Gå direkt till Nyheten (Eniga skolpolitiker beslutade om ersättning till privatskola
Inte i nivå med vad skolan begärt)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Eniga skolpolitiker beslutade om ersättning till privatskola
Inte i nivå med vad skolan begärt

Publicerad Tuesday, 10 May 2022, 14:56 av Björn Smitterberg

När privatskolan i Raoul Wallenberggruppen planerade för att etablera en skola i Lidköping användes uppgifter från 2020. Nu är situationen annorlunda, och kommunen erbjuder nu en annan ersättning vilket gör att den nya skolan får mindre pengar.

Förvaltningen Barn & Skola har gjort flera olika uträkningar och även haft hjälp av organisationen Sveriges Kommuner och Regioner – SKR. det har visat sig att reglerna för ersättning till privatskolor är lite oklara.

Det handlar inte om elevpengen – den kommer att följa med. Det handlar om andra fasta driftskostnader som privatskolor får – i det här fallet där skolan nu satsar på ombyggda lokaler i Röstrandskomplexet – bl a med en skolgård i form av terrass ovan på ett tak. Skolan har rätt till ersättning för hyra, städning, kost och liknande. I ersättningen har tidigare räknats in förskolor, vilka är betydligt dyrare än grundskoleverksamheten. Förskolorna räknas nu bort. Privatskolan som ska starta kom mer enbart att få ersättning som om det var en skola med 10 årsklasser F-9. Raoul Wallenbergskolan kommer att ha tre årskurser – högstadiet.

Ersättning som Barn- och skolnämnden beslut är alltså betydligt lägre än skolan förväntat sig – men på sikt kommer en utjämning att ske genom de regler som gäller för privatskolor. Varje gång kostnaden för kommunala skolor ökar – ökar även ersättningen till privatskolor automatiskt. Varje gång Lidköpings kommun gör en satsning på en ny högstadieskola kommer kostnaden totalt sett att öka, och privatskolor får automatisk uppräkning för att ligga på samma nivå som kommunen. Någon automatik åt andra hållet finns inte – om en privatskola gör en satsning så innebär det inte att bidraget till kommunala skolor ökar.

Barn- och skolnämnden har nu gjort samma beräkningsgrund för Raoul Wallenbergskolan som för Broholmskolan. Det här betyder en minskning i främst hyresersättningen till RW-skolan. Minskningen handlar om minskad ersättning med 7.000 kronor per elev och skolår.

– Vi har följt reglerna, säger en enig grupp politiker i nämnden.