Gå direkt till Nyheten (Skärpta råd mot covid-19 från i dag)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skärpta råd mot covid-19 från i dag

Publicerad Monday, 22 November 2021, 16:03 av Redaktionen

Folkhälsomyndigheten rekommenderar regionerna att alla i förskoleklass eller äldre, och som får symtom på covid-19, ska erbjudas ett covidtest. Det gäller från den 22 november även vaccinerade. Samtidigt har myndigheten bett regeringen att besluta om vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare från den 1 december.
Visa hänsyn – håll avstånd.


Spridningen av covid-19 har ökat i Europa de senaste veckorna. Även om vi inte ser samma utveckling i Sverige finns det skäl att tro att fallen kommer att stiga även här. Myndighetens scenarier visar en förväntad smittotopp i mitten av december. Därför vidtar Folkhälsomyndigheten redan nu åtgärder för att förhindra en kraftigt ökad smittspridning i landet under december månad.

Testning av vaccinerade med symtom
Covid-19 sprids främst bland ovaccinerade personer. Det är ovaccinerade, i första hand vuxna, som löper den största risken att drabbas av svår covid-19-sjukdom och riskerar att orsaka en belastning på en redan nu ansträngd hälso- och sjukvård. Vaccinerade kan dock smittas och föra smittan vidare även om det är i mer begränsad omfattning än för ovaccinerade. För att möta en befarad ökning under december månad rekommenderar Folkhälsomyndigheten från den 22 november att regionerna erbjuder även vaccinerade att testas vid symtom. Rekommendationen gäller personer som går i förskoleklass eller är äldre. I händelse av ökad smittspridning i landet ger det regionerna möjlighet att upptäcka också mindre förändringar i utbredningen och bryta fler smittkedjor.

– Smittspridningen har en tid varit på låga nivåer, och det har inte funnits skäl att provta personer som är vaccinerade mot covid-19. Nu när vi ser en ökad smittspridning i omvärlden och i ett fåtal regioner i Sverige, våra scenarier visar att så också kan bli fallet i hela Sverige i december, och när hälso- och sjukvården dessutom riskerar ökad belastning, behöver vi skruva upp åtgärderna mot smittan. Därför rekommenderar vi nu testning också av vaccinerade, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Det är fortsatt mycket viktigt att den som har symtom på luftvägsinfektion liksom tidigare stannar hemma från arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter även vid negativt testsvar för covid-19. Detta då vi har en omfattande spridning av RS-virus. Det gäller både barn och vuxna även om symtomen är milda, och det gäller även vaccinerade.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Klockren analys
Gäst
Klockren analys
22 November, 2021 05:51

Var bättre innan restriktioner släpptes nu är ju folk ännu galnare ute och skiter i allt med hyffs och avstånd/hänsyn och respekt…Jo jag är fullvaxxad släpp fram mig ush alltså inte konstigt att smittan blossar upp igen folk reser och är egon (inte alla då)