Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Tiden går, vi minns, och kylskåp larmar)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Tiden går, vi minns, och kylskåp larmar

Publicerad Friday, 10 September 2021, 12:00 av Björn Smitterberg

Att minnas i dag: Första gången kvinnor och många andra fick rösta.
En minnesrik morgondag. I morgon är det 11 september – 20-årsdagen av den hemska dödliga dagen i USA.

Den 10 september 1921 öppnades vallokalerna i Sverige för första gången för kvinnor. Det skedde efter hätska  debatter och skarpa  demonstrationer. Ryska tsarfamiljen hade just fallit efter revolter. Svenske kungen var orolig för att tappa makten helt  i Sverige och accepterade till slut att kvinnor finns.

Nästan alla vuxna vet vad man gjorde den 11 september 2001.
Redaktören satt på en redaktion förstås och fick meddelande som ett iltelegram från TT. Sådana var inte så vanliga på den tiden, det fanns olika grader av allvar. Iltelegram var av högsta klassen.

På några timmar omkom tusentals människor – främst i New York men även på andra platser.  Washington exempelvis. På några minuter var direktsändningar över hela världen igång.

Har du, läsare, funderat på det här med hastighet.
Det vi gjorde förra året kan vi göra igen, men nu vill vi det ska gå fortare, särskilt om det är något tråkigt att göra.
För cirka 30 år sedan började redaktören utveckla nyhetsförmedling på internet. Då kunde man skicka e-post en dag, och förvänta sig svar inom en vecka eller tio dagar. Får man i dag inte svar inom tio minuter eller  en timme – ja, då börjar man undra om man blivit bortglömd.

Många är livrädda för att bli bortglömda.  Varenda steg vissa tar, varenda inköp, varenda samtal och varenda besök på gymmet redovisas via nätet i någon form  av det som av underliga skäl kallas för sociala medier. Selfies kallas det som borde heta självisk-foto. Blixtsnabbt distribueras det. Hur fort glöms det?

Skulle du kunna tänka dig att åka tåg i samma takt som för 20 år sedan?
Kan du tänka dig att köpa en Morris Minor med maxhastighet 80 km/tim?
Livet försvinner allt fortare. Tiden är konstant, men upplevs gå fortare. Framtiden är för många inte vad den varit. Det finns filosofer som funderar över detta. Och militärer – för krigen genomförs allt snabbare och våldsammare. Våldsamheten sägs krävas för att klara hastigheten.

Behöver vi ett bredband som klarar femte generationen, eller är det ett sätt för tekniker och industri att köpa mer pengar. Samma ekonomiska explosion som radiohandlarna på 1950-talet började sälja TV-apparater, som efter en tid behövde bytas för att klara två kanaler. Så kom färg-TV och så vidare.

Nu är frågan; Har du haft tid att läsa detta?

Okontrollerbart.
Det är ordet för dagen.
Möjligheten att förstå vad man gör och försöka rätta till saker och ting finns inte längre. Vardagen har blivit okontrollerad.
Visst är det så, att när man just lagt sig på sängen för att stjäla en stunds eftermiddagslur händer det. Telefonen som ligger i arbetsrummet plingar till: Meddelande att ta hand om.
Och när man så ska ta hand om meddelandet kommer det upp underliga frågor; Vill du chatta?.
Kylskåpet tutar. Ilskna signaler.
När du väl stängt kylskåpsdörren så kanske microugnen börjar tuta.

Och den nya induktionsspisen du inte begriper dig på tutar, bruksanvisningen visar sig ha så ytterst små bokstäver, och är ändå på 32 sidor. När du fått fram förstoringsglaset för att läsa visar det sig att den helsvenska spisens bruksanvisning på på kinesiska. Den svenska bruksanvisningen finns på internet. På en kvart eller så har du i bästa fall lyckats klicka dig fram till bruksanvisningen – bara för att upptäcka att det kostar 50 kronor att läsa den.

Den dagen du förlagt fjärrkontrollen till TV:n är du rökt. Kanske har din TV knappar – men vet du var dom sitter?
Vad händer när inbrotts- och brandlarmets koder inte vill fungera. Plötsligt står en brandbil på gatan… En polis ringer på dörren och vill kontrollera nykterheten.

Tala inte om att behöva byta en lampa i bilen. Gör det inte själv. Du kan knappast ens köpa rätt lampa. Men tänk på att när du åker till verkstaden för att byta en lampa i parkeringsljuset kan då tvingas betala tusentals kronor för alla lampor – både fram och bak – ska bytas.

Så strunta i alltihop. Gå ut i trädgården och plocka fysiska blommor, sätt dig i en solstol och begrunda bin som funnits i miljoner år. Det är bättre avkoppling. Men glöm inte stänga dörren så du inte störs av allt elektroniskt tutande. Konstatera lugnt: Du har tappat kontrollen över ditt hem. För när du äntligen kommit på ett system för att komma ihåg alla koderna bestämmer någon att du måste byta.
Glöm inte byta – för en vacker dag måste du ha koden för att öppna kylskåpet som står och automatiskt tutar för att mjölken är för gammal.

Livet går inte att kontrollera  längre. Man blir ständigt upptagen av att något tutar. Andra tut bryr man sig inte om längre. Hur ofta tutar ett billarm på en parkeringsplats? Ja, man funderar på om det är egna bilen. Men så går man vidare.

Har du planerat veckoslutet – gör inte det. Varningstuten förändrar den ändå.

/God helg

8 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
10 September, 2021 12:37

Andra världskriget varade i sex år. Senaste kriget i Afghanistan 20 år. Så allt går inte fortare nu för tiden.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
11 September, 2021 10:35

Jodå jag förstod mycket väl. Gjorde bara ett konstaterande.

Lasse
Gäst
Lasse
10 September, 2021 03:03

Så sant så sant….Jag satt i trädgården och kollade in bina och hann med att läsa allt med god behållning????

Ronney Hedvall
Gäst
Ronney Hedvall
10 September, 2021 04:21

Min första bil 1960 var en grön Morris Minor, den gick fortare än 80. Men den drog olja, bromsolja!

abpot
Gäst
abpot
10 September, 2021 07:27

-Visst har tiden flugit fram och med det framåt i hög hastighet för oss alla i dagens samhälle. Smartare och smartare tror man sig bli dag för dag, bara man är uppkopplad. Nyheter flödas via massor av olika källor och den nyhet med mest tragegi i tycks vinna samtidigt som sökandet efter att vara uppdaterad tycks vara viktigare än att leva sitt egna liv och med det bli en sak i andra hand!
-Den som ses sitta och ”götta sig” är en individ som betecknas vara lat och inte gör någon nytta.
-Jorden tycks snurra allt för fortare nu för tiden än förut…

en man som heter Ove
Gäst
en man som heter Ove
10 September, 2021 10:36

Jättebra! Visst känner man igen sig!!

Anders
Gäst
Anders
11 September, 2021 11:52

Låter som om mest prylar när man dör vinner, eller med andra ord teknikstress.Men en sak som går långsammare är en resa till Götene, när jag körde med min första bil så körde man i 110km/h, nu så kör man 80km/h om man kör efter skyltad hastighet, så även om bilen man kör nu är många gånger bättre än den första så går det inte fortare.