdens avlopp skall pumpas till stan trots att forskning säger att egen trekammarbrunn med fungerande infiltration är miljömässigt minst lika bra.

Hade de mängder nederbörd Härebacka fick kommit i de centrala delarna av gamla stan hade troligtvis varenda källare varit fylld.
Förr fanns det gator av kullersten, mer gräsytor, mer grusgårdar, alla dessa hjälpte till att bromsa upp och avlasta dagvattennätet som då fungerade.
Idag skall det förtätas i tron att om vi blir fler kommer Lidköping bli bättre och rikare… bättre på vad och rikare på vad?
Bättre på källaröversvämningar och rikare på fler tjänstemän i kommunhuset…?

Förtätning av stadskärnan kan inte riskfritt göras utan att lägga massor av pengar på uppdatering av stora delar av stadens ledningsnät, detta och fler negativa konsekvenser blundar man aktivt för i den sittande politiska ledningen och bland vissa tjänstemän.

Är det inte dags att kräva att den politiska ledningen och förvaltningen som leker med stadens framtid får stå till svars för alla misstag de allt för ofta producerar i form av misstag i miljonklassen?

Som ledamot i samhällsbyggnadsnämnden, och väldigt ofta helt ensam i min kritik mot de vansinnesbeslut som tas, kan jag säga att kompetensen i hur man bygger finns i kommunen, den saknas dock på samhällsbyggnad likt många andra saker, viljan att följa egna uppsatta riktlinjer, upphandlingsregler, miljöpolicys m m.
Ofta finns all information om hur man undviker att göra fel redan i huset, dock är det inget man vill lyssna på, man vill forcera, bygga billigt och hellre än bra! Är det ett långsiktigt tänk? Knappast!

De som  ville kunde i tisdags åka ut på Askeslätt, ett helt nybyggt område kantat av fiaskon, och se hur vägen till pumpstationen var översvämmad.
Ett nybyggt område.
Samma sak i Erstorp, där om alla gator varit klara, vissa hade fått in regnvatten i sitt hus trots att källare saknas!

Återigen, kompetensen i hur man bygger finns, dock inte där den behövs och den är inte intressant för den fördyrar och saktar ner byggprocessen.
Är detta det du som väljare vill ha?

Vi som sitter som förtroendevalda i Lidköpings kommun ser allt för ofta hur saker och ting skall framstå som bra men i själva verket är rena hafsjobbet. Detta kostar bara pengar och är inte till nytta för någon.

Allra minst skattebetalarna.

Mycket mer finns att säga i ärendet och i andra ärenden vilket jag hoppas kunna komma tillbaka till.

Tomas Persson (SD)

42 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jörgen Larsson
Gäst
Jörgen Larsson
20 August, 2021 07:43

Oj, fullmäktiges egen Saida!
Mycket skit I allt du skriver, men vad har du för lösning?
Finns egentligen inget enklare än att vars oppositionspolitiker.
Kan slänga ur sig vad som helst utan minsta intresse för att peka på lösningar utan bara gnälla.
Vi är nog många som genom åren jobbat som politiker som ler åt alla påståenden du gör.
Du nämner forskning, vilken forskning menar du?
Hur skulle du finansiera all din kritik?
Vem ska få minskad budget i ditt resonemang?
Nyfiken sätter jag mig och väntar på ditt svar.

Politisk kommentator
Gäst
Politisk kommentator
20 August, 2021 10:32

Det måste ju vara ännu lättare att sitta i majoritet år efter år och låta tjänstemännen styra och ställa som de vill. Socialdemokraterna i Lidköping har inga egna idéer längre. Det enda dom vill är att ha makten men den förvaltas dåligt och vårdslöst.

Per J
Gäst
Per J
20 August, 2021 11:15

När du ändå sitter kan du läsa texten igen. Eller är du också en sådan som inte kan hantera debattörens partitillhörighet? Som väljare uppskattar jag att ta del vad politiken tycker. Nu hoppas jag läsa ett svar på inlägget från Socialdemokraten Gustav Edvinsson, vars aktivitet på LN jag verkligen uppskattar! Kent Folkesson på teknisk servicenämnd hade varit intresset att få en kommentar från. Men C lyser tyvärr med sin frånvaro i debatten på LN så något svar från honom kan vi nog inte vänta oss.

