Gå direkt till Nyheten (Ny SÄPO-chef)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ny SÄPO-chef

Publicerad Thursday, 26 August 2021, 10:47 av Redaktionen

Säkerhetspolischefen Klas Friberg har meddelat att han väljer att lämna sitt uppdrag av privata skäl. Regeringen har därför den 26 augusti utsett Charlotte von Essen till ny säkerhets­polischef och chef för Säkerhets­polisen.

Charlotte von Essen har varit biträdande säkerhets­polis­chef sedan 2017 och var innan dess bland annat lagman vid Förvaltnings­rätten i Uppsala och enhetschef och rättschef vid Justitie­departementet, med ansvar för bland annat säkerhets­polisiära frågor, och chef för Förvaltnings­rätten i Uppsala. Hon förordnas från och med den 1 oktober och sex år framåt.

– Jag och regeringen är mycket nöjd med Klas Fribergs arbete som säkerhets­polischef, säger inrikes­minister Mikael Damberg. Att Klas Friberg nu väljer att lämna sitt uppdrag är därför något jag verkligen beklagar. Han är en mycket kompetent och omtyckt myndig­hets­chef och jag och regeringen har känt fullt förtroende för hans sätt att leda Säkerhets­polisen. Med Charlotte von Essen får Säkerhets­polisen en skicklig och driven chef med mycket gott renommé. Charlotte har varit delaktig i ledningen av Säkerhets­polisen under flera år och är mycket väl lämpad att fortsätta att utveckla verksam­heten för att kunna hantera de växande säkerhets­hoten mot Sverige.