Gå direkt till Nyheten (Vecka med tema Fimpa Rätt!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vecka med tema Fimpa Rätt!

Publicerad Friday, 03 September 2021, 09:49 av - Inskickat material

Cigarettfimpar är ett dyrbart miljöproblem – för Lidköpings så väl som andra kommuner. Städningen kostar en halv miljon kronor bara för kommunen – till det kommer annan städning hos fastighetsägare . Med start den 6 september kommer en temavecka att genomföras för att få rökare att använda askkoppar i stället för gator och gångvägar.

I ett pressmeddelande i dag från en projektgrupp vid kommunen står det:

Visste du att:

Det kostar Lidköpings kommun ca 500 000 kr per år att hålla staden ren från fimpar!
Det tar upp till 15 år för en fimp att brytas ner!
Det är otroligt resurskrävande att hålla staden ren från Fimpar!
Det är många av de fimpar som slängs på gatan som hamnar i Kinneviken!
Det är en av tre fimpar som aldrig hamnar i soporna!
Det är varje år 1 miljard fimpar som slängs på gator och torg i Sverige!
En liten cigarettfimp på marken innebär ofta stora problem; de förökar sig i en alarmerande takt, de förfular stadsmiljön, de är svåra att städa upp, de innehåller mikroplaster och gifter och riskerar att hamna i vattnet, där fiskar och fåglar kan missta dem för mat. Fimpar står för övervägande delen av nedskräpning i stadsmiljön i Lidköping.

Nedskräpning av fimpar är ett stort problem för kommunerna och miljön. Fimparna är inte bara svåra att städa upp, de förfular och innehåller plast och miljögifter.

– Jag tror inte så många är medvetna om att fimpar som slängs i gatubrunnar riskerar att hamna i våra vattendrag och i haven. Fimparna misstas sedan för mat av fåglar och fiskar, en liten fimp kan alltså orsaka stor skada, säger Maria Carlsson, Miljö och hälsoskyddsinspektör, Lidköpings kommun.

För att lyfta medvetandet hos allmänheten kring problemet med de små men många fimparna och hjälpa människor att fimpa rätt kommer Lidköpings kommun genomföra en Fimpa rättvecka med start 6:e september.


Projektgruppen för att fimpa rätt: Stefan Larsson, Angélique Ohlin, Maria Carlsson, Malin Olsson Lundqvist

– Med hjälp av Nudging (att hjälpsamt puffa på någon att göra rätt) gör vi ett antal insatser runt om i stadskärnan. Vi har inspirerats av Södertälje, Malmö och Göteborg när vi gjort skyltar med budskap, klistermärken på dagvattenbrunnar och stora fimpar som vi kommer göra installationer av berättar Malin Olsson Lundqvist, utvecklingsledare på näringslivsenheten i Lidköpings kommun och projektledare för Fimpa rätt veckan. I några kommuner i Skåne reducerade man nedskräpningen med fimpar med 56 % genom en liknande kampanj.

– Vi ville på ett humoristiskt sätt öka medvetenheten kring ett stort nedskräpningsproblem. En liten fimp kan orsaka stor skada säger Stefan Larsson, driftschef på Service, Lidköpings kommun.

Fakta:

1 miljard fimpar hamnar på våra gator och torg i Sverige varje år.
Fimpen är ett farligt litet skräp. Cigarrettfiltret är gjord av cellulosaacetat, ett slags plast. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor, ämnen som även är farliga för naturen, bland annat kadmium som även finns i batterier.
80 procent av allt skräp i stadsmiljöer är tobaksrelaterade produkter som fimpar, cellofanpapper, snusdosor och cigarrettpaket.
Källa: Håll Sverige Rent

Fimpa rätt kampanjen är en del av Lidköpings kommuns samarbetsprojekt med Lusaka City Council i Zambia där de har genomfört en liknade kampanj. Projektet är finansierat av ICLD (internationellt centrum för lokal demokrati).

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
bo aggerborg
Gäst
9 September, 2021 10:38

Alla rökare borde ha en fickaskkopp. Googla!