Stenhammarskiosken återinvigs – i Skara
Publicerad tisdag, 24 maj 2022, 11:13 av Björn SmitterbergSom ett fint exempel på 1950-talsfunkis har Västergötlands Museum i Skara övertagit byggnaden som inte fick stå kvar i Stenhammar i Lidköping. Nu ska den invigas.
Så här skriver museet i ett pressmeddelande:
Det senaste tillskottet i Fornbyn vid Västergötlands museum i Skara; den lilla gula kiosk som hämtades från Stenhammar i Lidköping förra året, ska nu tas i bruk. I Fornbyn har kiosken blivit en fin representant för det svenska folkhemmet och lördagen den 4 juni invigs den.
Kiosken hämtades från området Stenhammar strax utanför Lidköping i september 2021 och efter att den fått ett nytt lager färg och inretts på ett tidsenligt sätt är det nu dags att ta den i bruk. Kiosken byggdes 1961 efter ritningar av Erik Stadig, Lidköping, på uppdrag av förste ägaren Ingvar Svensson.
Under invigningsdagen kommer – förutom bandklippning – de 50 första barnen en glass. Och för den som inte längre är ett barn eller som kommer för långt bak i kön, finns naturligtvis den lokalproducerade glassen att köpa i kiosken.
Museets byggnadsantikvarie, Lina Nyvaller, kommer att guida vid kiosken och dansbanan i Fornbyn på temat ”Folkparksliv och dansmusik”.
Storbandet Tongångarne kommer under dagen att bjuda på två konserter med nostalgimusik.
Under många år var kiosken ett givet stopp i Lidköping, vid den gamla landsvägen ut mot Läckö. Där såldes glass, tidningar och sötsaker. Under de timmar som invigningen pågår finns åter möjlighet att köpa korv och läsk i kiosken. Det kommer under dagen även att finnas möjlighet att testa på några klassiska lekar från förr.
– Idag är den här typen av byggnader utrotningshotade, säger Robin Gullbrandsson byggnadsantikvarie på Västergötlands museum. Stenhammarkiosken har behållit sitt ursprungliga utseende och är ett fint prov på 1950-talets ”funkis”
Det är fint att visa ungdomar hur det var för
För dåtidens ungdomar hänga korvkiosken
Och träffa kompisar rätt mysigt gemenskap
Återigen en historisk byggnad som antingen rivs eller lämnar Lidköping. De som idag är hotade är två av de mest historiska platserna i Lidköping, som betytt oerhört mycket för Lidköpingsborna i över 100år nämligen Folkets Park och IP Framnäs. Nu är det dags att vi säger ifrån.
Det är väl bättre att Västergötlands Museum tagit sig an kiosken, annars hade den stått kvar ytterligare några år och varit så rutten att grävskopan satt tänderna i den för att sedan eldas upp. Nu kan vi ta oss en sväng till Skara och för att se att kisosken finns kvar och där väcka gamla minnen till livs.
Vi kan säga till vid valet i höst.Jag har bestämt mig.
-Grattis Skara kommun
Många roliga minnen därifrån. När vår familj åkte ut till farmor och farfar var ett stopp hos tant Inga ett måste. Barnen gillade att prata med tant Inga och köpa glass och godis. En höjdare. Idag är de vuxna men pratar ofta om det.
good !
Hade gjort sig fin i stadsträdgården