Gå direkt till Nyheten (Torwald Åberg: Barnen i Sverige fortsatt överviktiga)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Torwald Åberg: Barnen i Sverige fortsatt överviktiga

Publicerad Thursday, 09 June 2022, 15:24 av Insändare

Nu meddelas i TV att barnen blir allt fetare.
Vi som arbetar på detta område är inte förvånade.
Dock finns nu möjligheter att vända utvecklingen åt rätt håll. I vår forskning fann vi tidigt att människan genetiskt har en begränsad förmåga att förbruka intaget fett, 25 % av kaloriintaget (E%). Äter vi utöver detta gränsvärde för fett måste vi spara överintaget i fettcellerna.

En vuxen person som äter 30 g för mycket fett om dagen kommer att öka i vikt 10 kg på ett år.
Men det räcker inte med det och då påminns jag om den gamle lättviktaren som måste ha olja i bensinen, 2%. Men den mängden ledde till att motorn behövde sotas med jämna mellanrum.

För oss människor med mer än 25 E% fett i maten ”sotar” våra blodkärl igen, ateroskleros en sjukdom som nu drabbar barnen redan i skolåldern. Detta är ett nytt fenomen där vi knappast har pensionärer nu som har haft ateroskleros som barn. Idag har allt fler tonåringar åldersdiabetes och frågan är när mångsjukdomarna slår till hos dessa, 40 år för tidigt kanske?

Nu föreslår socialministern att man kan lägga skatt på socker – fungerade inte i Danmark – och Livsmedelsverket tycker att svensken kan ha 40 E% fett i maten. Problemet är då att kommunerna följer Livsmedelsverket för skolmaten och därmed bidrar till övervikten och sjukdomarna hos barn med gener för fetma.

Den enda märkningen av mat i världen som styr mot rätt mat är en svensk innovation och skulle den finnas i butiken i stället för gröna nyckelhålet som inte är kopplat till näringsinnehållet kan alla även de som inte kan läsa och med blindskrift även alla med synskador välja rätt mat utan risk för övervikt och svåra sjukdomar.
Men det lär säkert dröja innan den svenska Törnrosa blir kysst av prinsen.

Torwald Åberg
Arkivbild