Per Gunnar Lindahl
Gäst
Per Gunnar Lindahl
21 August, 2021 01:17

Mycket skit i avloppsvattnet som tränger upp i källarna.
Alltid lätt att vara osaklig utan fakta Jörgen Larsson.
Fakta=ålderstiget avloppssystem!
Hånflin eller leende mot de som får upp avloppsvatten i sina källarbrunnar?
Det är upp till JL att visa att egen trekammarbrunn är sämre.
Tomas bjuder på kritik+kunskap helt gratis. Kostar däremot massor att åtgärda följderna av att dagvattensystemet inte räcker till. Det betalar medborgarna som drabbas och de som har hemförsäkring när kommunen sparar.
Håll budget=kass avlopp? Kommunen ska leverera.
1960-2021=samma problem.

Roger
Gäst
Roger
21 August, 2021 04:37

Där kom översittar fasonerna fram ,det är tydligen bara du som klarar av att lösa det mesta ,så typiskt för folk som tror sej veta bäst ,

Nisse
Gäst
Nisse
20 August, 2021 08:02

Så tala klarspråk då – hur hög behöver kommunalskatten vara för att ni ska klara av uppgiften?

Peter Andrén
Gäst
Peter Andrén
20 August, 2021 08:36

Äntligen någon som sätter ner foten
Som Tomas skriver så verkar det finnas en tolerans att alla dessa misslyckanden får fortgå med en gäspning/axelryckning.
Vilket privat företag skulle överleva ett enda av dessa fiaskon???
Bra jobbat Tomas.
/Peter

Svenne
Gäst
Svenne
20 August, 2021 08:44

Håller helt med dig Thomas. Vad har kommunen gjort de senaste åren som har fallit i medborgarnas smak. Tex kraftverk på torget, lekplats vid Lidan, reningsverk Hamnstaden m.m. Tur att det snart är nyval för då hoppas och tror jag att det blir en nyordning i den politiska ledningen i kommunen. Synd att tjänstemännen inte går att avsätta på samma sätt för det mesta är tjänstemännens fel

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
20 August, 2021 09:35

Trodde väl i min vildaste fantasi inte att jag skulle hålla med en representant för ett parti sprunget ur nationalsocialismen, men denna text är klockren i sin kritik.
Nu är det ta mig f—n dags att börja agera på vad klimatförändringarna innebär.
Ska prioriteringen vara att växa till varje pris eller är det dags att värna om det vi idag har?

Tomas Persson
Gäst
Tomas Persson
21 August, 2021 08:32
Svarar  Watchingeye

Du kan väl återkomma om de bitar som liknar nationalsocialismen…

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
20 August, 2021 11:45

Vilka förslag har SD lagt i nämnden för att komma tillrätta med problemet? Och finns det med i er budget?

Lidköpingsbo
Gäst
Lidköpingsbo
21 August, 2021 09:44

Väldigt behövlig och aktuell frågeställning

Jörgen Larsson
Gäst
Jörgen Larsson
21 August, 2021 11:24

Det får väl anses vara personangrepp Tomas Persson ägnar sig åt.
Några konkreta lösningar finner jag inte.
Dock vet jag att SD har avsevärt mindre pengar i sin budget än majoriteten.
Samhällsbyggnadsnämnden får av SD 10 miljoner kr mindre i budget och Teknisk- servicenämnd får 15,3 miljoner mindre i sin budget.
Det är avsevärt mindre pengar och hur har Tomas Persson tänkt att omfördela sin budget för att reda ut ett skyfall som inte inträffar varje år?

Per J
Gäst
Per J
21 August, 2021 10:26

Politiken ska väl inte säga hur det ska lösas?

Jörgen Larsson
Gäst
Jörgen Larsson
22 August, 2021 04:46
Svarar  Per J

Nä, så är det ju. Men om man, som SD, budgeterat med så mycket mindre pengar är det ju omöjligt att komma till rätta med problem. Och då måste man ju tala om hur det ska göras.
Eller?

Roberth Andersson(SD)
Gäst
Roberth Andersson(SD)
22 August, 2021 08:28

Alla partier har samma mängd resurser att fördela. Vi vill i SD prioritera välfärdens grundkärna vård, skola och omsorg. Då flyttar vi resurser dit.
Vi ställer oss inte bakom befolkningsmålet om 45 000 invånare 2030. Därmed kan vi ha en annan prioritering på vad samhällsbyggnad ska hålla på med och får en lägre budget.
VA nätet byggs med resurser från taxor och ska inte blandas samman med skatter och statsbidrag som är det vi fördelar i budgeten.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
23 August, 2021 10:56

Vill ni höja taxorna alltså?

