Gå direkt till Nyheten (Quiltköping – med Lidköping som hemstad sedan 2002)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Quiltköping – med Lidköping som hemstad sedan 2002

Publicerad Thursday, 02 September 2021, 16:55 av Björn Smitterberg

Imponerande.
Det är ordet som passar bra in på den utställning som främst kvinnor står för i Vänermuseet och Biblioteket med början i dag.

Lidköpingsnytt träffade Gunilla Pleisner när sista handen lades vid utställningen på Vänermuseet på torsdagen.  Tusentals arbetstimmarvisasupp, och i år har ett särskilt Vänertäcke skapats – det är just det täcket hon visar upp på bilden. 130 bidrag har kommit. Det ska Vänermuseet få som minne.

Quiltarbeten är ofta täcken. De berättar ofta något, eller är rent konstnärliga. Föreningen som quiltar i Lidköping är runt 40 á 50 personer nu. Den har varit dubbelt så stor. Men glädjen i det sättet att jobba med sömnad här har inte halverats. Det gäller att sätta samman små block till ett större. Vänertäcket har fått block från quiltare i hela södra halvan av Sverige.

Quiltare i hela landet håller ett öga på sina kollegor i Lidköping. För i Sverige är Lidköping deras huvudstad. Framför allt är det kvinnors hantverk och konst. Det finns en och annan man.

– Tidigare har vi ju kombinerat vår utställning med mässa. Men det har vi inte kunnat ha på senare tid, säger Gunilla Pleisner som berättar att quiltarna jobbat uppkopplat på internet under pandemin.

Det började 2002 med Quiltköping som ett årligt evenemang. Från 2008 minskades till vartannat år. I samband med pandemin hamnade man lie i otakt, och därför är det utställning i år.

Quiltköping har många besökare, och många är det som kommer att andas in och säga: Imponerande!

I år har utställningen kombinerats med en tävling. Tre olika klasser finns:
1. Jakobs Stege som är en klassiker att utgå ifrån i quiltning.
2. Art Quilt. Det handlar helt enkelt om att skapa konstverk – i år med fjäder som tema.
3. Modern Quilt. Fritt skapande men det finns en given färg som ska ingå.  I år rosa.

Tävlingsbidragen finns med i utställningen på Vänermuseet.

Vänermuseet kompletterar med en vandringsutställning där en rad olika konstverk visas upp. det är en utställning med europeiska konstnärer som quiltat. Den utställningen kompletteras med en bok av hög kvalitet. I dag pågick ett stort arbete för att få allt på plats.

Bilderna är klickbara till större format.