Gå direkt till Nyheten (Rivstart för ukrainska flyktingar)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Rivstart för ukrainska flyktingar

Publicerad Tuesday, 05 April 2022, 13:48 av Björn Smitterberg

Unga som flyr Ukraina och kommer till Lidköping får en rivstart.  När denna vecka är slut kommer det att finnas hundratals barn och de hamnar direkt i  skolorna.

– Här  fanns en  organisation, med erfarenheter från förra flyktingvågen, som snabbstartade, säger Jonny Palmkvist, förvaltningschef på Barn- och Skola.

–  Den  organisationen väcktes snabbt  och redan har vi flera barn i våra förskolor och skolor.

En person boende i Lidköping och med rötter i Ukraina har på kort varsel anställts som samordnare. På måndagen, alltså igår, var det 25 ukrainska barn inskrivna och mottagna  i förskolor, 26 i F-6 och 5 i högstadiet.

– Det börjar med en 8 veckor lång introduktion. Här handlar det om att fån första dagen börja  lära sig svenska, men också  klargöra  på vilken nivå varje enskilt barn befinner sig. Flera av barnen har vana från skolarbetet i Ukraina – där barnen börjar skolan tidigare än i Sverige.

Därefter slussas de ut i klasserna som stämmer in med behoven. Östbyskolan var snabbt igång – och här finns vana sedan  förra flyktingvågen. När den skolan inte har plats så står Majåkerskolan på tur för ett 30-tal elever. En särskild grupp förskolebarn har fått plats i en nyöppnad avdelning på Ågården. Det är barn som kommit till Sverige utan sina  egna föräldrar, utan följt med andra släktingar.

Politikerna i Barn- och skolnämnden gav i dag stort beröm till personal  i skolor och i förvaltningen som ställt upp snabbt och förtjänstfullt och med stora hjärtan för de här barnen och ungdomarna.