Gå direkt till Nyheten (Bestialisk yxincident på Esplanadteatern)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bestialisk yxincident på Esplanadteatern

Publicerad Saturday, 09 April 2022, 08:15 av Björn Smitterberg

Mordgåta fyllde åskådarbänkarna. Här ett referat av en som varit med…

I veckan gav Esplanadteatern tre fullsatta föreställningar av ”Två gräddbakelser och ett mord?”, ett lustspel med dramatiska inslag. Det var teaterns seniorgrupp som för första gången hade satt upp ett egenhändigt författat stycke. Sammanlagt 58 personer mellan 9 och 93 år såg pjäsen och visades samtidigt runt i teaterns lokaler i gamla sockerbruket, under ledning av Lars-Göran Nilsson.

I händelsernas centrum står ett konditori för etthundra år sedan. Några färgstarka personer frekventerar inrättningen och intrigerar. Den stiliga och populära fröken Ingeborg (Lotta Wendin) lär visst ha pengar! Och nu har hon för ovanlighetens skull köpt två gräddbakelser – väntar hon kvällsbesök? Istället hittas hon i sin kökssoffa med en yxa i huvudet.

Vem är då mördaren?
Det kan väl inte vara Ingeborgs egen syster Ingegerd (Solveig Markebo) eller den nyfikna grannfrun Ingrid (Britt-Marie Engström)?
Prästen Ingemund (Torsten Kärrbrink) och hans fru Ingvor (Margareta Echset Bäcklund Johansson) beter sig konstigt, kan det vara någon av dem?

Av en födelseattest framgår att Ingeborg har en dotter, som visar sig vara konditoriets servitris Ingela (Jan Hultgren).
Men vem är då fadern? Kan det vara någon av bröderna Ingolf (Rolf Sundström) och Ingvald (Torsten Kärrbrink), som snokade efter Ingeborgs pengar, utklädda till sotare. Eller kan det vara självaste konditorn (Britt-Marie Engström)?

Sällskapet har även noterat en mystisk främling (Peter Engström) som iklädd ”tränskott” och mörka glasögon givetvis blir utsedd till mördaren. I slutscenen står det dock klart att främlingen inte alls är så mystisk och vi får veta vem som är Ingelas far. Ingeborg uppenbarar sig med yxan kvar i huvudsvålen – hon var visst inte alls död! Men det förblir en gåta vem som försökte ha ihjäl henne.

– Jan Hultgren. Bilden är klickbar till större format.