Gå direkt till Nyheten (Martin Modéus vald till ny ärkebiskop för Svenska kyrkan)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Martin Modéus vald till ny ärkebiskop för Svenska kyrkan

Publicerad Wednesday, 08 June 2022, 14:12 av Redaktionen

Biskop Martin Modéus fick 59 procent av rösterna i dagens ärkebiskopsval. Därmed blir han ny ärkebiskop i Svenska kyrkan efter Antje Jackelén som går i pension den 30 oktober. Martin Modéus tas emot som ny ärkebiskop den 4 december.

Martin Modéus blir Svenska kyrkans 71:a ärkebiskop i en obruten kedja sedan den förste ärkebiskopen Stephanus år 1164. Martin Modéus är i dag biskop i Linköpings stift.

– Jag är tacksam och glad för stödet och ser fram emot att gå in i uppgiften, med Guds hjälp och tillsammans med goda kollegor och medarbetare. Nu kommer en tid för förberedelse, eftertanke och bön inför tillträdet, säger Martin Modéus.

Resultatet i ärkebiskopsvalet:
Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, 59 procent
Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, 41 procent

Ärkebiskop Antje Jackelén lägger ner staven i en tv-sänd gudstjänst i Uppsala domkyrka den 30 oktober. Fram till dess är hon i full tjänst.

Martin Modéus tas emot i en tv-sänd gudstjänst i Uppsala domkyrka den 4 december.

Ärkebiskopen väljs av ledamöterna i kyrkostyrelsen och av ledamöterna i stiftsstyrelser och domkapitel i Svenska kyrkans tretton stift.

Eftersom ärkebiskopen också blir biskop i Uppsala stift röstar också diakoner och präster som har en tjänst i Uppsala stift, samt lika många förtroendevalda elektorer som är utsedda av stiftets församlingar. För att Uppsala stift inte ensamt ska kunna avgöra valet delas dessa röster med tio. Totalt är 876 personer röstberättigade i ärkebiskopsvalet 2022.