Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström på Höstrunda i konstens spår på ett regnigt Kinnekulle)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström på Höstrunda i konstens spår på ett regnigt Kinnekulle

Publicerad Saturday, 11 September 2021, 16:15 av Tore Sahlström

Hösten är i antågande.
Det märks inte minst eftersom kvällarna blir mörkare och luften krispigare samt att löven börjar gulna.
Det finns dock ett annat  tecken på att hösten står i farstun -nämligen Höstrundan i bladfällningens första månad september.


Det har varit en lång väntan på en konstrunda, men i helgen var det dags för  en runda uppe och omkring höstfagra men ack så regniga Kinnekulle.
Årets höstrunda är lite större än vanligt då 65 aktörer öppnar upp för att ta emot besökare.

Stora Höstrundan Kinnekulle anordnas av föreningen Mötesplats Kinnekulle och de 65 aktörerna erbjuder i dagarna två ett brett utbud förutom
konstupplevelser en rad andra olika aktiviteter.

Lidköpingsnytt höstrunda svep började i Hjelmsäter där man i det lilla mysiga och idylliska lilla galleriet fann två konstnärer som exponerade sina verk.
Konstnären Anki Johansson, Grästorp, visade sin keramik som, är skapad för hem och trädgård. Här fanns det ett urval av bruksgods och unika objekt formade med händer som gett avtryck i leran.


Anki Johansson och Maud Stiller.

I det lilla galleriet hade även Götenekonstnärinnan Maud Stiller sina verk för beskådning. Hon kör med egen allmogestil – med andra ord konsthantverk med
en liten lantlig prägel. I hennes konstvärld får man uppleva ett lantligt måleri på trä och duk.

I en av flygel byggnaderna vid Hjelmsäters gård visade Linda Rodmar, Söne, handgjorda ljusstakar i järn med handstöpta ljus från företaget Järnkretören.

Den unga generationen på Hjelmsäter och tillika rundans yngsta deltagare hittade jag inne i annan gårdslokal. Här satt Tindra Green och Linnéa Hamilton med sitt loppis-varuutbud och utanför välkomnande gårdshunden Joy besökarna.

Nästa anhalt på den Stora Höstrundan blev det gamla stenhuggeriet i Gössäter.

Det gick inte missa var denna aktör höll till för i den höga skorstenen växer märkligt nog ett ensamt träd. Här inne håller Stenhyvel Design till. Det är den hängivne Jonas Ljungström som säljer vackra gamla möbler, glas och andra bruksföremål skapade av 1900-talets kända designer.

Jonas Ljungström är expert på 1900-talsföremål. Som ung på 1950-talet blev det för skribenten en liten nostalgikick när man gick runt i lokalen och kände igen vissa föremål från när man var mycket ung grabb.

Extra trevligt var då man i smedjan hade tänt upp ässjan so skapade en gemytlig stämning i
utställningslokalen.

I Medelplana bygdegård fanns Konstföreningen OMKULL. Namnet kommer av att medlemmarna ska vara boende omkring Kinnekulle. Föreningen är för
verksamma konsthantverkare och vill utveckla och stärka intresset för konst och hantverk genom att ägna sig åt utåtriktad verksamhet.

Två som fanns på plats i bygdegården denna lördag var Peter Skallström och Pernilla Sahlström.

Peter Skallström är skulptör, dekormålare och kreatör och är känd för sina figurer som bl a finns i Stadsträdgården i Lidköping. Med sig på höstrundan hade han figuren Kal Hygge som, är en protest mot alla kalhyggen.

Mönsterdesigner Pernilla Sahlström har inriktad sig en del på Kinnekullemotiv på handdukar och muggar.

Tyvärr var inte vädret det bästa den första Höstrundedagen. Ett strilande regn skrämde nog kanske bort en del som hade tänkt sig ett besök på Kinnekulle.

Då det regnade som bäst blev det en bra anhalt att besöka Medelplana kyrka där man fick höra musik av Reibjörn Carlshamre och sång av Susanna
Venetvaara.

Bilderna är klickbara  till större format.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maggie
Gäst
Maggie
11 September, 2021 04:36

Trevlig läsning från höstrundan