Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Vänta nu lite…)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Vänta nu lite…

Publicerad Friday, 08 April 2022, 13:41 av Björn Smitterberg

Ta det  lite  försiktigt med Nato-medlemskapet.
Tänk om USA byter president och Trump återkommer – han som  gillar Putin. Då sitter Nato-länderna kanske med skägget i brevlådan.
Här är sista tjôtet från redaktören före påsk.

Låt Sverige vara obundet, och ha ett eget försvar. Det är enda  sättet att agera fritt.
Redaktören vet att detta  är en inställning som nästan hela svenska folket tycker är korkad. I dag.
Samarbete, ja, men medlemskap? Nja…

I  veckan skrev redaktören om frånvaro i skolan, alltså sådan frånvaro som inte  tillåtits eller avser sjukdom. Redaktören kallade det för skolk. Det gillade inte Mario Melani, som  själv talade om frånvaro.
Så redaktören kollade med Svenska Akademiens ordböcker. Det visade sig att skolk förekommit i svenskan sedan slutet på 1600-talet. I dag används det enligt akademins ordlista: från­varo från obligatorisk skolundervisning utan giltig an­ledning.
Med tanke på hur lång förklaringen för skolk är så är det inte  helt oväntat att  ordet skolk används i stället.

Artikeln väckte dock annan uppseende; Skolan påstås skylla ifrån sig på föräldrarna. Så skrev många i kommentarsfältet och någon tyckte även det var redaktörens fel.
I själva verket har vi skolplikt i Sverige.
Flera barn kan inte gå i skolan av olika skäl – det är inget som redaktören har problem med. Inte skolan heller.
Problemet ligger hos de föräldrar som inte låter barn gå i skolan utan uppgiven orsak. Man kan åtminstone tala med skolan. Skolan kan inte gå hem – det krävs socialkontorets personal för. Det kan finnas goda skäl för barn att inte komma till skolan – men man måste ju tala om det för skolan.
För Barn- och skolnämnden är lagen glasklar, och för praktiskt taget alla föräldrar; Det är skolplikt för alla barn! Om problem finns måste skolan få veta det och lösa problemet.
Det är väl inte något att behöva klättra på väggarna för att protestera mot?
Tänk om ett barn inte får gå i skolan av helt andra skäl, som tvingas vara hemma?
Det är bra att sociala myndigheter hjälper skolan med dessa ytterst få fall av skolk det handlar om.

Val i höst:
Valmyndigheten meddelar att 281 partier har registrerat sin partibeteckning inför valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige den 11 september i år. Det är en ökning jämfört med vid 2018 års val då totalt 265 partibeteckningar fanns registrerade.

Tendensen håller i sig:
Åter har ett företag i Lidköping fått nya delägare med stort inflytande. Det är denna gång ett företag som äger flera affärsfastigheter i Lidköping, helägt i Lidköping, som nu får in majoritet från andra håll i Västsverige.
Det är ett problem att ägarskiften i Lidköping sällan sker mellan Lidköpingsbor utan nästan alltid till köpare från andra delar av landet, gärna konkurrerande företag som sakta kan avveckla verksamheten i Lidköping.

I praktiken håller näringslivet på att flyta bort från Lidköping, genom att beslutande för företagen inte är kvar här. Utvecklingen sker på andra håll efter att ha fått  näring i Lidköping.

För övrigt längtar redaktören till våren. Den var ju här, vart tog den vägen? När redaktören tittar ut genom fönstret i dag så undrar man om det är dags att köpa julgran.

I Tyskland har humoristerna gått långt, kanske för långt. Det finns en nidbild av en avrättning i elektriska stolen – där det konstateras att det är en naturlig död för strömmen är ekologiskt producerad. En  annan, likaså tecknad, bild visar en bilist som säger att han kör rent för han kör på el från kolkraft och kärnkraft.

Redaktören köper bara vattenkraft och vindkraft. Det kostar lite, men känns bra i dessa tider. Lite smolk i bägaren har det blivit – för redaktören har bokat in sin resa till Gotland och noga valt att resa med färjor som är gasdrivna. LNG är ju inte så lätt i dessa dagar, man måste ju har rubel. Den tankning med LNG för fartygsdrift som för ett år sedan kostade 1 miljon kostar i dag 12 miljoner.

Dags för fredagsledigheten.

God helg

8 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Observer
Gäst
Observer
8 April, 2022 09:40

Vill bara komplettera redaktörens redovisning av NATO. NATO har de facto 30 medlemsländer. USA är en av dessa. Tror tom att att Trump skulle ta avstånd av Putin idag. Vet inte vad Du menar med vårt försvar?Är det Högvakten Du menar. Vill bara notera att den amerikanska marina enhet som besökte Stockholm hade mer eldkraft än hela vårt befintliga försvaret så bör vi nog fundera över vårt utgångsläge. Man tar på sig ett oerhört ansvar om man negligerar detta!

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
9 April, 2022 10:06
Svarar  Observer

Vill bara notera att den amerikanska marina enhet som besökte Stockholm, hade mer eldkraft än hela vårt befintliga flygvapens samlade förmåga vid ett givet tillfälle.

Erika
Gäst
Erika
9 April, 2022 01:27

Det finns barn som är utestängda från skolan – av skolan! Istället för att leta i akademins ordlista för att definiera skolk borde redaktören ägna tid, i sann journalist-anda, att fördjupa sig i varför barn stannar hemma från skolan! Det redaktören får beskrivet för sig under en socialdemokratisk presskonferens är inte hela sanningen! Tyvärr faller redaktören in i det S – styrda ledet där förklaringen för barnens svårigheter är en konsekvens av barnets hemmiljö!

Roger
Gäst
Roger
9 April, 2022 04:32

Håller med det går lite väl fort med nato frågan och för det andra så verkar det som att det blir ingen folkomröstning i denna fråga har skickat flera mail till vissa partier om detta och dom har inte ens bemödat sej att svara tillbaka, så var det med våran stolta demokrati

Jonas Svensson
Gäst
Jonas Svensson
9 April, 2022 09:07

Angående näringslivets utarmning så löses detta nämligen av Lidköpings lokalpolitiker. Näringslivet skall gynnas genom att ersätta kommunanställd personal. Fiffigt va?

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
9 April, 2022 10:44

Fåraskocken (människan) följer sin herde, oavsett om det leder rakt i fördärvet eller inte.