Gå direkt till Nyheten (Debatt: Regnoväder och översvämningar)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Regnoväder och översvämningar

Publicerad Friday, 27 August 2021, 08:42 av Insändare

Fastighetsägarna i Lidköping ställer sig i kön av klagande när det gäller dagvattensystemet i Lidköping och hävdar att kommunen måste ager.

Regnoväder och översvämningar

Under föregående vecka blev vi alla varse om vad regnoväder kan föra med sig och det kan ge konsekvenser som snabbt får stor påverkan för många av oss.

Utöver små sjöar här och där längs våra gator så trängde vattnet upp ur källarbrunnar och flera källare blev översvämmade.

Det är ju ingen överraskning av vad detta för med sig, människors ägodelar blir förstörda, fastighetsägare får prioritera åtgärder mot uppkomna skador med alltifrån tid och resurser under och efter skyfallen, därtill stöd till drabbade hyresgäster.

Många tror att det är fastighetsägaren som står som högst ansvarig för att det blir översvämningar, men detta är inget vi kan förebygga. Fastighetsägaren har ett ansvar för sin fastighet att hålla den i vårdat skick och sköta den för att minimera risker för olycksfall. Kommunen ansvarar för den fysiska planeringen av staden och måste härvid se till att minimera risken för översvämningar på kommunal mark, bland annat genom att se till att det finns tillräcklig avrinning från hårdgjorda ytor samt att det även finns material och miljöer som kan ta upp vatten.

När det kommer till nybyggnation har byggherren/fastighetsägaren ett ansvar för att dagvattnet hanteras för den egna fastigheten. Vi anser att detta är ett rimligt krav, men då krävs också att kommunen har en fungerande dagvattenhantering, vilket inte finns idag. Kommunen måste också se över och förbättra avloppsnätet.

Fastighetsägaren betalar idag en separat och fast avgift per lägenhet för kommunens dagvattenhantering. Då måste vi kunna förvänta oss att denna fungerar.

Vi anser att kommunen måste ta sitt ansvar och åtgärda de brister som finns, för att undvika de katastrofer som regnovädret för med sig.

Vad har Lidköpings kommun lärt sig av skyfallen denna gång, vilka planer har man för att förbättra planering, kommunikation, åtgärder för att minska påverkan vid nästa skyfall.

Intressant i sammanhanget är även att ställa sig frågan, vem är ansvarig för de kraftiga taxehöjningar som gjorts, hur prioriterar man sina resurser och hur resonerar man kring riskhanteringen?

Alma Ohlin
Ansvarig Näringspolitik
Fastighetsägarna Skaraborg

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
kalle
Gäst
kalle
27 August, 2021 09:42

Bra artikel men vi måste se den realistiska verkligheten bakom, som ju är som alla vet att ligger bostaden utanför prestige projektet hamnstaden kan man glömma att något blir åtgärdat. Ledsen alla lidköpings bor men vill vi ha hjälp får vi flytta inom planeringsområdet.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
27 August, 2021 11:57

Verkar inte finnas något politiskt parti som ens är intresserade att yttra sig i frågan, än mindre ha några förslag till lösningar. Politisk “kartell” för att lägga locket på?

Per
Gäst
Per
27 August, 2021 06:58

Alma, du glömde nämna det viktigaste arbetet. Ditt, mitt och alla andras ansvar för planeten.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
2 September, 2021 06:36
Svarar  Per

Det är väl därför vi väljer politiker som ska se till att samhället fungerar?