Gå direkt till Nyheten (Kyrkovalet färdigräknat i Skara stift)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kyrkovalet färdigräknat i Skara stift

Publicerad Friday, 08 October 2021, 14:58 av - Inskickat material

Den 19 september gick Svenska kyrkan till val där förtroendevalda utsågs till kyrkofullmäktige i församlingar och pastorat, stiftsfullmäktige i stiften och till Kyrkomötet nationellt. Nu är det slutliga valresultatet publicerat för valen till kyrkofullmäktige och stiftsfullmäktige i Skara stift.

Valdeltagandet i Skara stift blev 18,0 % efter att förtidsröster och brevröster, som inkommit till stiftskansliet lagts till. 2017 var valdeltagandet 18,3%. I årets val varierade valdeltagandet mellan 25,3 % och 14,6 %. Högsta valdeltagandet hade Bjärke församling.

Nu är alla röster slutligt räknade för valen till kyrkofullmäktige i stiftets församlingar och pastorat samt stiftsfullmäktige i Skara stift. Valresultaten är publicerade på Svenska kyrkans hemsida. Samtliga förtroendevalda för kommande mandatperiod kommer få ett bevis hemskickat som bekräftelse på uppdraget. Inom kort kommer även valresultatet till Kyrkomötet att publiceras.

Under mandatperioden 2022-2025 kommer stiftsfullmäktige i Skara stift att ha 11 nomineringsgrupper, alltså samma antal som innevarande mandatperiod. Nomineringsgruppen Vänstern i Svenska Kyrkan har tillkommit med 3 mandat. Nomineringsgruppen Barn och unga i Skara stift, som är representerade i stiftsfullmäktige under innevarande mandatperiod kandiderade inte i årets kyrkoval.

Valresultatet i stiftsfullmäktige redovisas här:
https://kyrkoval.svenskakyrkan.se/Valresultat2021/slutg/Visning/Resultat/Stiftsfullmaktige.aspx

Valresultatet i kyrkofullmäktigevalet redovisas här:
https://kyrkoval.svenskakyrkan.se/Valresultat2021/slutg/Visning/Resultat/Forsamling.aspx

Valresultatet i kyrkomötet kommer inom kort att redovisas här:
https://kyrkoval.svenskakyrkan.se/Valresultat2021/slutg/Visning/Resultat/Kyrkomote.aspx

Från dessa sidor går det att se resultatet av kyrkovalet i olika valkretsar och hur det gått för de olika nomineringsgrupperna samt ta del av rapporter.

Valresultatet och mandatfördelningen till stiftsfullmäktige i Skara stift finns i tabell som bild att ladda ner.