Gå direkt till Nyheten (Beslut om migränmottagning)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Beslut om migränmottagning

Publicerad Wednesday, 25 August 2021, 15:26 av - Inskickat material

En digifysisk specialistmottagning för migränpatienter ska byggas upp i Västra Götalandsregionen (VGR). Det är en av punkterna i en handlingsplan för huvudvärksvården som hälso- och sjukvårdsstyrelsen nu ställt sig bakom.

Planen baseras på en rapport från en arbetsgrupp som utrett frågan, och som hälso- och sjukvårdsstyrelsen ställde sig bakom i februari i år. Bakgrunden till utredningen och rapporten är undersökningar som visar att huvudvärkssyndrom inklusive migrän inte blir diagnostiserade och behandlade tillräckligt i VGR.

Vid den nya specialistmottagningen ska migränpatienter i hela Västra Götaland genom olika digitala stöd kunna få specialisthjälp. Vid behov ska även fysiska besök erbjudas.

Handlingsplanen fokuserar på migrän, men även patienter med mindre vanliga men svåra huvudvärkstillstånd som till exempel klusterhuvudvärk (Hortons huvudvärk) omfattas.

Utöver den digifysiska mottagningen innehåller handlingsplanen flera andra delar. Migrän får ett eget så kallat processteam i VGR:s organisation för kunskapsstyrning. Ett sådant team ska bland annat ansvara för att ta fram informations- och utbildningsmaterial till patienter, och ge kunskapsstöd till vårdgivare.

Vidare ska patienter få bättre hjälp till egenvård på alla nivåer, och stödet till patienterna innan kontakt med vården ska utvecklas. Kompetensen på området hos bland annat vårdcentraler och rehabenheter ska stärkas liksom samarbetet dem emellan.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade också att en fördjupad kostnadskalkyl och förslag till finansiering av handlingsplanen nu ska tas fram.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
Gäst
26 August, 2021 06:49

På tiden

CatTheHunter
Gäst
CatTheHunter
26 August, 2021 08:00

Nää för man måste ha hjålp och det finns visst väderbetingad migrän, läs vidare läkare och läs vidare; jag har det och det är lamslår en finns det någon vettig människa där ute?