Gå direkt till Nyheten (Debatt om sjukvården – förändringar krävs)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt om sjukvården – förändringar krävs

Publicerad Monday, 20 September 2021, 17:33 av Insändare

Förändringar av sjukvården krävs för att möta framtida utmaningar, skriver regionpolitikern Conny Brännberg, Kd, i en debatt artikel.

Vårdköerna är i dag alltför långa – trots att vi har fler läkare och sjuksköterskor än någonsin, miljarder riktas till vården och nya sjukhusbyggnader har kommit på plats. En av de främsta utmaningarna i dag är att se till att alla får vård i rätt tid.

Under coronapandemin har den så kallade vårdskulden växt i landet, så även i Västra Götalandsregionen, vilket skapat ett stort tryck på vården. GrönBlå Samverkan i Västra Götalandsregionen har tillskjutit stora resurser till sjukvården de senaste åren. Satsningar har gjorts på sjukhusbyggnader, medicinsk utrustning och även lönesatsningar till personalen. Det är först och främst tack vare personalen som regionen kan erbjuda god vård och ambitionen är att regionen ska bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare. Det har också varit viktigt att resurser kunnat mobiliseras och tillföras hälso- och sjukvården.

Samtidigt behöver vården genomgå förändringar, genomgripande reformer, för att kunna möta framtida utmaningar. I Västra Götaland arbetar vi med en stor omställning, som partierna är överens om, och som syftar till att skapa en bättre vård för patienten.

Den nära vården ska utvecklas. De patienter som behöver regelbunden vård ska få den så nära sin bostad som möjligt. I många fall ska också mobila team besöka patienten i hemmet. Onödiga transporter av patienter ska undvikas och såväl sjuksköterskor som läkare ska ingå i dessa team.

Ingrepp som sker mer sällan, kanske bara en gång i livet, ska ske på särskilda sjukhus i regionen där vi samlar specialistkunskap. Det innebär att dagens system, där lokala hälso- och sjukvårdsnämnder beställer vård i sitt närområde, utvidgas och beställningar kan ske över hela territoriet.

En stor del av sjukvården hanteras numera av kommunerna. Därför ska samverkan mellan region och kommuner utvecklas. Ingen patient ska behöva hamna mellan stolarna.

Trygghet är ett viktigt ledord. Det innebär också att patienten ska få hjälp att kunna ta sig till vården. Detta gäller särskilt vår ambulansorganisation. Man ska kunna lita på att det finns ambulanser som snabbt kan vara på plats. Ambulanserna ska inte enbart ses som en transportorganisation utan som en förlängning av sjukhusets insatser.

Vårdcentraler ska finnas runt om regionen, där alla patienter erbjuds en fast läkarkontakt. För Kristdemokraterna är närheten till vården en angelägen fråga. Den digitala tekniken innebär en ökad tillgänglighet men vi får aldrig glömma att det fortfarande är många som inte hanterar moderna IT-lösningar. Vården måste vara tillgänglig för alla.

Sjukvården är en huvudfråga för Kristdemokraterna och för oss är det angeläget att skapa en så god vård för patienterna som möjligt.

Conny Brännberg (KD)
Regionråd

– – – – – – –

Insänd kommentar av Maria Edström KD som svar på kommentar av sign Watchingeye:

Denna mandatperiod har påverkat tillgängligheten till olika typer av vård för oss medborgare i västra Skaraborg. Det började med Barn- och ungdomspsykiatrin, där nedläggning av BUP Lidköping och utveckling av mobila team skulle öka tillgängligheten och ge insatser till behövande barn och unga exempelvis hemma eller i skolan. Det blev inte bra. Ännu färre barn/unga får del av insatser, som i sig är bra, men bara är för några få.
Jag personligen tycker det är skamligt när beslut drabbar utsatta personer, oavsett ålder. Vet att politiken fick påtryckningar av medborgare, brukarorganisationerna och personal innan nedläggningen av BUP genomfördes. Tyvärr brydde sig inte beslutsfattarna om det då.
KD i Lidköping och KD i regionen vill kämpa för Sjukhuset i Lidköping. Vi ser en risk att stora nybyggnationer i Skövde kommer att leda till ”effektiviseringar” på de andra sjukhusorterna. Med andra ord befarar vi att, om vi inte kämpar, kommer Lidköpings sjukhus förändras allt mer.
Vi i Lidköping har dialog med våra regionpolitiker och försöker även hitta lokala politiska medkämpar. Vi har blivit ”nobbade” av de flesta men det finns några som vill ta i frågan lokalt dom kämpar också!
Vänligen/Maria Edström
22 sept

