Gå direkt till Nyheten (Debatt: Ensam är inte stark!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Ensam är inte stark!

Publicerad Wednesday, 25 August 2021, 10:19 av Insändare

Debatten om sex veckors semester är en rättvisereform, skriver Jan Hanna, facklig ledare Socialdemokraterna i Skaraborg, i en replik till ett tidigare inlägg från Timbro.

Tidigare inlägg i debatten:

Debatt: – Dags för fler semesterdagar (lidkopingsnytt.nu)

Replik om semesterdagar: ”Det blir mindre makt till löntagare!” (lidkopingsnytt.nu)

– – – – – –

Nej Timbro, ensam är inte stark!

Att utöka semesterrätten till sex veckor istället för dagens fem är en rättvisereform. Inom vissa verksamheter och för vissa personalgrupper är sex veckors semester och ibland mer än så redan ett faktum. För dem som har de tyngsta jobben och kanske är i störst behov av ledighet är det dock semesterlagens fem veckor som gäller.

Lagen säger också att du har rätt att ta ut dina semesterdagar under sommarmånaderna, det vill säga juni, juli och augusti. Vidare har du även rätt till sammanhängande semester. Under månaderna juni-augusti ska du få ta ut minst fyra veckors sammanhängande ledighet.

Som fackligt aktiv i IF Metall vet jag att arbetsgivarna i avtalsrörelse efter avtalsrörelse vill förlänga semesterperioden att gälla från maj till och med september. Det betyder att om arbetsgivarna skulle få som de vill så riskerar du att få ta semester när barnen går i skolan och jobba under hela deras sommarlov. Detta har vi genom fackliga förhandlingar kunnat stå emot. Men hur skulle det se ut om jag ensam skulle ta strid med arbetsgivaren för att få umgås med barnen på deras sommarlov? Hur mycket har jag som enskild att sätta emot ett stort företag med enorma ekonomiska och juridiska resurser?

Som alltid är det de som har svagast ställning på arbetsmarknaden som har svårast att stå emot arbetsgivarnas krav. Utan fackliga förhandlingar, kollektiva lösningar och facklig-politisk samverkan mellan LO och Socialdemokraterna är jag övertygad om att semesterlagen skulle se betydligt sämre ut för individen.

Jag har som fackligt förtroendevald hittills inte träffat på någon arbetare som anser att semestern för lång och är något påtvingat ont. Tvärtom är det många som undrar var den sjätte semesterveckan som riksdagen beslutade om i början av 90-talet tog vägen. Mitt svar blir då att den försvann i samband med att den moderatledda regeringen Bildt ledde in Sverige i en svår ekonomisk kris och att den sjätte semesterveckan blev ett av de första offren när krisen skulle hanteras.

Från och med nästa år kommer den familjevecka som Socialdemokraterna lovade inför förra valet att börja införas, om regeringens budgetförslag i höst röstas igenom i riksdagen. Det är ett första steg på vägen mot vad som så småningom kan bli en rättvisare semesterlag. Låt mig gissa att Timbro hejar på M, KD och SD att rösta emot.

Jan Hanna, facklig ledare Socialdemokraterna i Skaraborg

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
25 August, 2021 11:38

Problemet stavas tjänstemannafacken!