Gå direkt till Nyheten (Nästa vecka i Lidköping: Pridevecka)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nästa vecka i Lidköping: Pridevecka

Publicerad Wednesday, 08 September 2021, 10:37 av Björn Smitterberg

Det kommer bli en vecka i regnbågens alla färger som hyllar mångfald och olikheter och belyser begränsande normer. Alla Lidköping medborgare ska känna sig inkluderade och uppleva gott bemötande.
Det skriver Lidköpings kommun i ett pressmeddelande.

– Vår vision, en välkomnande och hållbar kommun, innebär en inkluderande kommun där alla får plats. Genom Prideveckan står kommunen upp för allas lika värde, om öppenhet, transparens och demokrati. Att delta i Pride sätter detta i fokus och ger oss möjlighet att prata med varandra om normer och värderingar och skapa goda förutsättningar för en attraktiv stad/kommun – för alla säger Ulrika Strandroth Frid, kommundirektör.

Prideveckans program innehåller alltifrån queerbad för hbtq-personer och regnbågsfamiljer till en Prideparad. Det blir också en spännande och intressant föreläsning av Atilla Yoldas som är journalist, aktivist och författare. Atilla Yoldas kommer ta upp frågor som rör bland annat sex, relationer, våld, psykisk ohälsa, kvinnosyn och homofobi.

Salladsbuffén på förskolor, skolor, gymnasium och äldreomsorgen kommer gå i regnbågens färger och på fredagen serveras regnbågslax. Från mörkrets inbrott till nattens småtimmar lyser vi upp Gamla Vattentornet med regnbågsfärger.

Längst med Lidan kan du gå en kärlekspromenad och läsa lidköpingsbornas tankar om kärlek. Skyltarna är gjorda av elever på Estetiska programmet Estetik och Media på De la Gardiegymnasiet. Det kommer också finnas dekorationer i form av hjärtan gjorda av Daglig verksamhet och parkbänkar med kärlekstema målade av ungdomar.

8 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
kalle
Gäst
kalle
8 September, 2021 11:00

Om jag som är hetero går ut på stan och proklamerar detta under prideveckan, tror jag inte ett skit på att jag som lidköpings medborgare  kommer att känna mig inkluderad och uppleva gott bemötande. Utan som vanligt lär jag kallas homofob vilket jag ju stolt är. Undras oxå när vi får en hetero vecka med parader och kärleksstigar och dylikt. Undras om när, troligtvis aldrig Ulrika Strandroth Frid, kommundirektör tar hänsyn till våran de heteros åsikt.

RGR
Gäst
RGR
8 September, 2021 01:15
Svarar  kalle

Inlägg som ditt visar tydligt varför sådana här initiativ behövs.

Alvina
Gäst
Alvina
8 September, 2021 03:16
Svarar  kalle

Om du ska känna dig inkluderad eller inte, beror enbart på dig själv. Du kan ju sitta inne hela veckan och gräma dig om du vill i stället. Heteroveckor, har vi alla andra veckor på året…Tänk att det ska vara så svårt att se andras lycka…

Patrik
Gäst
Patrik
8 September, 2021 03:19
Svarar  kalle

Känner du att du fått utstå mycket hat, förnedringar och våld pga att du är hetero? Känner du att du mått psykiskt dåligt över allt detta pga att du är hetero? Annars, bara tyst

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
9 September, 2021 12:41
Svarar  kalle

Det är väl fritt fram för dig att arrangera och söka tillstånd för en heterovecka om du har behov av det. Tror dock inte heteropersoner har behovet av allmänt accepterande på detta sätt dock. Det har ju inte varit olagligt att vara hetero, det var det dock gällande att vara homosexuell. Tvivlar dock på att du förstår skillnaden.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
9 September, 2021 12:42
Svarar  kalle

“…det sexuella umgänget mellan vuxna personer av samma kön blev helt legaliserat 1944, medan den medicinska klassificeringen av homosexualitet som en form av psykisk störning kvarstod fram till 1979.”
Källa: Wikipedia

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
9 September, 2021 01:16
Svarar  kalle

Jag har aldrig upplevt att min öppna heterosexuella läggning skapat nån motsättning när jag umgåtts med homo- och bisexuella människor.
Å andra sidan försöker jag undvika att bli en bitter surgubbe som kastar moralkakor och mästrar med pekpinnar på mina medmänniskor.
Det räcker med att talibanerna sysslar med sån medeltidsanda….
/Mvh
En stolt hetero och medmänniska.

Roger
Gäst
Roger
8 September, 2021 01:07

Tycker att alla människor skall bemötas med samma respekt, och får vara vem/hur de vill, så länge de förtjänar det.
Jag har funderat flera gånger på om att åka runt Sergels torg, iklädd rosa trikåer och slicka en person av samma kön i ansiktet, verkligen är rätt lösning på att ytterligare normalisera- eller förbättra samhällets attityd mot hbtq-personer.
Men i mellanmjölkens och dumhetens land (Sverige) verkar det mer och mer som att det viktigaste är vem som offentligt får tycka mest synd om sig själv. Det är tydligt att det finns gott om tid och pengar att spendera.