Gå direkt till Nyheten (Drygt vartannat företag i Västra Götaland utsattes för brott förra året   )

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Drygt vartannat företag i Västra Götaland utsattes för brott förra året   

Publicerad Tuesday, 15 February 2022, 08:35 av - Inskickat material

Drygt vartannat företag i Västra Götaland utsattes för brott under 2021. Hälften av dessa företag lät bli att anmäla då man inte tycker att det är värt besväret. Kostnaderna för dessa brott uppgår, bara i Västra Götaland, till närmare 16 miljarder kronor.
Det skriver Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

– Siffrorna är skrämmande”, konstaterar Rudolf Antoni, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Frågan om hur brott och otrygghet påverkar näringslivet har kommit att bli en av de mest prioriterade för västsvenska företag. Den påverkar företag inom alla branscher, stora som små.

Under måndagen presenterade Karin Johansson, vice VD i Svenskt Näringsliv, en ny undersökning om hur brott och otrygghet påverkar näringslivet i Västra Götaland. Resultatet visar att 6 av 10 företag i länet utsatts för brott under det föregående året. Det motsvarar hela 30 000 företag och kostnaderna uppgår till 16 miljarder kronor, bara i Västra Götaland.

– Siffrorna är skrämmande och är nog dessutom högre eftersom mörkertalet är stort. Det är pengar som företagen exempelvis hade kunnat lägga på att anställa fler medarbetare och utveckla verksamheten, säger Rudolf Antoni, regionchef Västra Götaland.

Av de brottsdrabbade företagen är det bara hälften som väljer att anmäla. Detta eftersom man bland annat tror att polisen inte kommer reagera på anmälan. Undersökningen visar även att vart tjugonde företag övervägt att lägga ned hela eller delar av verksamheten, på grund av utsattheten för brott. Bara i Västra Götaland handlar det om ca 3 200 företag.

Den uteblivna tillväxten och de uteblivna arbetstillfällena slår mot Västra Götaland och samhället i stort. Det innebär en miljardförlust för staten i form av förlorade skatteintäkter. Man måste förstå att brottsligheten mot företagen drabbar hela samhällsekonomin, säger Rudolf Antoni.

Enligt Karin Johansson har Svenskt Näringsliv i flera år pekat på den stora mängden brott som drabbar företag. Men utvecklingen går fortsatt åt fel håll, allt fler företag vittnar om ökad brottsutsatthet.

– Det är helt oacceptabelt och politiker, polis och myndigheter måste nu börja ta brotten mot företagen på större allvar, säger Karin Johansson.

Det är framöver viktigt att kartlägga omfattningen och mörkertalet när det gäller brott mot företag för att öka prioriteringen av dessa brott. Det krävs att Polisen får ett tydligare uppdrag för att bekämpa brott mot företag.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Yngve (Len) Gustafsson
Gäst
Yngve (Len) Gustafsson
15 February, 2022 04:26

Vilka brott avses?