Per J
Gäst
Per J
23 August, 2021 12:00

Nu känner inte jag till SD budget. Men är det alltid störst budget som är lösningen?

Roberth Andersson(SD)
Gäst
Roberth Andersson(SD)
23 August, 2021 09:21
Svarar  Per J

Det är en oroväckande utveckling inom de närmaste åren på flera av taxorna vilket vi inte ser positivt på.

Nej det är inte störst budget som är lösningen. Det är hur pengarna omformas till verksamhet och tjänster för invånarna som har störst betydelse.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
23 August, 2021 10:55

Så ert förslag är kraftigt höjda taxor, eller?

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
24 August, 2021 08:48

Berätta vilka åtgärder ni vill göra angående dagvattensystemet då och hur ni finansierar det? Eller kan ni inte det?

Roberth Andersson(SD)
Gäst
Roberth Andersson(SD)
21 August, 2021 12:26

Tomas insändare trycker på konsekvenser av ett undermåligt VA system. Våra förslag efterfrågas. Det finns flera förslag i texten. Som exempel att tillåta trekammarbrunn. Att undvika hårdgjorda ytor. Att separera avlopps- och dagvattensystemen innan mer förtätning. Det finns värdigt duktiga och kompetenta befattningshavare i kommunen som vet hur gamla som nya system behöver utföras. Dock får de inget gehör hos den politiska majoriteten. Istället tas de snabba genvägarna och då blir det inte rätt. Som pansartruppernas gamla motto: Fort, fortare, fel, fan, bakåt.

Per J
Gäst
Per J
21 August, 2021 10:22

Tack för svar Roberth. Varför får inte dessa befattningshavare gehör från majoriteten? Enligt din uppfattning.
Mvh Per

Roberth Andersson(SD)
Gäst
Roberth Andersson(SD)
22 August, 2021 07:01
Svarar  Per J

Tack för frågan!
Ett sätt är att låta kompetens gå före vänskap vid tillsättande av tjänster.
Öppet redogöra för t ex tillsattas chefers CV. Har kommunen rätt kompetens på rätt ställe?

Gurkan
Gäst
Gurkan
22 August, 2021 11:03

Kan du ge något exempel på denna vänskaps-rekrytering?

Gustav Edvinsson
Gäst
Gustav Edvinsson
21 August, 2021 04:05

Jag kan inte ge mig in i att bemöta eller svara på delar av det som skrivs för det ligger utanför Samhällsbyggnads ansvarsområde. De gäller de synpunkter på det ”gamla” ledningsnätet som finns inne i staden. Det sköts om av Teknisk Service. När förvaltningen hade kontakt med Räddningstjänsten efter tisdagens skyfall så hade det inte inkommit några anmälningar från boende på kommunens nya bostadsområden, Askeslätt, Sjölunda och Erstorp. Alla nya detaljplaner tar hänsyn till den här typen av skyfall. Och hur varje område ska klara av det.
Gustav Edvinsson (s)

Per J
Gäst
Per J
21 August, 2021 10:19

Tack för svar Gustav.

Tomas Persson
Gäst
Tomas Persson
22 August, 2021 11:47

Att alla nya detaljplaner tar hänsyn till detta är en ren lögn och det vet du. I detaljplanen för askeslätt skulle dagvattenlösningen va klar redan 2017, den blev ändrad och är idag förfarande inte klar vilket skapat mer än ett problem i området.

Gustav Edvinsson
Gäst
Gustav Edvinsson
22 August, 2021 05:13

Tolas, du svänger dig som vanligt med starka uttryck. Lögn, katastrof och inkompetens är tydligen normala ord för dig och ditt parti. Själv behåller jag dessa ord för när dom verkligen behövs. Askeslätt påbörjades i fel ordning, det vet vi sen länge. Så att ta det som argument blir löjligt. Inga boende på Askeslätt har anmält in några problem efter senaste skyfallet. Att konstant leta problem utan någon lösning(mer än att alla ska få sparken) är inte speciellt konstruktivt. Vad har ni som parti avsatt för medel för att komma tillrätta med allt det här i er budget?

