Gå direkt till Nyheten (Författare och poddare om förintelsen till biblioteket)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Författare och poddare om förintelsen till biblioteket

Publicerad Saturday, 04 September 2021, 10:00 av - Inskickat material

På onsdag kommer författaren  och poddaren Bernt Hermele till stadsbilioteket. Bernt Hermele har varit drivkraften för  att  samla röster från Förintelsen.
Foto: Cato Lein

Bernt Hermele presenterar sig  själv så här:

– Det började för fem år sen, min fru kläckte idéen, ”gör en podd med Förintelse-överlevare”. Idéen var bra, men saknade finansiell uppbackning, något som jag tills vidare inte brydde mig om. Idéen betydde allt, pengarna ingenting. Någon vecka senare var vi igång med första inspelningen av podden Överlevarna, som gjordes med György Fenyö.

– I början när vi besökte överlevare höll vi oss till ett område som täcktes av Stockholms Lokaltrafiks månadskort, för att minimera utgifterna. Efter hand började vi söka pengar för projektet. Pengarna gick till resor ut i landet, hyrbilar och hotell samt bättre teknisk utrustning. Så har projektet vuxit undan för undan. Fler började lyssna, media uppmärksammade projektet, boken ”Överlevarna – röster från Förintelsen” gavs ut 2020 (Ordfront Förlag). Till slut blev det över 120 avsnitt av podden.

– Jag bestämde mig tidigt för att jag ville ha ett jämställt tilltal, det vill säga jag ville inte prata uppåt eller neråt, utan just jämställt.  Jag strävade efter ett samtal, inte en intervju. Jag ville stanna vid tystnaderna, eftersom tystnaden inte ljuger. Under samtalen försökte jag kombinera maximal brutalitet med maximal empati. Att gråta var tillåtet, till och med eftersträvansvärt. Det personliga gick alltid före det politiska.

– Cato Leins bilder gav projektet en tyngd och en uttryckskraft.

– Cato tar alltid sina bilder i befintligt ljus, han söker upp och får kontakten med sina motiv snabbt. Han har en mästerlig blick för porträtt, men också för miljöer, tapeter, en gammal telefon, en kristusbild. Allt är över på fem minuter, sen är bilden tagen.

– Om du som kommer till Lidköpings bibliotek och lyssnar kan få fatt på en flik av det lapptäcke som är Förintelsen, så har vår resa inte varit förgäves.

– – – –
Biblioteket onsdag kl 18.30.