Gå direkt till Nyheten (Demonstrerar för Lidköpings skogar – alla får delta)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Demonstrerar för Lidköpings skogar – alla får delta

Publicerad Tuesday, 21 September 2021, 12:48 av Björn Smitterberg

På fredag – den sista fredagen i månaden – inbjuds till strejk och demonstration av FFF, som står för Fridays For Future. I Lidköping är det en aktiv grupp som kommer att  inrikta sig på att demonstrera för skog. Skog är en av de viktigaste ingredienserna för en hållbarare framtid. Lidköpings skogar hotas av bebyggelse. Inte minst gäller det de för rekreation så viktiga stadsnära skogarna.

Träd och andra gröna växter tar upp koldioxid ur atmosfären, och  använder kolet för att växa. De släpper ifrån sig syret helt renat.

Det här är inga nyheter men en bakgrundtill att FN och EU under sommaren har gått ut med vilja inriktningar på att skogen ska hanteras annorlunda än nu. Skogen är det kanske viktigaste och billigaste verktyget för  att minska koldioxidutsläppens effekter.  Ett rätt skogsbruk innebär också att man  får råvaror till annat. Av det som blir över kan man göra fordonsbränsle med utsläpp som räknas in i omloppet eftersom det ändå blir koldioxid när det blir kvar  i skogen oanvänt.

Detta är några av de som man möter på Nya Stadens torg på fredag eftermiddag.
Från vänster är det Elisabeth Holm, FN-föreningen, Jan Johansson, FFF, Jacqueline Karvik, Amnesty, Annacarin Öman, Folkets Hus-föreningen, Alma Jungner, FFF, och Kent Boström, Naturskyddsföreningen. 

Skogen har också viktig roll för många  människor när det gäller hälsa och motion. Här kommer de stadsnära gröna delarna in.

Allt detta – och andra problem som klimatförändringarna skapar – kommer att informeras om på fredag eftermiddag på Nya Stadens torg och i Folkets Hus.  Under eftermiddagen bjuds alla in till Folkets Hus klockan 12 för att tillsammans med sopplunch se videokonst om bl a klimatet, en visning som 13,45 flyttas till Rådhuset. Bakom verket “Älskade Planet” står Carina Törnblad.

Vid 14-tiden inbjuds alla till strejk, strejk för klimatet. Alla som vill får strejka hur mycket man vill. Detta pågår till klockan 17 och här medverkar bl a Sebastian Kirppu som även vill skydda naturskogar  – eller gammelskogar som det också kallas. Han menar att ingen planterad skog är riktig skog. Planterad skog påverkar biologin.

Det blir även en namninsamling, och i Folkets Hus fortsätter dagen med filmvisning efter avslutningen på torget.

Den globala kilimatstrejken kommer att genomföras på många platser i landet och hundratals platser internationellt.

Det lokala FFF-arbetet står flera organisationer i Lidköping bakom.

FFF Lidköping står som arrangör för manifestationen och uttalar:
– Vi väljer nu att sätta fokus på skogsfrågan för den står  i skärningspunkten mellan klimatkrisen och social rättvisa. Sverige vill gärna slå sig för bröstet och påstå att vi har ett hållbart skogsbruk, men i praktiken är det lika  illa som i Brasilien på många punkter. Ur social synpunkt är det också  en rättvisefråga då samiska lokalsamhällen ofta drabbas, säger Alma Jungner.

– Skydd av naturskog minskar utsläppen och er  samhället bär, svamp, rekreation ren luft och rent vatten, säger Lina Burnelius i Skydda skogen.
– Det är ingen slump att vi är så många som sluter upp bakom dessa krav, utan märkligt att det är lagligt att kalavverka.

Uppropet Slå vakt om Lidköpings stadsnära skogar konstaterar att det skett en inriktningsändring i Lidköping:
– De stadsnära skogarna har värnats av Lidköpingsborna i decennier. Men med de tillväxtkrag som politiken satt som mål blir skogarnas framtid allt mer osäker – det naggas hela tiden i kanterna. Politikerna måste se värdet av skogarna, säger Mattias Pettersson i ett uttalande för skogarna.

Även Amnesty i Lidköping, med Jacqueline Karvik som talesperson påpekar att det finns risk föratt klimatflyktingarna blir allt fler.
– Miljontals människor i världen blir tvungnaatt leta sig till platser där de kan bo och leva, de flyr från hetta, hungersnöd och nya typer av sjukdomar. Klimataktivister i världen är ofta hårt ansatta – Amnesty stöder dessa.

Lidköpings FN-förening instämmer och påpekar att med temperaturhöjningen blir människor en rödlistad – alltså hotad – art.

Förutom de nämnda deltar Lidköpings  Naturskyddsförening, Slå vakt om Lidköpings stadsnära skogar, Folkets Hus-föreningen och Svenska kyrkan i Lidköping i manifestationen. Gemensamt står de här för stor bredd bakom fredagens eftermiddag på torget.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jakob
Gäst
Jakob
21 September, 2021 03:43

På 1600-talet var delar av Lidköpings stads skogar fridlysta. När hävdes det?

Eva Wahlström
Gäst
Eva Wahlström
22 September, 2021 11:17

Heja er!