Jörgen Larsson
Gäst
Jörgen Larsson
22 August, 2021 07:57

Jag har via mina kontakter med tjänstemän förstått att Tomas jagar dom hej vilt. Har ju även redovisats i media.
Gustav, vore det inte bättre att rensa din förvaltning på anställda och anställa Tomas som ende anställde på förvaltningen. Eller saknar han formell kompetens, tro, men det ser ni ju i CVt.

Tomas Persson
Gäst
Tomas Persson
22 August, 2021 11:55

Du skriver att alla nya detaljplaner tar hänsyn till den här typen av skyfall, askeslätts pumpstation stod under vatten, så det får anses som lögn. Katastrof är när man som fastighetsägare får in vatten i sin källare och det beror på felprojekterad förtätning. Inkompetens är när de som styr återkommande ser genom fingrarna med dessa problem utan att göra något alls. Att i budget tilldela mer pengar till att låta samma grupp som skapat problemen lösa dessa anser jag vara fel och meningslöst. I ditt parti belönas kompisar före kompetens, där skiljer vi oss åt!

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
23 August, 2021 02:48

Tala om hur er lösning ser ut då, vad den kostar och var ni tar dessa pengar ifrån, istället för att bara gnälla?

Lunnarn
Gäst
Lunnarn
21 August, 2021 05:38

Visst har han rätt,denne Tomas Persson.

Jonas Svensson
Gäst
Jonas Svensson
22 August, 2021 06:19

Vad har detta med politik att göra? Borde inte alla partier vara intresserade av att skattepengarna används på ett proffesionellt sätt? Eller går vänskapskorruptionen före?

Jörgen Larsson
Gäst
Jörgen Larsson
22 August, 2021 07:49

Utveckla gärna. Att skriva vänkapskorruption är ju att anklaga.
Som skattebetalare vill jag ha kunskap om sånt för det är inte ok på något vis.
Lite mer kort på bordet, tack.
Tystnar du tolkar jag.

Jonas Svensson
Gäst
Jonas Svensson
23 August, 2021 11:07

Hej! Jag har som facklig förtroendeman och anställd i kommunen ifrågasatt sättet som flera projekt genomförts på. Men detta borde väl du kunna få svar på inom det öppna och transparenta politiska klimat som råder i Lidköping. Mvh Jonas

Gurkan
Gäst
Gurkan
23 August, 2021 07:52

Att du som facklig förtroendevald använder uttryck som ”vänsterkorruption” säger väl tyvärr en hel del om dig. Tycker alla du företräder samma sak? Står dom bakom ditt sätt att uttrycka dig? För det är väl kommunal du är ansluten till? Eller springer du någon annans ärenden? Pinsamt och låg nivå på dig må jag säga.

Per J
Gäst
Per J
24 August, 2021 09:47
Svarar  Gurkan

Anger man sig själv som fackligt förtroendevald i inlägget får man nog förutsätta att det finns stöd hos medlemmarna att använda ett sådant begrepp.

Jonas Svensson
Gäst
Jonas Svensson
24 August, 2021 05:31
Svarar  Per J

Inom den gruppen jag företräder frågar man sig hur det finns pengar till att slarva och få göra om men inga pengar till höjda löner. Jag tror inte någon inom Kommunal förstår prioriteringen. Mvh Jonas

Per
Gäst
Per
25 August, 2021 09:40

Detta är ytterst allvarligt! Du menar att våra skattemedel har en egen post i budgeten för slarv!? Vår kommun vet alltså på förhand om att slarv skall förekomma och väljer att avsätta pengar för detta? Man behöver inte vara med i kommunal för att ställa sig frågande till den prioriteringen!

Jonas Svensson
Gäst
Jonas Svensson
4 September, 2021 10:44
Svarar  Per

Hur detta löses bokföringsmässigt kan inte jag svara på. Däremot kan jag svara för vems ärenden jag springer, skattebetalarens det vill säga min arbetsgivare.

Maria
Gäst
Maria
22 August, 2021 09:37

Oavsett partipolitisk färg så sitter vi väl snart bokstavligen i samma båt… Vid en okänd tidpunkt kommer en okänd mängd vatten att komma. Vad eller vem som då kommer till skada vet vi inte nu. Det borde väl finnas en övergripande samordnare i kommunen? På MSB hemsida står om kommuners riskhanteringsprocess vad gäller översvämningar. Kan jag som en vanlig Svensson ta del av Lidköpings nånstans? Förresten så tycker jag att träsket i Råda där de vill bygga Silverbyn 2 kan fortsätta att vara träsk av översvämningsskäl.