Gå direkt till Nyheten (Inventeringen klar: 74.000 boendeplatser i Sverige
Här är antalet för västra Skaraborgs kommuner)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Inventeringen klar: 74.000 boendeplatser i Sverige
Här är antalet för västra Skaraborgs kommuner

Publicerad Friday, 25 March 2022, 19:16 av Redaktionen

Drygt 74 000 tillfälliga boendeplatser som Migrationsverket kan använda utifrån behov.
Det blev resultatet av länsstyrelsernas inventering av boendeplatser för att ordna tak över huvudet åt människor som flytt Ukraina och andra länder.

Länsstyrelserna överlämnade tidigare idag resultatet av inventeringen till Migrationsverket som gjorts på uppdrag av regeringen. Inventeringen innehåller en lista med lägenheter, skolor, idrottshallar, campingplatser, stugbyar, semesteranläggningar, vandrarhem, modulboenden och lagerlokaler. Dessa kan nu Migrationsverket – utifrån behov – använda som tillfälliga boendeplatser för människor som är i behov av skydd. Listan innehåller även mark som kan användas för att exempelvis ställa upp tillfälliga boenden på.

– Sveriges kommuner, regioner, myndigheter, privat sektor och civilsamhället har gjort ett både snabbt och gediget arbete med att finkamma Sverige på möjliga boendeplatser. Resultatet är ett styrkebesked från hela samhället, säger Abigail Choate, operativ chef för länsstyrelsernas nationella samordningskansli och försvarsdirektör vid Länsstyrelsen Stockholm.

Boendeplatserna redovisas utifrån om de passar att användas under en kortare tid (63 procent) eller är lämpliga att bo i upp till ett år (37 procent). De är även uppdelade per län och kommun.

Inventeringen beskriver också när de olika boendeplatserna kan börja användas, hur snabbt de kan ställas i ordning och hur länge Migrationsverket kan använda dem. Av det totala antalet platser kan 28 procent börja användas från och med nästa vecka (vecka 13).

– Jag vill understryka att det är just en inventering som länsstyrelserna har sammanställt. I nuläget går det inte att svara på om alla platserna kommer att behöva användas. Det är Migrationsverket som bestämmer när och hur många av dessa boendeplatser som de behöver, och då tar kontakt med berörd aktör, säger Abigail Choate.

De platser som fanns med i länsstyrelsernas tidigare inventering omfattas i viss utsträckning även av denna inventering.

Västra Götaland bidrar med 11.031 platser, därav

Lidköping 100 platser,
Götene 40,
Skara 56,
Vara 242 och
Grästorp 31.

 

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tobbe
Gäst
Tobbe
25 March, 2022 09:05

Går väl att skyffla in ett tusental i en idrottshall eller lagerlokal. SERIÖST? Läs en gång till; lagerlokal, idrottshall….Känns det bra?

Nisse
Gäst
Nisse
25 March, 2022 10:12
Svarar  Tobbe

Läste 100 i Lidköping så kanske en bra bit från tusental…?

SvempaBra
Gäst
SvempaBra
26 March, 2022 12:07

Håller med Tobbe.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
29 March, 2022 09:56

Vilka regler gäller för dessa flyktingar gällande ersättningar? Har hört att de i stort sett inte får någonting till skillnad mot de som kommit tidigare och som fått både retroaktiv föräldrapenning och bostadsbidrag.
Görs det skillnad på flyktingar och flyktingar och i så fall varför?