10 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Watchingeye
Gäst
Watchingeye
20 September, 2021 06:14

Satsningen på mobila team inom BUP gick väl inget vidare?! Ren katastrof i en sektor som redan var satt på undantag. Som vanligt.
Hur ser KD på framtiden vad gäller Sjukhuset i Lidköping?
Ska det utvecklas eller alltmer naggas i kanten till fördel för Skövde?
Jaja… Jag vet. Raka frågor till politiker faller oftast i tystnad, men skam den som ger sig…

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
20 September, 2021 08:57
Svarar  Watchingeye

I Skövde samarbetar alla partier för att centralisera regional verksamhet just dit, med andra kommuners partikamraters “goda minne” trots att den egna kommunen drabbas. Lite positionsbyten mellan mandatperioderna bara så att ev skuld inte drabbar någon.

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
21 September, 2021 10:05

Jag är minst sagt förbryllad över hur lite Lidköpings kommun verkar slåss för både sjukhuset och vår järnvägsförbindelse. Varför??
Å andra sidan är ju inte kommunikation kommunens starkaste sida…. De kanske jobbar häcken av sig.
Det kan ju behövas om den här kommunen ska vara attraktiv i framtiden.

Björn Smitterberg
Redaktör
22 September, 2021 08:34
Svarar  Watchingeye

Se inlägg från KD i anslutning till artikeln.
/red

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
22 September, 2021 09:49

Hade KD Lidköping och KD i regionen kämpat för Lidköpings sjukhus så hade man inte ställt sig bakom regionbudgetarna som lagts de senaste sju åren och vilka är orsak till hur det ser ut för sjukhusens del nu.
Hur de (inte) agerat säger mer än deras tomma ord.

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
22 September, 2021 10:04

Tack redaktörn!

Maria Edström… Ditt eget KD är ju med att driva agendan med ett KSS som växer på andra sjukhus bekostnad?!
Det är historiskt sett rätt svårt att sitta stadigt på två stolar samtidigt…

Sen är det kanske läge att undvika att prata i gåtor och istället säga hur landet ligger?
Det kan vara svårt, men det är ju vad invånarna har rätt att kräva.

Vilka lokala partier vill, respektive inte vill, ta i frågan rörande sjukhuset?

Maria Edström
Gäst
Maria Edström
22 September, 2021 03:04
Svarar  Watchingeye

KD i Lidköping fattar inte beslut om sjukhuset, tyvärr.
KD i regionen är ett parti i samarbete, och har fattat beslut som vi inte står bakom. På frågan till KD regionalt säger dom att dom vill kämpa för Sjukhuset i Lidköping. Jag hoppas och tror att det kommer att synas i kommande beslut.
Jag uttalar mig om var KD står, och vår upplevelse när vi gjort försök till att gemensamt göra något i sjukhusfrågan.
Vänligen/Maria

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
22 September, 2021 07:51

KD… Ett parti i samarbete.
KD… Har fattat beslut.
KD… Beslut man inte står bakom.

Att KD regionalt skulle kunna vara en kraft att räkna med, med avseende på Lidköpings sjukhus, känns ju minst sagt orealistiskt.

Det blir allt tydligare hur katastrofalt det faktiskt är att låta regionpolitiker ansvara för vår sjukvård.

Vänligen / Watchingeye

Gurkan
Gäst
Gurkan
22 September, 2021 11:04

Hur ska väljarna känna något som helst förtroende för er i Kristdemokraterna Maria Edström? Kd i kommunen tycker en sak. Kd i regionen en annan? Är ni olika partier när ni är på olika nivåer inom politiken? Hur ska någon förstå vad du menar med ditt resonemang? Kan ärligt säga att jag kommer förstå om ni faller ur både kommun, region och riksdag.

Per J
Gäst
Per J
23 September, 2021 10:30

Maria Edström, du och ditt KD parti i Lidköping är inte trovärdiga. Ni drev stenhårt att psykiskt sjuka skulle betala för att få hjälp av den kommun du representerar! Tack och lov fick ni kommunfullmäktige mot er för det grymma förslag mot psykiskt sjuka människor ni ville driva igenom. Har du funderat över vilka konsekvenser erat förslag skulle få för alla sjuka och vilken belastningen detta skulle innebära för vården? Beslut som du fattar lokalt har påverkan på den regionala politik du kritiserar!